Prvo izvođenje na srpskom jeziku Euripidove satire „Kiklop“, naučni skup o kulturnom nasleđu Srbije sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, predstavljanje dve knjige izdavačke kuće Clio o savremenoj muzeologiji i brendiranju kulturne baštine, izložbe o vinu i njegovom grčkom bogu zaštitniku Dionisu – to je ukratako sadržaj dvodnevnog programa, koji će se tokom ovog vikenda održati u antičkom arheološkom nalazištu Gamzigrad i Kladovu, zahvaljujući udruženim snagama Dunavfesta, Antika festa i Kazan kulta.


Euripidov „Kiklop“ u prevodu Gordana Maričića i adaptaciji Nebojše Bradića biće prikazan u subotu u Gamzigradu u okviru četvrtog Antika festa i dan kasnije na drugom Kazan kultu u Kladovu. Reč o Euripidovoj obradi jedne epizode iz „Odiseje“ u kojoj se na Siciliji sreću Odisej, na povratku iz Troje, kiklop Polifem, otac satira Silen i njegovi sinovi. To je jedina satirska igra sačuvana u celosti, koja se kao ostatak dramske forme, zamišljene kao dopuna tragedije, u antičko vreme kao poslednja igrala u tetralogiji u vidu njene burleskne alternative, pridružena horu Dionisijevih družbenika satira, objašnjava se u teoriji antičkog pozorišta. U predstavi igraju: Andrija Kuzmanović, Sandra Bugarski, Miloš Milić i Miloš Perović.

Osim „Kiklopa“ na četvrtom Antika festu, koji se tradicionalno održava na arheološkom nalazištu nekadašnje carske rezidencije Feliks Rimulijane rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, koja se od 2007. nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, biće predstavljena knjiga „Destinacija kao brend“, koju su priredili stručnjaci za turizam i marketing Anet Pričard, Najdžel Morgan i Rodžer Prajd. Ova studija zasnovana je na istraživanjima širom Evrope, Amerike, Srednjeg Istoka i Azijskog Pacifika, a njoj će govoriti: publicista i muzički kritičar Peca Popović i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević. Najavljene su i dve izložbe: „Slava vinu“, Dušice Živković iz Etnološkog muzeja u Beogradu i Suzane Antić iz Narodnog muzeja u Zaječaru, kao i „Dionis – otvaranje i otkrivanje duše“, čiji je autor arheolog i kustos Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić. Vino je izbrano za temu ovogodišnjeg Antika festa jer je, prema rečima autora izložbe, „posebna blagodat podarena ljudima o kojoj se uvek i stalno priča i čuva kao deo religijskog obreda, od antičkog perioda Baha i Dionisa, kroz duh hrišćanske religiji do danas“. Program u Gamzigradu završiće se satirskom gozbom.

Kazan kult u nedelju u Biblioteci centra za kulturu Kladovo počeće radno – naučnom konferencijom „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listi svetske baštine (Unesko). Kao učesnici skupa najavljeni su, između ostalih, ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković, reditelji Nebojša Bradić i Goran Marković, v. d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, njen kolega iz Zaječara Bora Dimitrijević, bivši direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović Lončarski, osnivač, direktor i glavni urednik Clia Zoran Hamović, Dionita Marija Ćirku iz Rumunije…. Oni bi trebalo i da obiđu kulturno nasleđe Kladova: antički lokalitet Dijana, Trajanov most, arheološki muzej Đerdapa, i srednjovekovnu tvrđavu.

U Kladovu će biti predstavljena knjiga „Vodič kroz muzejske studije“, u izdanju Clia i Narodnom muzeja u Beogradu, o kojoj će govoriti Peca Popović, Bojana Borić Brešković, Bora Dimitrijević i Zoran Hamović. Posle „Kiklopa“ biće prikazan dokumentarni film „Podvrška živi“ o Đurđevdanskim običajima u najvećem naselju u Kladovu, čiji su autori Kulturno društvo Podvrška iz Beča i Vejk ap (Wake up) produkcija iz Beograda.

Odražavanje programa u Gamzigradu i Kladovu pomoglo je Ministarstvo kulture Vlade Srbije

 

Repriza naučnog skupa na Kalemegdanu

– Ovogodišnji program Dunavfest organizujemo u saradnji sa Antika festom i Kazan kultom u Zaječaru i Kladovu, a na naša posebna aktivnost je Konferencija „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listi svetske baštine (Unesko)“, koju ćemo u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnog nasleđa Beograda održati 3. septembra na Kalemegdanu – kaže za Danas Nebojša Bradić, direktor Udruženja Dunavfest. Bradić podseća da je „od prvog izdanja 2011, kada je Dunavfest na prostorima Beogradske tvrđave ponudilo nekoliko festivalskih premijera iz oblasti pozorišta, muzike i literature, ova manifestacija svake godine krajem avgusta i početkom septembra okuplja radoznalu publiku i motivisane umetnike na izazovne umetničke „plovidbe“ Dunavom“. Prema njegovim rečima, Dunavfest ove godine nije dobio sredstva na konkursima Ministarstva kulture, a saradnja sa Antika festom i Kazan kultom je način da ova manifestacija nastavi svoje aktivnosti i misiju povezivanja duž obala Dunava u oblasti kulture i turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari