Friden: Za pet godina uložićemo više od dve milijarde dolara u Srbiju

Tanjug

01. 08. 2015. u 14:00

Izvršni direktor Svetske banke za Srbiju Jorg Friden izjavio je da je nedavno odobren petogodišnji program podrške Srbiji, vredan više od dve milijarde dolara

Фриден: За пет година уложићемо више од две милијарде долара у Србију

Izvršni direktor Svetske banke za Srbiju Jorg Friden izjavio je Tanjugu da je nedavno odobren petogodišnji program podrške Srbiji, vredan više od dve milijarde dolara, demonstracija poverenja te institucije da će Vlada Srbije nastaviti sa pozitivnim reformskim pomacima.

"Bord direktora je prepoznao da je napravljen napredak nove vlade u poslednjih 18 meseci, a dalja demonstracija poverenja je program podrške koji je odobren Srbiji. Program podrazumeva ukupne investicije od više od dve milijarde dolara u narednih pet godina", rekao je Friden, koji u Bordu direktora Svetske banke predstavlja i Srbiju.

Friden kaže da je pozitivne reakcije te institucije već preneo premijeru Aleksandru Vučiću, ali je preneo i to da su sa druge strane i očekivanja velika.

"Obaveze koje je Srbija preuzela, posebno u oblasti ekonomskih reformi, privatizacije, upravljanja budžetom, ključne su za određivanje budućeg učestvovanja Svetske banke", rekao je on.

Friden je naveo da su takođe važna i očekivanja IFC-a, ogranka te banke koji podržava privatni sektor, a koji je spreman da uloži više u Srbiju.

Za to je, kako je naveo, najpre potrebno da se reši serija strukturnih problema, posebno kada je reč o stečaju i unapređenju funkcionisanja sudstva.

"To su s jedne strane moje poruke, a sa druge, ono što sam čuo, jeste jaka rešenost da se prihvate ti uslovi. Naročito kada je reč o okončanju privatizacije do kraja oktobra kako je dogovoreno", rekao je Friden.

On je rekao i da mu je Vučić, na nedavnom sastanku, iskreno ukazao i na teškoće koje postoje kako bi se ti ciljevi postigli.

"Premijer želi da uzme u obzir socijalnu situaciju u Srbiji. Promene, opet, ne mogu da budu odlučene samo u Beogradu, već odluke moraju da se donesu i na lokalnom nivou, a svakom preduzeću je potrebo prilagođeno rešenje. To je zadatak i za naše timove da rade na specifičnom rešenju posebno za onih 17 preduzeća za privatizaciju koje su od strateškog značaja za ekonomiju i građane", rekao je sagovornik Tanjuga.

Kada je reč o tehničkoj pomoći koji Svetska banka nudi, pored usluge kreditiranja, Friden je naglasio da je dodatna vrednost što ta institucija vladama može da ponudi savete i iskustva koja je osoblje steklo širom sveta.

"Primera radi, u infrastrukturnim projektima u Srbiji, primenjujemo lekcije koje smo naučili u Brazilu, Urugvaju, Kazahstanu", rekao je on.

Friden je naveo da je i u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović čuo da vlada veoma ceni takav vid pomoći.

"Drago mi je zbog toga, jer ne možete nikoga da naterate da uzme tehničku pomoć i vaš savet ako to ne želi. Ali kad čujete da je vaš rad cenjen i da je savet vaše institucije dobrodošao, to je indikacija koja daje smisao tome da nastavite da pomažete", rekao je Friden.

Friden je, opisujući svoju poziciju u Svetskoj banci, objasnio da je on "neka vrsta mosta između Vlade Srbije i najvišeg rukovodstva Svetske banke.

"Građanin sam Švajcarske i u Bordu gde sedi 25 izvršnih direktora, predstavljam devet zemalja. Pored Švajcarske, to su i Srbija, Poljska, pet cenetralno azijskih zemalja i Azerbejdžan. Ako hoćete, u Svetskoj banci ja sam most između srpske vlade i naših usluga. Ovde sam da čujem od vlasti kako u Srbiji banka radi, kao i šta su osnovne brige vlasti u Srbiji, ali i kakve su brige naše centrale u Vašingtonu, šta druge članice očekuju od Srbije u zamenu za podrzšku koju dobija. To je moja uloga", objasnio je Friden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Nebojsa007

01.08.2015. 14:33

Pocela je okupacija Srbije.... novcem. Nema nam spasa. Molim poslednjeg gradjanina da ugasi svetlo za sobom.

Ропство за дуг

01.08.2015. 14:36

Задовољни су... Још само да се испуне неки услови. Да што више предузећа оде у стечај, а држава плати повезивање стажа и исплати отпремнине. И да се почне са распродајом преосталих предузећа. А паре ће да стигну и изгледа и да стижу јер нам спољни дуг непрестано расте. Док нас потпуно не оробе. А онда још само и "правно обавезујући" документ о Косову и Метохији и Републици Српској. Док не стигне и Војводина за наплату.

pater f

01.08.2015. 14:38

Ja sam srednja generacija od 2.s.r. i "poučen" dosadašnjim delovanjem te institucije više sam za opciju narodnu staru "uzdaj se u se' i u svoje kljuse", da se napregnemo još i izadjemo iz tih "velikih investicija u obliku povoljnih kredita".Moramo ostaviti nešta državnog prostora i mladjim generacijama koje dolaze.

Steva

01.08.2015. 14:39

Taj "program" je kredit koji vodi zaduzivanju zemlje! Ovako predstavljeno kao da daju pare na poklon, prave oni progame da bi ubirali kamate. Ko ce da ih vraca, to svi znamo.

Aranđel Mihajlović

01.08.2015. 15:04

Zašto se ne uzimaju povoljniji krediti od BRIKS -a , za javne investicije . Neuporedivo su povoljniji , i nemaju poltičke ucene .

repus

01.08.2015. 15:53

@Aranđel Mihajlović - ха ха ха ха ха ха ха земље брикса зар има неког да још верује у нешто такво

Nikola

01.08.2015. 15:10

Jesu li to krediti zahvalnosti za onih 100 mijardi stete stete koju ste napravili za 78 dana?

Dijasporac

01.08.2015. 15:22

Nekako mi je ova velikodusna ponuda nekako poznata pogotovo kad je privatizacija u pitanju. Zar nije bilo dovoljno do sada i zar nisu dovoljna iskustva sa prethodnim privatizacijama. Prisetimo se (samo) svezih primera iz Krusevca (unistena skoro sva industrija), Fabrike Stakla Paracin gde je vlasnik (Bugarin) verovatno pomislio da se profit ostvaruje tako sto se ne isplacuju troskovi proizvodnje (u ovom slucaju - struja) ...

Nada

01.08.2015. 15:46

Kao i obicno svi komentatori sve znaju u sve su upuceni i spasa nam nema. Sta nudite vi koji kritikujete, sta bi vi uradili i jos bplje ajde uradite nesto pokazite sta znate, a neznate nista. Vucic je pametan i ima strucne ljude oko sebe i nece on tako lako rizikovati ono sto je uradio a izvukao je zemlju iz mulja opljackanu rasprodanu. Da li su ulaganja pogresna, pa ulozite vi ili nadjite bolje resenje NE LUPETAJTE NANULAMA UZALUD

Ana

01.08.2015. 16:52

Oh da 'ulozice oni' = oteti nase resurse za male pare citaj. Nakon sto su nam razorili ekonomiju bombama i ucenama. Srbija ima sve pare ovog sveta koje joj trebaju, sve sto treba da se uradi jeste da se NSB stavi pod nasu kontrolu 100% i da kupuje od drzave obveznice koliko god je drzavi i za ekonomiju potrebno da radi kako treba. Medutim problem je sto 'nasa' NSB je u kontroli tih zapadnih ekonomskih ubica poput WB i MMF

Struja.

01.08.2015. 18:54

Onda ce Srbija narednih 50 god da vraca umesto dve, dvadeset dve milijarde. Kako nam je jadna buducnost.

MarkoBg

01.08.2015. 18:54

Boze me sacuvaj. U koga Zapad a pogotovo krvavi MMF uloze evro - uzmu mu 5. Tako su na papiru oni vec ulozili milijarde u Srbiju ali su poslove na izvodjenju radova morale da dobiju njihove firme a pride smo morali da "liberalizujemo" svoju ekonomiju onako kako to odgovara njihovim kompanijama. Sve fabrike i profitabilne firme su postale njihove a sad zahtevaju i zemljiste i izvorista vode!

4c

02.08.2015. 05:45

Ulazu ili daju kredite sa krvavim kamatama?ZAr jos nije pocela sa radom BRIKS banka,kad ovi brze bolje "ULAZU".Paziti ko ce da potpise za novo zaduzivanje,da narod zna.

magda

02.08.2015. 07:53

Ma ne mora Svetska banka da nam da te pare, tj. da nam pozajmi. Kolika je kamata?

друг Чабор

02.08.2015. 14:20

кад уложе 1€ очекују 100€ да се врати...

Zoran1

05.08.2015. 04:39

@друг Чабор - To ti je legalna pljacka svetske populacije od strane malog broja super zlocinaca (bankstera).

BACVANIN

02.08.2015. 18:13

To cemo im vratiti kroz podsticaje dolaska njihovih firmi,za svakog radnika sto ga zaposle sleduje im 8.000 evra. Posle toga profit ide njima,posebna nagrada za to ulaganje je isnosenje viska vrednosti ostvarenog nad radnicima cije plate ne prelaze 300 evra.