Srbija

Sreda, 26.08.2015.

10:05

Da li konačno verujemo u dinar?

U prvoj polovini ove godine dinarska štednja je porasla za skoro dve milijarde dinara, odnosno pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Zaključno sa krajem juna, dinarska štednja je iznosila 40 milijardi dinara, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.

Učešće štednje u dinarima u ukupnoj štednji, prema podacima NBS, iznosilo je krajem juna 3,8 odsto, a početkom godine je bilo 3,7 odsto.

"Na navedeni rast dinarske štednje uticala je niska i stabilna inflacija, relativno stabilno kretanje kursa dinara i činjenica da su za dinarsku štednju kamatne stope i dalje povoljnije u odnosu na deviznu štednju", objašnjavaju u NBS.

Atraktivnosti dinarske štednje, kao objašnjavaju u NBS, doprinosi i poreski tretman prihoda od kamate, odnosno činjenica da se na kamatu na dinarsku štednju ne plaća porez, dok devizna kamata podleže oporezivanju.

U Srbiji trenutno najveću perspektivu za rast ima životno osiguranje kao vid štednje, a donekle i privatni penzijski fondovi, smatra ekonomista Zoran Grubišić.

Profesor Beogradske bankarske akademije kaže da kod životnog osigranja u osnovu postoji vezanost za evro i "uglavnom možete sa velikom preciznošću da računate na iznos koji vas očekuje nakon 20-25 godina".

"Kod privatnih penzijskih fondova u pitanju je konzervativno upravljanje sredstvima, ulaže se pretežno u državne hartije od vrednosti sa dinarskim i deviznim predznakom i u određenoj meri zavisite od performansi ostvarenih na finansijskom tržištu", objasnio je Grubišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: