Još jedno kapitalno delo o Vlasini

Lokalne vesti - Sreda 08.07.2015 - 00:17

Vranje - U izdanju Direkcija za građevinsko zemljište Surdulice iz štampe je izašla knjiga „Predeo izuzetnih odlika Vlasina“, čiji je autor Zavod za zaštitu prirode Srbije iz Beograda.

Sa naslovne strane knjige Sa naslovne strane knjige

Tim povodom biće organizovana i promocija ovog kapitalnog dela, u Informativnom centru za zaštitu životne sredine na Vlasina Ridu, (kod Mesne zajednice i Crkve) u subotu, 11. jula u 13,00 časova.

O knjizi će tom prilikom govoriti Slađana Maksimović, direktor Direkcije, Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, Srđan Belij, urednik, te Dragana Nedeljković i Danko Jović, saradnici na projektu.

Izdavanje knjiige „Predeo izuzetnih odlika Vlasina“  finansijski je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zašto je Vlasina, i visoravan na kojoj se nalazii, tako ekološki važna?

- Vlasinsko područje u jugoistočnoj Srbiji obuhvata planinski plato prosečne nadmorske visine 1200-1300 m.
 
Obimnim hidrotehničkim intervencijama su formirani značajni hidrografski objekti Vlasinsko i Lisinsko jezero čime su promenjene prirodne granice slivova usled čega akumulacija pripada samo crnomorskom slivu, jer se deo vode koji bi rekama Božicom i Strvnom dospeo u Egejsko more, veštački prebacuje u akumulaciju (veštačka bifurkacija) - počinje objašnjenje Slađan Maksimović iz direkcije za izgradnju Surdulice, koja pored TOV-a gazduje ovim područjem.
 
Prema njegovim rečima, raznovrsnost i specifičnost biotopa Vlasinskog područja prava su ekološka dragocenost Srbije, sistem sa izraženim stepenom reprezentativnosti, autohtonosti i autentičnosti prirodnih karakteristika, kakvih gotovo da više i nema u našoj zemlji.
 
- Područje predstavlja stanište većeg broja prirodnih retkosti, kao i prirodno-istorijskih fenomena tipa tresetnih ostrva sa usko specijalizovanim biocenozama.

Eto, na Vlasini ima 219 vrsta trave, kao nigde u zemlji. Štampanjem ovakvih knjiga i Vlasini mi se trudimo da to bogatsvo predstavimo Srbiji u turističkom, ali i u naučnom smislu, kaže Maksimović.

Fauna Vlasinskog područja i pored pretrpljenih izmena viševekovnim antropogenim uticajima sadrži značajne elemente retkih i ugroženih vrsta.  Zbog toga se u celu priču uključuje i Zavod za zaštitu prirode iz Niša, koji će i preko ove knjige pokušati da se uključi u akciju očuvanja Vlasine kao takve, ekološkog bisera netaknute prirode ne samo na jugu Srbije.



- Ptice ovog područja, kao jedan od temeljnih fenomena, predstavljaju posebno značajnu i ugroženu kategoriju, a ovo bogatstvo izraženo je sa 125 registrovanih vrsta.

Po međunarodno usvojenim principima zaštićeno je preko 60 vrsta, a po standardima domaćeg zakonodavstva trajno je zaštićeno 50 vrsta - pojašnjavaju u Zavodu.

Delimična očuvanost značajnih iskonskih biogeocenoza (prvenstveno tresetnih, močvarnih, vlažnih ali i šumskih, livadskih i pašnjačkih), na očigledan način ukazuje da je ovo prirodno dobro u evropskim razmerama značajno i da predstavlja važan deo karakterističnog florističko – vegetacijskog i faunističkog diverziteta.

- Iz tg razoga Surdulica je, uz pomoć ministarstva, rešila da pokrene jedno ovako kapitalno delo, na koje smo danas svi ponosni - kaže Maksimović.



Posebnu vrednost Vlasine predstavlja samo jezero, kao sve značajniji prirodni resurs. Prema važećoj regulativi Vlasinsko jezero ima status izvorišta vodosnabdevanja i u tom smislu njegova zaštita i korišćenje imaju prioritet.

Visok kvalitet akumulirane vode posredno potvrđuje prisustvo većeg broja retke faune (potočna pastrmka, vidra i dr.).


U predeonom pogledu Vlasinsko jezero i njegova neposredna okolina se odlikuju specifičnim i atraktivnim pejzažnim karakteristikama.

Velika vodena površina, okružena blago zatalasanim pobrđem, razuđena obala, dva ostrva i više uzanih i izduženih poluostrva sa brojnim livadama i brezovim šumarcima daju ovom prostoru prepoznatljiv i jedinstven izgled.

- Mi to sada moramo da sačuvamo u stanju u kome se nalazi. Zato smo, u čast izlaska iz štampe ove knjige, u cilju unapređenja komunalnih usluga i održavanja čistoće na širem prostoru PIO,,Vlasina“ instalirali 10 novih kontejnera za otpad. Sredstva su obezbeđena od naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja - objašnjava Maksimović.

 

EMERALD

PIO Vlasina deo je „Emerald“ projekta koja u osnovi ima za cilj formiranje ekološke mreže u Srbiji.

U okviru ovog projekta obrađeno je 61 područje, koja su naročito značajna za zaštitu i očuvanje divljih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Na realizaciji projekta učestvovalo je više od 30 eksperata i tehničkih saradnika iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i iz Ministarstva životne sredine.

„Emerald“ mreža ima za cilj uspostavljanje ekološke mreže sastavljene od prostornih celina i staništa koje su od posebnog nacionalnog i međunarodnog značaja sa aspekta očuvanja biološke raznovrsnosti.

Čelnici Surdulice se nadaju da bi ovakvo umrežavanje značajno moglo da pomogne oko IPA programa, jer oni već duže godina imaju dobru saradnju sa kolegama iz Bugarske.

 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: