Iako je poslednji rok za dolazak Gabrijela Markinjosa prošao još pre nekoliko dana u Partizanu ne odustaju od pozajmice brazilskog veziste od Al Nasra. Šta više čine sve da uspešno privedu kraju višenedeljnu sagu, uvereni da je ovaj, u Evropi nepoznat, ofanzivni igrač sredine terena kapitalno pojačanje za sezonu velikih očekivanja crno-belih.

– On je igrač kojeg treba i vredi čekati, a poslednjih dana su uvećane šanse za njegov dolazak. Mislim da je svim zainteresovanim stranama u interesu da dođe do dogovora, što će se, očekujem, ubrzo i desiti. Ukoliko ga dovedemo to će biti kraj prelaznog roka za nas – ubeđuje Miloš Vazura, generalni direktor šampiona Srbije, čija reč ima veliku težinu u Humskoj 1.

– Nismo više razmatrali dovođenje nijednog drugog igrača. Mislim da smo napravili dobru ekipu, a medijske spekulacije o traganju za još jednim zadnjim veznim i štoperom nemaju veze sa istinom. Jevtović je dovoljno pojačao konkurenciju na mestu kvaritelja igre, a povreda novog centralnog defanzivca Dornelasa nije teže prirode kao što neki misle i pričaju. Uostalom, hoćemo da forsiramo mlade igrače, pogotovo momke iz naše omladinske škole.

Međutim, najveću uspeh biće ako prođe ideja Partizanove vrhuške o odlaganju prodaje Andrije Živkovića. Iako je prethodna uprava 50 odsto prava na osvajača titule svetskog prvaka sa omladinskom reprezentacijom Srbije ustupila čuvenom investicionom fondu izraelskog menadžera Pinija Zahavija, a još 25 odsto ocu strelca najlepšeg gola na nedavnom Mundijalitu u Partizanu veruju da ga mogu zadržati najmanje šest meseci.

– Pričali smo sa Žiletovom porodicom i menadžerom, kao i sa samim Andrijom. Postoji realna šansa da produžimo ugovor, mada nas pritiskaju iz investicionog fonda, jer je njima u interesu da ga već ovog leta prodamo. Ali, neće se dogoditi to što oni žele.

Eventualni ostanak talentovanog krila i dolazak iskusnijeg Markinjosa nisu, međutim, u direktnoj vezi s odlascima. Od drugih stvari zavisi da li će posle Nikole Drinčića (prodat Makabiju iz Haife), odnosno slobodnih agenata Saše Markovića (Kordoba) i Vladimira Volkova (Mehelen) još neko razdužiti opremu.

– Ako Aleksandar Mitrović ode iz Anderlehta i mi naplatimo naš procenat od te prodaje onda nećemo morati više da prodajemo. Očekujemo i da nam Pini Zahavi isplati preostalih 985.000 evra od transfera Lazara Markovića u Benfiku.

Kupovali ili prodavali klubovi imaju obavezu da plaćaju već postojeći igrački kadar, a tu je opet došlo do zastoja.

– Biće plata, samo tražimo malo strpljenja. Kasnimo zbog prilično uvećanih troškova u prelaznom roku. Uvek je tako. Bez obzira što je većina novajlija dovedena bez obeštećenja. Starosedeocima se duguje manje ili više para ili ništa, u zavisnosti od toga koliko su dugo u Partizanu. Uglavnom, sve su to stari repovi koji se još vuku, a mi gledamo da im stanemo na put.

Vazura demantuje da je razlog višednevnog funkcionisanja klupskog sportskog centra bez isključenje struje nepoštovanje reprograma otplate duga za električnu energiju, kao i vest o štrajku radnika iz popularnog Zemunela.

– Ne krijemo da imamo dug za struju, ali nismo zbog toga ostali bez nje. Radilo se o kvaru. Zaposleni nisu u štrajku, niti su ga najavili, već su nam samo poslali pismo upozorenja, u kojem su izneti njihovi problemi.

Bivši pomoćnik srpskog ministra pravde Nikole Selakovića negira i probijanje zacrtanog limita godišnjih zarada igrača od 150.000 evra, u slučaju pojedinih novajlija.

– Svi igrači koje smo doveli imaju primanja ispod 150.000 evra, što je bila gornja granica i kod prošle uprave, tako da su neistinite od ugovorima od 300.000 evra. Povećaćemo samo nagrade za osvajanje trofeja.

Samo, to ne znači bolje da se finansijsko stanje u klubu popravilo. Naprotiv.

– Smanjujemo budžet koji je nekada bio 12 miliona evra na godišnjem nivou i tek ćemo da stežemo kaiš ako uđemo u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, kako bismo za dve godine finansijski stabilizovali klub. Prodali smo skupe igrače, a doveli jeftinije, ne i manje kvalitetne. Pri čemu su se Drinčić, Škuletić, B. Ilić… odrekli dugovanog novca. Podigli smo samo kredit od milion i po evra u februaru. Od sponzora smo dobijali novac, ali i stvari na kompenzaciju, kao što je na primer slučaj s novom tehnikom u Zemunelu – zaključuje Vazura.

Tumbaković radi s nama

Mada Ljubiša Tumbaković odavno ne dolazi na stadion, a nije ga bilo čak ni na šampionskoj proslavi na kraju sezone, Vazura, s kojim je često imao nesuglasice, tvrdi da bivši trener i sportski direktor i dalje obavlja funkciju potpredsednika za sportska pitanja.

– Tumba nije podneo ostavku. I on je konsultovan u ovom prelaznom roku. Radio ga je zajedno sa mnom i trenerom Zoranom Milinkovićem.

 

Odbijena ponuda za Petrovića

Posle odlaska Volkova na mestu levog beka ostali su njegova večita rezerva Nemanja Petrović i „zeleni“ Miladin Stevanović, uz desnog beka Ivana Bandaolovski ako eksperimentalnu opciju, a moglo je da se desi da tim napusti i prvi sa ovog spiska. – Imali smo ponudu iz Nemačke za Petrovića, ali smo je odbili, jer mislimo da vredi više. Uostalom ne vidi zašto bismo dovodili pojačanje kada imamo njega

.

Tri miliona evra za brendiranje stadiona

Generalni direktor Partizana ne isključuje mogućnost da stadion promeni ime zarad novca potencijalnog kupca naziva objekta. – Razgovarali smo o tome sa predsednikom našeg Sportskog društva Duškom Vujoševićem. Apsolutno podržavam takvo ekonomsko razmišljanje, s tim što brendiranje imena stadiona ne bi smelo koštati manje od milion evra, a mi ćemo tražiti tri puta više. No, to je pre svega posao SD Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari