Nedelja, 19.07.2015.

23:55

"Nadam se brzom otvaranju prvog poglavlja"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister rekao je da se nada da će prvo poglavlje u pregovorima s EU uskoro biti otvoreno.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

On je ocenio da bi poglavle 35, kao i 23 i 24, trebalo da se otvore u ranoj fazi.

Mekalister, koji će se sutra u Beogradu sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je za "Politiku" da će Evropska komisija podneti predlog Savetu, koji jednoglasno odlučuje o otvaranju poglavlja.

"Nije moj zadatak da kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta donosim takvu odluku. Lično se nadam da će prvo poglavlje uskoro biti otvoreno", poručio je Mekalister.

"Evropska unija prati politiku rešavanja osnovnih stvari i ostaje posvećena pregovaračkom okviru. Dakle, poglavlje 35, kao i poglavlja 23 i 24, trebalo bi da se otvore u ranoj fazi", naveo je on.

Mekalister je rekao da će pregovori sa Srbijom biti zasnovani na sopstvenim zaslugama u zemlji i da će dinamika zavisiti od napretka Beograda u ispunjavanju uslova za članstvo.

Mekalister je napomenuo da kriza u Grčkoj neće uticati na put Srbije ka Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: