Capital.ba

Evro u sedmici pao zbog grčke krize

05.07.2015. / 12:04

evroLONDON, Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice evro je oslabio drugu sedmicu zaredom zbog bankrota Grčke i nesigurnog ishoda referenduma o sudbini te zemlje u evrozoni.
Kurs evra pao je prošle sedmice prema dolaru 0,45 odsto, na 1,1115 dolara, a u nekoliko je navrata pao i ispod nivoa od 1,10 dolara.
U odnosu na jen, evro je, oslabio 1,3 odsto, pa mu je cijena pala na 136,50 jena.
I dolar je oslabio prema jenu, za 0,85 odsto, na 122,80 jena.
Evro se našao pod pritiskom zbog bankrota Grčke, koja u utorak nije platila dospjelu ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi evra. Tako je postala prva razvijena zemlja koja nije ispoštovala obaveze prema svjetskom finansijskom policajcu.
Polovicom sedmice situacija se na tržištima smirila jer su čelnici eurozone poručili da su pregovori s Grčkom zamrznuti dok ne bude poznat ishod referenduma u nedjelju, na kojemu će Grci odlučivati o sudbini svoje zemlje u evrozoni.
Na referendumu će se Grci izjasniti o uslovima daljnje međunarodne pomoći. Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu ‘ne’ ponuđenim uslovima kreditora kako bi ojačali položaj vlade u pregovorima, koja bi, tvrdi premijer, u tom slučaju vrlo brzo mogla postići bolji dogovor s kreditorima.
Čelnici evrozone poručuju, da bi ‘ne’ na referendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u evrozoni. Prema anketama, tijesna većina glasaće ‘za’ daljnju međunarodnu pomoć i ostanak u zoni evra. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!