');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

DOKUMENT Predstavljeno drugo izdanje knjige „Sudbina Krajine“ Srđana Radulovića

- Vruće glave, bez istorijske distance, događaje je vivisekcirao in vivo i sasipao u lice otrežnjujuću istinu tada još živim glavnim akterima i kreatorima krajiških malih života i golih ljudskih sudbina – piše Cvijetin Milivojević, politički analitičar i novinar, u pogovoru koji je naslovio „Srđanov narod Mojsijev“.

648203_knjiga-foto-v-lalic-3
648203_knjiga-foto-v-lalic-3

Promocija drugog, nepromenjenog (reprint) izdanja hronologije „Sudbina Krajine“ Srđana Radulovića (1957-2012), istaknutog novinara i dugogodišnjeg urednika "Blica" i nedeljnika NIN, održana je večeras u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Srđan Radulović savremenu povest Srba u Hrvatskoj ispisao je, ističe Milivojević, moćnom novinarskom merom, na prvu loptu, za samo mesec-dva.

- Na dva čitana internet portala koji su objavili odlomke iz Srđanove knjige, ali nevešto opremljene, primetio sam da je većina komentatora shvatila da je autor živ i da je knjiga izašla ovih dana. A s obzirom na sadržaj komentara, pokazuje se da je knjiga posle 20 godina izdržala probu vremena i kao da je pisana danas – dodao je Milivojević.

Milivojević je podsetio da se prva ideja za knjigu rodila već avgusta 1995, kada se Radulović vratio iz Knina, gde je dobrovoljno otišao, sa rečima da ima toliko materijala da oseća obavezu da napiše knjigu o sudbini Krajine.

Prvo izdanje Radulovićeve knjige objavila je početkom 1996. tada tek formirana izdavačka kuća "Dangraf" u Beogradu.

- Došao je u moju „uslužnu“ kancelariju sa rečima: „Čuo sam, Božo, da ste osnovali izdavačko preduzeće i da još ne radite ništa, a ja sam gotovo dovršio rukopis knjige o nastanku i raspadu Srpske Krajine. Hajde da naše dva ništa udružimo i napravimo nešto". Srđan je, zapravo, nudio dokument sa jakim autorskim pečatom, a mi smo znali da ispod njegovog pera ne može da izađe nešto pristrasno i neobjektivno – kaže Božidar Andrejević, jedan od osnivača kuće „Dangraf“ i lista „Danas“.

„Sudbina Krajine“ predstavlja omaž Krajini i autoru, a često je citirana u brojnim knjigama o temama o kojima govori.