Odbornici za Stubo-Rovni

B. PUZOVIĆ

19. 08. 2015. u 18:39

Posle pet sati rasprave, Skupština grada Valjeva usvojila zaključak o gradnji (ne)spornog hidrosistema. Državni projekat donosi i bolju zaštitu od poplava

Одборници за Стубо-Ровни

Zasedanje Skupštine grada na Kolubari, na kojem je glavna tema bila brana "Stubo-Rovni"

SKUPŠTINA grada na Kolubari podržava Vladu Srbije u nastojanju da se privedu kraju radovi na hidrosistemu "Stubo-Rovni" i tako obezbedi ne samo vodosnabdevanje, već i zaštita od poplava. Takođe, gradski parlament podržava svako tehničko rešenje koje predloži stručna komisija - koju je formiralo Ministarstvo građevinarstva - za bezbedno i ekonomično korišćenje akumulacije i izgrađene infrastrukture, te one koja tek treba da "nikne".

Posle petočasovne rasprave u Skupštini grada Valjeva, odbornici su usvojili Zaključak na osnovu informacije eksperata Rudarsko-geološkog i Građevinskog fakulteta iz Beograda. Prethodno, pojedini predstavnici opozicije osporavali su bezbednost i potrebu postojanja brane, odnosno akumulacije čije je probno punjenje - koje će trajati dve godine - najavljeno za kraj avgusta.

- Jezero nećete napuniti, jer za tri meseca idete s vlasti - poručio je odbornik grupe građana "Pobeda", Ljubomir Bradić, pozivajući stručnjake koji se zalažu za "Stubo-Rovni" da, svojom imovinom, garantuju da brana neće pući.

Petar Dokmanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, protivi se postojećem konceptu punjenja brane, jer su potrebe Valjeva i drugih gradova u međuvremenu promenjene. Velika je enigma, ističe, to što se ne zna kakav će biti kvalitet podzemnih voda kad se jezero napuni, pa je predložio dodatna istraživanja...

- Grad Valjevo i sve opštine u okolini imaju višak vode, pa im brana ne treba za vodosnabdevanje, a donosi niz nepoznanica i skupih eksperimenata. Kakav će biti kvalitet vode iz jezera i zašto se iskopavaju grobovi iz porte crkve Gračanice, to niko neće da odgovori - ukazao je dr Milan Marković, odbornik SNS.

Istovremeno, eksperti - prof. dr Vladan Kuzmanović sa Građevinskog fakulteta i Akelsandar Glišić iz "Energoprojekt-inženjeringa" - ističu da je brana bezbedna i neće imati štetan uticaj po životnu sredinu.

- U pitanju je regionalni projekt, od državnog značaja, koji obezbeđuje trajno vodosnabdevanje Valjeva i pet opština ovog dela Srbije vodom. Ispoštovane su sve zakonske procedure, obavljene višestruke revizije i sačinjena studija o uticaju brane na životnu sredinu - zaključio je Kuzmanović, ponavljajući stav o tome da je brana bezbedna.

HRAM

- NE želimo da se na kraju ispostavi kako smo diskusiju organizovali da bi rušili projekte Vlade Srbije - kaže Milorad Ilić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva. - Sarađivaćemo jer je u pitanju državni projekat. Predlažem i da se pitanje crkve Gračanica, koja bi trebalo da ostane pod vodom, reši posredstvom organa SPC i Kancelarije za verska pitanja. Bićemo tolerantni po tom pitanju i sa nadležnima ćemo učiniti sve da se pronađe najbolje rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branislav

19.08.2015. 22:09

sramno, zar ne vidite da Valjevo i Valjevski kraj u poslednje vreme najvise strada od poplava i grada, potapanje manastira Gracanice donece Vam jos vece zlo..Valjevci dozovite se pameti dok ne bude kasno..