Srbija

Nedelja, 02.08.2015.

16:41

Otvorena nam vrata iranskog bogatstva

Za naše građevinare otvaraju se nova vrata na istoku. Već počinju pripreme za povratak naših privrednika na tržište Irana, pišu Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images
Foto: Thinkstock.com

Posle ukidanja međunarodnih sankcija, koje su uvedene 2006. godine, Islamska Republika Iran će savim sigurno biti ogromno tržište sa intenzivnim razvojem i investicijama u svim sektorima infrastrukture, industrije i izgradnje stambenih i javnih objekata.

Procena je da će samo u periodu od narednih deset godina, kako kaže Vladimir Milovanović, generalni direktor "Energoprojekta", investicije u Iranu iznositi oko 600 do 800 milijardi dolara. Deo tog "kolača" mogao bi da pripadne i našim firmama. Zemlja koja poseduje najveća nalazišta prirodnog gasa na svetu, četvrte svetske rezerve nafte, nalazi se među petnaest država najbogatijih rudama i mineralima i ima više od 80 miliona stanovnika, a pri tome ima prijateljske bilateralne odnose sa Srbijom, svakako je poslovno veoma interesantna.

“"Energoprojekt" je u prethodnom periodu ostvario izvesne poslovne kontakte sa nekim kompanijama iz Irana i razmatra najpogodniji model nastupa, s obzirom na to da se na ovom tržištu teško možemo osloniti na domaći bankarski sistem i praviti ambicioznije planove”, navodi Milovanović.

“Srbija nikako ne uspeva da formira Razvojnu banku Srbije, koja bi pomogla nastupu srpskih kompanija u inostranstvu, pa zbog toga poslovanje "Energoprojekta" u inostranstvu zahteva opsežne pripreme za nastup na svim tržištima, posebno novim, kakav će biti Iran. Želimo da iskoristimo naša znanja i poslovno iskustvo stečeno u mnogim zemljama Bliskog istoka i na drugim tržištima i realizujemo dugoročnije poslovanje na tržištu Irana”, objašnjava on.

Dakle, "Energoprojekt", kao najrespektabilnija srpska građevinska i inženjering kompanija, već je otpočela pripreme za povratak na tržište Irana posle više od 30 godina. Nekada je "Energoprojekt", preko svog predstavništva u Teheranu, projektovao i obavljao nadzor na izgradnji više hidrocentrala i hidroenergetskih projekata u Iranu.

Prema rečima Gorana Rodića, potpredsednika Građevinsko-industrijske komore Srbije, velike radove Iran planira na revitalizaciji postojećih irigacionih sistema, brana i masovnu izgradnju stanova. Obnavljaće se putevi, pruge, mostovi, a gradiće se i nova fabrička postrojenja i bolnički kompleksi.

“Za ovako velika ulaganja naše firme su imale kontakte sa iranskim investitorima” navodi Rodić.

Uz "Energoprojekt" šansu u ovoj azijskoj zemlji imaju i "Mostogradnja", "Planum", ZGOP, "Putevi Užice", "Jedinstvo Užice", Saobraćajni institut CIP, "Jaroslav Černi" i druga naša preduzeća.

“Naša operativa, sa kapacitetima koje sada ima, mogla bi u Iranu godišnje da realizuje poslove vredne i do milijardu dolara”, ističe Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

23 h

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

12 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

10 h

Podeli: