Leskovac bez razvojnog plana

Regionalne vesti - Sreda 08.07.2015 - 11:17

Leskovac je grad koji još uvek nema jasan plan Strategije održivog razvoja i to u narednih 5 godina.

foto: Južne vesti foto: Južne vesti
 
I dok opozicija tvrdi da je gradska vlast nesposobna da sprovede bilo kakav ozbiljan plan održivog razvoja, u lokalnoj samoupravi kažu da je urađen narcrt programa od 2015. do 2020. godine i da će javna rasprava o njemu biti održana u toku naredne nedelje, prenose Južne vesti. 
 
Strategiju održivog razvoja grada od 2010. do 2019. godine ne prepoznaje ekonomski segment razvoja jer kad pogledate dokument koji se nalazi na zvaničnoj stranici Grada, u njemu su aktivnosti koje se odnose na taj deo završene 2014. godine.
 
Lider opozicione Nove stranke Bratislav Stamenković izražava bojazan da zapravo aktuelna vlast nije planirala da išta radi u tom delu i da ne prepoznaje period od 2015. do 2019. godine u tom dokumentu.
 
Meni ovakvo stanje liči na to da lokalnu samoupravu razvoj ili uopšte ne interesuje ili nemaju pojma šta bi radili. Podsećaju me na muve bez glave koje su izgubljene u magli i pokušavaju da na silu dovedu nekog investitora ili urade nešto bilo šta korisno za grad - kaže Stamenković.
 
U lokalnoj samoupravi tvrde da je urađen narcrt programa od 2015. do 2020. godine i da će javna rasprava o njemu biti održana u toku naredne nedelje.
 
Kako kaže Bojan Tojaga, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj koja je samo koordinator ovog projekta, u izradi prvog dela strategije od 2010. do 2014, kao i u nacrtu za narednih 5 godina, učestvovale su 52 institucije, preko javnog sektora do nevladinih organizacija, koje su i kandidovale sve predloge i aktivno učestvovale u tome.
 
Samo izrada jednog dokumenta traje od 7 do 8 meseci, a radi ga tim od po 20 ljudi, što govori o jako ozbiljnom pristupu strategiji - tvrdi Tojaga.
 
Kako kaže, na javnoj raspravi će moći da učestvuju svi građani Leskovca i daju svoje konkretne predloge i istaknu zamerke.
 
Svi programi razvoja se rade sa ekspertima. Nacrt je rađen uz kontrolu Stalne konferencije gradova i opština. Akcioni plan je urađen na 5, a strategija na 10 godina, s tim što je njihov savet bio da se radi parcijalno, na po 5 godina i zato nastavak strategije nije usvojen - objašnjava Tojaga.
 
Razvoj grada će se, kako objašnjava, narednih godina fokusirati na 5 strateških oblasti sa konkretnim ciljevima u urbanizaciji, privredi, društvenim  delatnostima, zaštiti životne sredine i budžetu grada.
Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: