Putin zatvara banke

Branko VLAHOVIĆ

01. 08. 2015. u 13:01

Sprema se čistka u ruskom finansijskom sektoru zbog kršenja propisa. Klijenti u panici, jer će katanac biti stavljen na 197 kuća

Путин затвара банке

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA


CENTRALNA banka Rusije je pokazala da ne namerava da toleriše kršenje propisa, pa je krenula u ofanzivu zatvaranja "neposlušnih banaka". Generalni direktor Agencije za osiguranje uloga Andrej Meljnikov izjavio je da je u procesu likvidacije 197 banaka. Sistemom osiguranja uloga obuhvaćene su 854 banke. Samo u poslednjih pet meseci oduzete su licence za rad više od 30 banaka.

Kod biznismena u Moskvi izazvala je pravi medijski šok vest da je oduzeta licenca za rad banci Ruski kredit, koja je na 45. mestu najvećih ruskih banaka i dosad se smatrala vrlo pouzdanom. Da su građani verovali banci Ruski kredit, pokazuje to da je samo u junu štednja porasla 10 odsto, a na depozitima su ukupno imali 42,7 milijardi rubalja.

Bez licence ostaju i AMB banka, Mostrojekonom banka i Tulska banka. Vlasnik sve četiri banke je Anatolij Motiljov (49). U Centralnoj banci Rusije su objasnili da je Ruskom kreditu oduzeta licenca zbog visikorizičnih kredita. Banke čiji je vlasnik Motiljov imale su "rupu" u poslovanju od čak 50 milijardi rubalja.

Motiljov je 2008. već imao problema sa Centralnom bankom, kao vlasnik Globeks banke. Ta banka je, inače, kreditirala gradnju velikih zgrada u vlasništvu Motiljova. On je sin bivšeg direktora sovjetskog jedinog osiguranja "Gostraha", koji je posle raspada SSSR bio direktor "Rostraha".

* Anatolij Motiljov

Kasnije je Anatolij Motiljov osnovao zajedno sa osiguranjem "Rostrah" banku Globeks. Posle promene rukovodstva u "Rostrahu", Motiljov se preselio u Globeks, gde mu je partner bio bivši ministar unutrašnjih poslova Rusije Adrej Dunajev. Baš on je pomogao Motiljovu da se oslobodi optužbi da je protivzakonito prebacivao novac "Rostraha" u Globeks. Ali, kad je 2008. došlo do krize u Rusiji, iz Globeksa je otišlo mnogo kapitala i tu banku je preuzela država.

Čim je prošla kriza, Motiljov je opet okupio bankarsku grupu i postao vlasnik čak četiri banke. Dobro upućeni kažu da je napravio grešku kad je postao suviše halapljiv, pa je uzeo pod kontrolu desetak penzionih fondova. Ljudi koji su donedavno radili u Ruskom kreditu tvrde da je Motiljov "žrtva konkurentskog rata".

Za one koji su radili sa tom bankom i imali u njoj depozite zbog dobijanja bankovnkih garancija, a među njima je bilo i srpskih biznismena, nema utehe, jer su ostali bez novca. Sada se mnogi pitaju gde je uopšte sigurno držati depozite. Ispada da je najbolje raditi sa najvećim državnim bankama koje su najglomaznije, ali je zato rizik najmanji.


KOMPENZACIJA ZA GRAĐANE

POSLE oduzimanja licence banci, Centralna banka odredi privremenu administraciju, a onda se ide na sud da bi se posle mesec do dva dana išlo na likvidaciju. Agencija za osiguranje uloga napravi spisak imovine, a zatim se namiruju prvo fizička lica, građani koji su imali uloge na računima. Oni mogu da dobiju kompenzaciju koja ne prelazi milion i 400.000 rubalja, što je oko 20.000 dolara. Za kompanije koje su imale račune uglavnom ne ostane ništa, ili ostanu samo "kosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Kim ILL UM Chang Wang Dooooo

01.08.2015. 13:44

Vrlo mudra odluka predsednika Putina koji ce ovim potezom da natera Zapad da jos jednom razmisli o sankcijama koje je uveo Rusiji zbog,,Krima i Ukrajine .Mudro vrlo mudro-hahaha.

bljak

01.08.2015. 15:26

@Kim ILL UM Chang Wang Dooooo - da li ja to kod tebe primecujem neki cinizam i zlobu?Nije ti to dobro! Treba biti pozitivan!

Đura

01.08.2015. 15:17

Kad sve postiže jedan čovek da obavi tolike poslove. Možda Putin ima sto glava i dvesta ruku? A možda mu neko i pomaže? Ko će ga znati?

Nada

01.08.2015. 15:38

Gledalasam na televiziji Republike Srpske dokumentarac o Rusiji prije i nakon dolaska Putina, Mi pojma nemamo sta su toj zemlji uradili Gorbacov i Jeljcinj uz pomoc zapada i domacih tajkuna. Rusija je bila na dnu kada je dosao Putin ekonomski, vojno, moralno. Svaki drzavnik bi trebao pogledati kako je Putin krenuo u obnovu Rusije i podigao je na noge. I ja vjerujem da sve sta on radi radi za Ruski narod onako hladan, a nije, cutljiv a pronicljiv i samouvjeren u ono sta radi.