Capital.ba

Milić: Isplata penzija najkasnije do četvrtka

21.07.2015. / 12:12

mladen milicTESLIĆ, Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/Republike Srpske Mladen Milić izjavio je danas da će penzije za korisnike iz Republike Srpske biti isplaćene najkasnije do četvrtka, 23. jula, nakon čega počinje isplata za 35.000 korisnika u inostranstvu.

Milić je ukazao na sporije punjenje budžeta Fonda PIO zbog toga što poslodavci ne poštuju zakonsku odredbu da uplatu doprinosa mogu prolongirati maksimalno 60 dana, već taj rok produžavaju.

“Da bismo poboljšali standard penzionera, Vlada Republike Srpske je u više navrata donosila odluke o vanrednom povećanju penzija, što, uz redovna zakonska usklađivanja, iznosi nepunih 11 odsto u proteklih dvije i po godine”, rekao je Milić novinarima u Tesliću, gdje se održava sjednica Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

Milić je ukazao da povećanje od jedan odsto na mjesečnom nivou traži dodatna sredstva od 1.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, trenutno nije realno govoriti o povećanju penzija.

“Ulažemo maksimalne napore zajedno sa Vladom Republike Srpske da se održi redovnost isplate penzija”, rekao je Milić i podsjetio da isplate počinju svakog desetog za penzionere u Republici Srpskoj i traju do 12 dana, nakon čega je potrebna još jedna radna sedmica da se okončaju ostale isplate.

Kao osnovni problem svih penzionih sistema koji počivaju na principu međugeneracijske solidarnosti, on je naveo nesrazmjeran odnos broja prijavljenih radnika za koje se plaćaju doprinosi i korisnika prava.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj zatražio je dodatne izvore sredstava i pravičniju raspodjelu budžeta Republike Srpske.

Rakulj smatra da će trezorski način stabilizovati isplatu penzija. On je ukazao na pozitivne primjere takve isplate u zemljama regiona.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske, na čijem dnevnom redu je i razmatranje informacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite o stanju u oblasti PIO, prisustvuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Milić: Isplata penzija najkasnije do četvrtka

    1. Ivanka

      Da li mogu ostvariti licnu penziju sa 50 godina starosti i 31 godinom radnog staza koji sam stekla u Srbiji i FBiH. Hvala na odgovoru.