Najnovije vesti
Vesti Srbija
U stoletnom boru sakrivena istorija Kamene Gore

U stoletnom boru sakrivena istorija Kamene Gore

Tek pošto je u Savincu isečen stari hrast zbog izgradnje autoputa, meštani Kamene Gore postali su svesni prednosti života u planinskom bespuću.

646977_uzice-hrast-u-kamenoj-gori-kod-prijepolja280715ras-file-foto-milos-cvetkovic-001
646977_uzice-hrast-u-kamenoj-gori-kod-prijepolja280715ras-file-foto-milos-cvetkovic-001
Od svetibora se ništa ne odnosi, čak ni šišarka ili grančica: Kamena Gora
Od svetibora se ništa ne odnosi, čak ni šišarka ili grančica: Kamena Gora

Poput Savinca, i Kamena Gora kod Prijepolja ima staro drvo koje je ponos sela, ali je srećom kamenogorski bor, star više od 500 godina, van svih putnih koridora. Ipak, Kamenogorci brinu.

- Nadamo se da nikome neće pasti na pamet suluda ideja da i ovde poseče sveto drvo kao u Savincu. Nama je bor najvažniji na svetu - kažu u ovom selu uz srpsko-crnogorsku među.

Stari bor na samcu iznad Kamene Gore, s kojeg pogled puca sve do Zlatibora, Durmitora i Prokletija, simbol je čitavog kraja. Starinu visoku 14 metara meštani zovu još i Svetibor jer su se u hladu njegove krošnje, čiji je obim 17 metara, okupljali na molitvu u vreme dok selo nije imalo crkvu.

- Od bora se ništa ne odnosi, ni šišarka ni slomljena grančica, a prokletstvom se smatra i sama pomisao da se na njega krene sekirom. Gromovi su ga tukli više puta i cepali mu koru, ali je svemu odoleo. Uspećemo valjda da ga sačuvamo i ostavimo u nasleđe potomcima, isto kao što smo ga i mi dobili na čuvanje od naših starih - kaže predsednik Mesne zajednice Kamena Gora Živko Kijanović.

U selu i danas veruju da prastari bor u svojim godovima čuva tri veka dugu tajnu o masovnoj seobi, zbog koje je ovo područije u jednom trenutku ostalo pusto.

- Pre polaska na put, starosedeoci su u stablu izdubili rupu i u nju stavili pisanu poruku u kojoj su podrobno objasnili razloge za seobu sa svojih ognjišta. Rupu su zatim zatvorili drvenim čepom i ona je vremenom urasla u deblo, a poruka je ostala skrivena od onih kojima je namenjena. Bor je tako postao nemi svedok istorije sela, što nas dodatno obavezuje da ga čuvamo - priča Kijanović.

Kamena Gora je još u vreme Kraljevine Jugoslavije proglašena za vazdušnu banju. Selo koje je skrajnuto od magistrale koja od Prijepolja vodi ka Pljevljima zovu još i selom stogodišnjaka jer su nekada, poput bora, dugovečni bili i njegovi meštani.

- Verujemo da Svetibor ima posebnu energiju koja smiruje i opušta sve koji su u njegovoj blizini. Stoletni bor je i jedna od atrakcija za turiste, kojih je sve više - kažu Kamenogorci.