Privreda tone u kredite

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 07. 2015. u 17:43

Najnoviji izveštaj Evrostata pokazao i ovog puta - BiH na samom ekonomskom dnu Evrope. Analitičari tvrde da Bosnu i njene građane do kraja godine čekaju još crnji dani

Привреда тоне у кредите

Ilustracija Toše Borkovića

BOSNA i Hercegovina se i zvanično nalazi na samom ekonomskom dnu Evrope. Dokaz za to su objavljeni podaci Evrostata, zvanične statističke agencije EU.

Prema bruto društvenom proizvodu u 2014. godini, BiH se nalazi na poslednjem mestu, u društvu sa Albanijom, Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Bugarskom.

Bruto drušveni proizvod BiH iznosi samo 28 odsto proseka EU, a Albanija je "pobeđena" samo za jedan procentni poen - naime, albanski BDP bolji je za jedan odsto od BiH. Srbija zarađuje 35 odsto evropskog proseka, Makedonija jedan procenat više, a Crna Gora 39 odsto.

- Zemlje kandidati Crna Gora, Makedonija i Srbija su 60 do 70 odsto ispod proseka Evropske unije. Kandidat Albanija i potencijalni kandidat BiH imaju ispod 70 odsto proseka EU - navedeno je u izveštaju.

Da sve bude žalosnije po BiH, privreda u zemlji je u odnosu na 2013. godinu porasla za jedan odsto, ali se to, nažalost, nije odrazilo na stanje na terenu.

Jedina svetla tačka u izveštaju Evrostata je nivo cena u Bih, koji je niži od 50 odsto u odnosu na EU prosek. U Crnoj Gori cene iznose oko 60 odsto proseka, dok su u Srbiji, Albaniji i Makedoniji cene otprilike kao u BiH.

Aleksa Milojević, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da je BiH u totalnom ekonomskom kolapsu i da će do kraja godine biti u još većoj ekonomskoj "stisci".

- Na naplatu samo u RS stiže oko 325 miliona maraka u privredi. A novca da se plati nema. Kad se tome doda da se čitava privreda i ekonomija u BiH zasnivaju na dugu i kreditu, onda je svima jasno da je ekonomska budućnost BiH crna - ističe Milojević.

On navodi da BDP u BiH nije 28 odsto, kako se navodi u istraživanju Evrostata, već da je on duplo manji.

- Pošto je čitava privreda zasnovana na kreditima i zaduženju, i BDP je veštački napravljen. Kad dođe, a hoće, do povlačenja banaka iz BiH, jer neće više imati zaradu, onda će doći na videlo i pravi BDP, koji u BiH realno iznosi 10 odsto - navodi Milojević.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je osnovni problem to što je posle uvođenja poreza na dodatu vrednost usvojen metod po kojem se taj namet plaća na uvezenu robu, a ne na prodatu robu.

- Time je izgubljena veza između proizvodnje i punjenja budžeta i političari više nisu imali motiv da se bave kreiranjem poslovnog ambijenta radi punjenja budžeta. Od tada nam privredu vode ljudi koji uopšte nisu kvalifikovani za to, dolaze isključivo po političkoj liniji i troše novac za koji nisu ni pomogli da bude zarađen - rekao je Pavlović.

On smatra da se situacija može popraviti samo ako se bude vodila politika da realni sektor doprinosi punjenju budžeta.

- Katastrofa je da se punjenje budžeta sastoji od 80 odsto iz indirektnih, a jedva 20 odsto iz direktnih poreza - istakao je Pavlović.


KLIMAVI REZULTATI

Najlošije privredne rezultate BiH je imala tokom prošlogodišnjeg leta, zbog velikih poplava koje su u maju opustošile zemlju. Tada je proizvodnja pala za skoro devet odsto. Ako se uporede 2010. i 2014. godina, BiH je "porasla" za osam odsto, ali je Turska, na primer, u istom periodu porasla čak za 21 odsto. Ni u rudarstvu i energetici ne cvetaju ruže - od 2010. godine bolje je za četiri odsto. Loši rezultati su i u građevini - u odnosu na 2010. godinu pala je na 97 odsto, ali je Turska u istom periodu gradila više za 23 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)