I Miločer na prodaju?

Vesna RADOJEVIĆ

01. 08. 2015. u 12:31

Pravu buru u parlamentu Crne Gore podigao je predlog aneksa ugovora za zakup Svetog Stefana i Mamule. Predviđena dogradnja pet starih vila koje bi grčki zakupac mogao da prodaje

И Милочер на продају?

OPOZICIONE partije i manja članica crnogorske vladajuće koalicije poručili su da neće glasati za anekse ugovora za zakup Svetog Stefana, Kraljičine plaže i Miločera, kao ni za zakup ostrva Mamula po ceni od 48.000 evra godišnje, i pozvali ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da povuče te ugovore na doradu.

Poslanici su naveli da bi trebalo zajednički naći rešenja koja su prihvatljiva državi i investitoru"Adrijatik propertis", iza kojeg stoji grčki biznismen Petros Statis, u slučaju Svetog Stefana i kompanije "Oraskom" koja želi ostrvo Mamulu.

Demokratski front je preporučio Gvozdenoviću da raskine ugovor po ceni arbitraže i da država traži drugog investitora.

Prema aneksima, grčkim zakupcima bi se produžiozakup za Sveti Stefan i Miločer sa 12 godina na 42, a za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina. Cena godišnjeg zakupa bi se smanjila za 30 odsto, sa 1,9 miliona, odnosno 1,6 na 1,12 miliona. U Miločerskom parku gradilo bi se 88 apartmana, rekonstruisalo i dogradilo pet starih vila, čija bi kvadratura bila utrostručena, a zakupac bi vile i apartmane mogao da prodaje, što je poslanicima opozicije - nedopustivo.

Aneksi takođe predviđaju rušenje hotela "Kraljičina plaža", a na tom mestu bi se gradio četiri puta veći hotel.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a je naveo da niko nije protiv renomiranog investitora "Aman rizorta" ali da se maksimalno moraju zaštititi državni interesi.

Podržao ga je Borislav Banović (SDP) koji je naveo da je sporno rešenje da investitor može da prodaje apartmane jer se onda postavlja pitanje šta je sa zemljištem na kom će segraditi. Koča Pavlović (DF) je izrazio sumnju da pravi zakupac Svetog Stefana nije Grk Statis, već premijer Milo Đukanović, odnosno njegova porodica.

- Kad zakupac Petros Statis počne da prodaje vile i apartmane to nije zakup,već mu se Miločer predaje. Kako onda tamo da dođu obični građani. Raskinite ugovor po cenu arbitraže i nađite boljeg investitora - kazao je Milan Knežević (DF).

Gvozdenović je rekao da će "ovaj projekat značiti novi razvoj i jačanje Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije". On je dodao da investitor zaslužuje posebnu pažnjujer je od 2007. godine realizovao obaveze prema državi od 29 miliona evra, od čega je 14 miliona renta u korist "Budvanske rivijere", ostatak su porezi, doprinosi i takse.

- Cena, kao ni uslovi koje nudi "Oraskom" za Mamulu, ne štite interese Crne Gore. Mamula je javno i kulturno dobro Crne Gore i ne sme se dozvoliti da se preda za projekat koji će privlačiti sumnjive osobe - kazao je Neven Gošović (SNP).

Do zaključenja ovog izdanja poslanici nisu glasali.


SPORAN I ZAKON O "MORSKOM DOBRU"

Žučna rasprava u parlamentu vodila se i oko 70 amandmana na Zakon o morskom dobru, na koji su opozicioni poslanici izneli brojne primedbe.

Vlasnici imovine u priobalnom pojasu tvrde da ovaj predlog zakona ima za cilj otimanje privatne imovine.

- Ovo je organizovani napad na imovinu stanovnika južne obale, jer se skoro sva privatna imovina u zoni morskog pojasa proglašava državnom - smatra Mirko Kovačević iz NVO "Tivatska akcija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)