Turska, u privremenoj vladi prvi put jedna kurdska stranka

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je sastav privremene vlade koji mu je predložio premijer Ahmet Davutoglu, saopštio je Kabinet predsednika. U predloženoj privremenoj vladi po prvi put je uključena i jedna kurdska stranka.

U predloženoj privremenoj vladi po prvi put je uključena i jedna kurdska stranka, prenosi AFP.

Ali Hajdar Kondža će biti ministar za pitanja EU, a Muslum Dogan ministar razvoja. Obojica pripadaju prokurdskoj Narodnoj demokratskoj partiji (HDP) i dosad su bili poslanici u turskoj skupštini, prenosi Tanjug

Kako se očekuje, u prelaznu vladu neće ući neki od dosadašnjih visokih zvaničnika, među kojima je potpredsednik vlade Ali Babačan, saopštili su zvaničnici, dodajući da su velike izmene ipak malo verovatne.

Formiranje prelaznog kabineta usledilo je pošto Partija pravde i razvoja nije uspela da pronađe koalicionog partnera, nakon što je na izborima 7. juna izgubila parlamentarnu većinu.

Davutoglu je pre tri dana pozvao opozicione stranke da preuzmu deo odgovornosti i pristupe privremenoj vladi, nudeći im ministarska mesta.

Predsednik Erdogan ranije je imenovao Davutoglua da formira privremenu vladu, koja će voditi zemlju do novih izbora, jer posle dva meseca pregovora propali su pokušaji da se formira vladajuća koalicija.

Dve od tri opozicione stranke u parlamentu odbile su da učestvuju u vladi, a Davutoglu je istakao da njihovi poslanici mogu da dobiju mesta u vladi, čak i ako su lideri njihovih partija protiv toga.

Erdogan je prethodno sazvao prevremene izbore, kako bi prekinuo politički "ćorsokak" nastao posle parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima je vladajuća AKP izgubila većinu, prvi put otkako je došla na vlast 2002. godine.

Iako tačan datum izbora nije zvanično objavljen, Erdogan je ranije najavio da bi glasanje moglo da bude održano 1. novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво