Najnovije vesti
Vesti Hronika
Danas nastavak suđenja Huseinu Bosniću

Danas nastavak suđenja Huseinu Bosniću

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

536292_husein-bosnic
536292_husein-bosnic

Tužilac Dubravko Čampara najavio je da će za nastavak suđenja dostaviti nekoliko dodatnih materijalnih dokaza, te da će u dokaznom postupku izvesti četiri svedoka.

Branilac optuženog Adil Lozo rekao je da će do nastavka suđenja imati odgovor da li će Veće muftija spremiti ekspertizu o islamskim naukama, koju je zatražio od Fakulteta islamskih nauka.

Tužilaštvo BiH tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selafijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim delima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Na ročištu održanom 1. jula, prvi svedok odbrane je izjavio da se Bosnićeva predavanja i poruke "ne razlikuju od predavanja imama u sarajevskim džamijama i poglavara Islamske zajednice", te dodao da "Bosnić u ime Alaha širi islam".

Drugi svedok je tvrdio da Bosnić nije odgovoran za odlazak njegovog brata u Siriju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.