Zrenjanin: Umesto plate, izvolte bonove!

Sl. PAŠIĆ

27. 07. 2015. u 15:13

Sindikat javnih službi Srbije proziva trgovinske lance u Zrenjaninu da krše zakon. Osnovane sumnje da poslodavci debelo zakidaju na uplatama u budžet i bolovanjima

Зрењанин: Уместо плате, изволте бонове!

Mnogo šta u trgovinskim kućama nije po propisima

Iz Sindikata javnih službi Srbije saopštili su juče da imaju potvrdu nadležnih inspekcijskih službi o nezakonitom radu trgovinskih lanaca u Zrenjaninu, a čije vlasnike i poslodavce su već ranije optužili da krše Zakon o radu i nanose štetu republičkom budžetu.

- Pre tačno godinu dana, inspekciji smo podneli dokaze o kršenju prava zaposlenih u trgovinskim lancima. Očekivali smo da će reagovati zbog pljačke budžeta, ali dosad je izostalo njihovo zvanično obraćanje. Nezvanično, potvrdili su da smo u pravu i uputili nas na nadležne u pravosuđu - kaže Ranko Hrnjaz, potpredsednik SJSS.

Sindikalci raspolažu obračunskim listama trgovinskih lanaca, iz kojih je vidljivo da se bruto plate zaposlenih kreću između 15.000 i 16.000, umesto zagarantovane minimalne zarade od 28.000 dinara. Podsećaju da je neoporezovani deo 12.000, pa postavljaju pitanje, na koliki iznos poslodavci plaćaju obaveze državi? Tvrde da trgovci pljačkaju budžet.

- Baš kao što to čine i isplatom bolovanja od 65 odsto od minimalca, a bez korekcije do iznosa zagarantovanog zakonom. Ovo traje već godinama, a inspekcija neće da nam odgovori, zašto izostaje kontrola obračuna - iznosi Hrnjaz.

U STRAHU U jednom trgovinskom lancu ni dan-danas zaposleni nemaju zdravstveno osiguranje - saopštili su aktivisti SJSS, izražavajući žaljenje što se niko od radnika nije pojavio na sindikalnom skupu u Zrenjaninu.

Kada je u pitanju ugrožavanje prava zaposlenih u trgovinskim lancima, SJSS ističe da se prvenstveno ogleda u produženom radu, vikendom i praznicima (često preko 220 sati), koji se ne plaća, kao i da se zarade ne isplaćuju redovno. Umesto plate, zaposlenima se neretko nude bonovi, kao da viršlama mogu da plate struju - iznosi Hrnjaz.

- Upućuju nas na pravosuđe, a sa njim imamo loše iskustvo. Jer, brzi su kada treba uterati dug radnika, a spori i nezainteresovani kada radnici pokušavaju da naplate svoja potraživanja - kaže Hrnjaz, poručujući da neće odustati od namere da trgovinske lance u Zrenjaninu nateraju da posluju zakonito.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

imena samo imena dajte

27.07.2015. 16:26

a sto se ne stave imena tih lanac i da svi znamo o kome je rec i da ne idemo u iste ?Ako radinik puca od rada i malo para nek pukne i vlasnik bez profita

repus

27.07.2015. 17:24

не видим ништа чудно па деценијама радници нетрадници су све појели и попили ко је од радника нертадника купио парче земље трактор или нешто друго нико само надница и г...ца тако да је ово уреду добили паре па купили виршле или им одмах дали виршле истому дође шта би хтео синдикат да им дају паре и да им дају и виршле а нико нењ поставља питање дали су зарадили те паре13

Poštovani

27.07.2015. 17:59

@repus - Radim za pare. Moja je stvar šta ću da kupim za svoje pare! Lično, ne jedem viršle...i ono što mi je prvo palo na pamet dok sam čitala Vaš komentar: Čoveče, ala ste vi nepismeni!

repus

27.07.2015. 19:02

@repus - виршле су наведене фигуративно ако сте од оних који не једу месо има у тим радњама и травчица разних па може да се плати иу зеленој салати броколију пашканату свакако нешто једезте перпетум мобиле не постоји а писменост није тема пишем како умем и знам тема је да би радници нерадници и плату и виршлу и траву кои не једе месо

KI0230

27.07.2015. 20:42

@repus - Brate, ala ti lupaš gluposti! Hajde sa bonovima plati komunalije, odeću, obuću....! Što se trpaš da komentarišeš kad stvarno nemaš pojma? Nekada je, stvarno, pametnije ćutati!!!!

Ivan

27.07.2015. 18:18

Gospodo, zasto niste napisali o kojim se lancima radi? Niste jer niste sigurni da je tacno ono sto pisete. Znate da ce vam vecina dati za pravo samo zato sto su nezadovoljni svojim zivotom. Ukoliko se takve stvari zaista desavaju, radnici imaju mogucnost da takve firme lako i brzo prijave inspekcijama.

Dada

27.07.2015. 18:28

Nije ni drzava kao poslodavac nista bolja. U tom istom pravosudju plate sa IV stepenom su od 18.000 do 27.000, ne placaju prekovremeni, nema nikakvih povlasticaa obicni radnici padaju u nesvest od posla bukvalno. Vrana vrani oko ne vadi...

u magnovenju

27.07.2015. 19:47

@Dada - Radnici u javnim sluzbama "padaju s nog"u od posla? U sudstvu? Nasmejaste me...

GOMEX

27.07.2015. 19:45

Sesir nakrivi i sa pola plate zivi! To je moto trgovinskog lanca koji izrabljuje radnike po Banatu kojima od plate koja ispod propisanog minimalca jos i skidaju!!!

Velijak

27.07.2015. 20:08

PERSU MARKET Zrenjanin radnicima ne daje platu mesecima nego bonove za kupovinu u svojim objektima. Zlikovci prokleti

Radnik

29.07.2015. 22:15

A sta je sa 500.000 ne prijavljenih kineza, CUTIMO??? :DSta sve ljudima pada na pamet, plate redovne, doprinosi i zdrastveno redovno uplaceni... neko bas ne zna sta ce od sebe kada pise ovakve gluposti!!!