Održan tradicionalni 26. Veseli spust: Splavari ukrotili Ibar

Goran Ćirović

04. 07. 2015. u 20:05

Uz trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji, mogućnostima i ukusu, okupilo se stotine plovila iz Srbije i okruženja. Sve je prošlo bez ijednog incidenta, osim nekoliko ogrebotina i modrica

Одржан традиционални 26. Весели спуст: Сплавари укротили Ибар

UZ trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji, mogućnostima i ukusu, u subotu je na Ibru, pod komandom gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića kao "kapetana" plovidbe, održan tradicionalni "Veseli spust" - najluđa i u Srbiji najstarija žurka na vodi koja traje već 26 godina!

Na ovoj najatraktivnijoj, pa i najpopularnijoj srpskoj manifestaciji ove vrste, učestvovalo je nekoliko stotina raznih plovila sa više hiljada splavara iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i iz zemalja u okruženju - Crne Gore, BiH, Makedonije i Rumunije, a na jednom od čamaca našao se i Velimir Ilić, ministar bez portfelja.

- Lepo vreme, sjajna atmosfera, odlično društvo i provod kakav se samo poželeti može - dobacuju nam iskusni "spustaši" Tatjana i Miloš Ivanović iz Požege, dok sa njihovog čamca odjekuje nezvanična himna Veselog spusta - "Stani, stani, Ibar vodo...".

Veselu ibarsku regatu pratilo je i bar još hiljadu-dve radoznalih posmatrača, raspoređenih na obalama duž cele trase od 25 kilometara - od srednjovekovnog grada Magliča kao startne pozicije u klisuri Ibra, preko Bogutovca i Mataruške Banje, pa sve do cilja na gradskoj plaži u Kraljevu.

Na prvom odmorištu, u Bogutovcu, "spustaši" su zastali da se uz trubačke orkestre malo i na suvom provesele i odmore, a u Mataruškoj Banji dočekalo ih je okrepljenje - tradicionalni "splavarski pasulj". Tu su, na samoj obali, članovi Udruženja ratnih vojnih invalida i veterana iz Kraljeva organizovali Sabor boračkih organizacija Srbije, "začinjen" takmičenjem u spremanju gulaša.

Posle ručka i kraćeg odmora, "spustaši" su nastavili do Kraljeva gde su stigli posle višečesovnog "splavarenja", a osim nekoliko efikasno saniranih ogrebotina i modrica - ni ovoga puta nije bilo nijednog ozbiljnijeg incidenta, ni na vodi, ni na obalama brzog a mestimično i opasno "nestašnog" Ibra.

KARAVAN "MOJA SRBIJA"

ISTOVREMENO sa "Veselim spustom", na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, u subotu je gostovao i promotivno-propagandni karavan "Moja Srbija" na kojem su uz prigodan program predstavljeni turistički potencijali kraljevačkog kraja. Na istom mestu, sinoć su u okviru festivala "Džezibar" nastupili mladi džezeri iz čačanskog benda "Džez projekt", beogradski "Kuzama kvartet", kao i hrvatski bend "Delta bluz geng" iz Pule. A, na Ibarskom keju održan je i osmi turnir prvenstva Srbije u odbojci na pesku - "Vip bič masters 2015".

I Velja Ilić na splavarenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije