Najnovije vesti
Riznica Istorije
REČI GENIJA Nikola Tesla najavio pametne telefone pre gotovo 100 godina

REČI GENIJA Nikola Tesla najavio pametne telefone pre gotovo 100 godina

U intervjuu američkom novinaru Džonu B. Kenediju, Tesla je 1926. godine, takoreći, predvideo pojavu pametnog telefona.

501858_nikolateslaseated
501858_nikolateslaseated

“Ako se bežični prenos signala primeni na savršen način, ceo svet će se pretvoriti u ogroman mozak, što zapravo i jeste, s obzirom na to da su sve stvari čestice jedne stvarne i ritmične celine. Moći ćemo da komuniciramo jedni s drugima u trenutku, nezavisno od udaljenosti. Ne samo to, posredstvom televizije i telefonije moći ćemo da se čujemo i vidimo tako savršeno kao da stojimo oči u oči, uprkos hiljadama kilometara koji nas dele; instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće zapanjujuće jednostavni u poređenju s današnjim telefonom. Čovek će moći da ga nosi u jednom od džepova prsluka”, rekao je Tesla 1926. godine.

U istom intervjuu Tesla je predvideo da će muškarci u budućnosti postati inferiorni u odnosu na žene.

“Ta bitka žena za polnu ravnopravnost završiće se novim rodnim poretkom, u kome će žene biti superiorne. Ono što će potvrditi njihovu ravnopravnost, a kasnije i superiornost, neće biti puko fizičko imitiranje muškaraca, već buđenje ženskog intelekta”, rekao je on tada.

Nikola Tesla je možda najpoznatiji kao tvorac sistema za snabdevanje naizmeničnom strujom. Naučnik, koji je stekao svetsku slavu, govorio je osam jezika, imao je fotografsko pamćenje i za života je prijavio 300 patenata.

Kompanija za proizvodnju šasija i automobila na električni pogon “Tesla motors” Ilona Maska dobila je ime po srpsko-američkom naučniku, a Lari Pejdž, jedan od osnivača pretraživača “Gugl”, tvrdi da mu je Tesla poslužio kao inspiracija.