Vesti

0

DS: Kad će SNS da vrati novac bankama?

Autor: MI

Izvor: Tanjug

DS: Kad će SNS da vrati novac bankama?

"S obzirom da SNS učlanjuje listom odbore URS, koji su ostali dužni ogromna novčana sredstva bankama, potrebno je da građani znaju kada će (lider SNS) Aleksandar Vučić vratiti novac bankama. Ili Vučić smatra da će to plaćati građani Srbije, kao i javni dug od 25 milijardi evra", navodi DS u saopštenju. 

Reagujući na saopštenje naprednjaka, DS navodi i da nije pokrala javna preduzeća, jer da jeste, ocenjuuju, naprednjaci bi za skoro četiri godine na vlasti iskoristili i najmanji osnov i pokrenuli postupke protiv odgovornih za ta dela. 

"Takođe je potrebno po ko zna koji put podsetiti sporno obrazovane kadrove SNS da, shodno domaćem zakonodavstvu, spoznaja o vršenju krivičnih dela i njihovo prikrivanje takođe podleže krivičnoj odgovornosti", navode demokrate.

DS u saopštenju dodaje i da nisu bezuspešno prodavali Telekom, kako su ranije danas ocenili naprednjaci, već da je vlada u periodu 2008. do 2012. godine počela postupak prodaje dela državnog kapitala sa jasno definisanim uslovima, po ceni koja nije mogla biti manja od 1,4 milijarde evra i, što je najvažnije, strateškom partneru.

"Vučić, poput uslova projekta Beograd na vodi, nema predmet prodaje, ne traži strateškog partnera, prihvata i ponuđača sa pet puta manjim poslovnim prihodom u tri godine od onog koji je Telekom Srbija a.d. Beograd iskazao na konsolidovanom nivou tokom samo 2014. godine, uvodi u terminologiju tenderskih procedura potpuno novi terminologiju poput onih iz javnog poziva Agencije za privatizaciju ''prikupljanje sredstava'', navodi DS. 

DS zaključuje da je to pravno neutemeljen način koji može podleći krivičnoj odgovornosti aktera.

 

Kad će biti smenjen direktor Zavoda za izgradnju grada?

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu upitao je danas gradonačelnika Miloša Vučevića i vladajući većinu kada će smeniti direktora Zavoda za izgradnju grada (ZIG) Gorana Višnjića i zašto je Budžetskoj inspekciji zabranjeno da sprovede kontrolu poslovanja tog preduzeća.

Demokrate navode da Višnjić u gradski budžet nije vratio više od 350 miliona dinara neutrošenih sredstava iz 2014. godine, kao i da postoje indicije da taj novac već od januara nije na računu ZIG-a, te da je direktor zavoda verovatno napravio još jedan ozbiljan prekršaj - nenamensko trošenje sredstava.

Demokrate navode i da Zavod pod Višnjićevim "nestručnim vođstvom" još nijednom nije uspeo da realizuje svoj godišnji program, a da je lane utrošak sredstava planiranih za uređenje grada bio manji od 50 odsto.

"Takav direktor jednog javnog preduzeća bio bi odavno smenjen u svakom uređenom društvu, ali se u Vučićevoj Srbiji svaki lokalni moćnik iz Srpske napredne stranke postavlja iznad zakona. Političkim pritiskom blokira se rad državnih organa, u ovom slučaju Budžetske inspekcije, koji treba da obezbede poštovanje zakona u javnom sektoru", navode demokrate.

DS dodaje da se izveštaj o poslovanju tog preduzeća za 2014. godinu još se krije od javnosti i da nije dostavljen Skupštini grada na usvajanje, kao ni izveštaji svih ostalih problematičnih gradskih preduzeća poput "Informatike", "Lisja" ili "Gradskog zelenila".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR