Budimović: Investicije će unaprediti srpsku industriju hrane

Tanjug

01. 08. 2015. u 14:00

Najavljene investicije u domaću prehrambenu industriju imaće pozitivne efekte, ne samo na kompanije u koje se ulaže, već i na kooperantske firme i unapređenje konkurentnosti i rentabilnosti ukupne industrije hrane u Srbiji

Будимовић: Инвестиције ће унапредити српску индустрију хране

Najavljene investicije u domaću prehrambenu industriju imaće pozitivne efekte, ne samo na kompanije u koje se ulaže, već i na kooperantske firme i unapređenje konkurentnosti i rentabilnosti ukupne industrije hrane u Srbiji, ocena je Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za poljoprivredu PKS.

"Unapređenje privrednog ambijenta u tom segmentu povecaće domaću proizvodnju i smanjiti uvoz robe koja može da se proizvede u Srbiji", rekao je Budimović, komentarišući najave da nemačke kompanije nameravaju da ulože značajna sredstva u Srbiju.

Predsednik PKS Marko Čadež, koji se početkom prethodne sedmice, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastao sa 30-ak nemačkih privrednika u Minhenu, izjavio je ranije da jedan veliki proizvođač mesa namerava da uloži u Srbiji 400 miliona evra.

Budimović je podsetio da smo za šest meseci uvezli oko 21.000 tona paradajza uglavnom iz CEFTA regiona, a ranije uvozili i velike količine krompira iz EU, objavljeno je na sajtu PKS.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda, prema zvaničnim statistickim podacima, za prvih šest meseci ove godine, manja je za 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rast je zabeležen u proizvodnji mlečnih proizvoda 6,6 odsto, biljnih i životinjskih ulja i masti 3,8 odsto i mlinskih proizvoda, skroba i proizvoda od skroba od 3,4 odsto.

Najvažniji izvozni proizvodi agrarnog porekla su: kukuruz, malina, šećer i jabuke, dok se najviše uvozi sirove kafe, banana i pomorandži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)