Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:50, 28. 8. 2015.

| Kultura

Đuzi Stojiljkoviću posthumno Gran pri "Naisa"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
filmski-7-vece
foto: Vanja Keser

Žiri koji čine Branislav Zeremski, Dragan Mićanović i Vesna Čipčić jednoglasno je doneo odluku da  glavna nagrada "Filmskih susreta" pripadne nedavno preminulom Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu Slaviše Petronijevića u filmu “Bez stepenika”.

DSC-4063 Glavna nagrada posthumno pripala glumačkom velikanu; foto: Vanja Keser

Proglašenjem dobitnika zvaničnih festivalskih nagrada i emitovanjem filmova “Panta Draškić – cena časti“ i “Stari Niš – moj Niš” , večeras su na Letnjoj pozornici u Nišu zatvoreni jubilarni 50. “Filmski susreti“.

Glavnu nagradu posthumno je dobio Đuza Stojiljković, a u njegovo ime priznanje je primio reditelj filma "Bez stepenika" Marko Novaković.

Zahvalnost dugujemo njemu. Jednom duhovitom, šarmantnom, smirenom gospodinu glumu koji je bio predan glumačkom poslu i glumačkom zanatu, celoga svog života. Danas kada uz ovu veliku nagradu slavimo Đuzin život, moram da kažem da se sa setom prisećamo našeg Rođe, grofa Tintoreta, Patka Dače i naravno Slaviše Petronijevića iz filma “Bez stepenika”. U ime cele ekipe zahvaljujem se žiriju, organizatorima, a posebno jedinstvenoj niškoj publici - rekao je Novaković.

DSC-4002 "Car Konstantin" za ulogu Rudolfa Cislera u filmu “Branio sam Mladu Bosnu”; foto: Vanja Keser

Nagrada “Car Konstantin”, koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu, pripala je Nikoli Rakočeviću za ulogu Rudolfa Cislera u filmu “Branio sam Mladu Bosnu”, dok je “Carica Teodora” otišla u ruke Jovane Stojiljković za ulogu Maje u filmu “Panama”. Ona je poručila da joj nagrada daje vetar u leđa za dalje poduhvate i da se iskreno nada novim angažmanima na filmu.

Povelje za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu dobili su Slaven Došlo ("Panama") i Jelena Rakočević Cekić (“Otvoreni kavez”).

DSC-3990 “Carica Teodora” za ulogu Maje u filmu “Panama”; foto: Vanja Keser

Za najbolje strane glumce proglašeni su Leni Viselman (“Otvoreni kavez”) i Leon Lučev (“Bićemo prvaci sveta”).

Renata Ulmanski ponela je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu “ Bez stepenika”. U muškoj kategoriji ta nagrada pripala je Marku Janketiću koji je tumačio nekoliko epizodnih uloga.

Za najboljeg debitanta proglašen je Strahinja Blažić za ulogu u filmu “Bićemo prvaci sveta.


DSC-3760 foto: Vanja Keser

Još jedan mladi glumac nagrađen je u Nišu. Reč je o Filipu Šubariću koji je u filmu “Enklava” igrao jednu od glavnih uloga. On je proglašen za glumca šeste večeri kao i glumca festivala.

Na zatvaranju festivala nastupo je vokalni ansambl “Konstantin” koji je kao i na otvaranju, između ostalog otpevao pesmu “Pod sjajem zvezda” što je i zvanični moto festivala. U muzičkom delu programa publiku je zabavljao i Neša Galija.

Gostujući film “Panta Draškić – cena časti” emitovan je nakon zatvaranja festivala, a za sam kraj ostavljen je “Stari Niš – moj Niš”, Nišlije Miroljuba Rikija Nedovića.

Podsetimo, “Filmski susreti” organizuju se već pedeset godina za redom, a ove godine je za sedam festivalskih dana prikazano 16 filmova.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    11:09 // 30. 8. 2015.

    Toliko bedno pa nema ni komentara! GDE SU GLUMCI, dosli okrenuli i vratili se... A strucnjaci, pa oni su otisli ili odlaze. Nema ko, samo starleta...

  • Bojana

    20:03 // 29. 8. 2015.

    Nastavak: Dekoracija bine katastrofa, nesposobni da dovedu glumce, svako vece film je kasnio.. Sve u svemu na skali od 1-10 ocena 2!!!!!

  • Bojana

    20:01 // 29. 8. 2015.

    Slazem se u potpunosti sa predhodnim komentarima. Ovi filmski susreti nisu ispunili moje ocekivanje , s`obzirom da su jubilarni.. Medijska pokrivenost NULA, neljubaznost pojedinih redara(drsko ponasanje, koje sam osetila na svojoj kozi), prednost su imale propusnice a ne karte sto nikada do sada nije bilo, neorganizovanost obezbedjenja...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: