SLIKA GRČKE TRAGEDIJE OBIŠLA SVET: Policija tešila uplakanog penzionera, koji je ostao bez penzije
Foto: Profimedia

Suze govore više od reči

SLIKA GRČKE TRAGEDIJE OBIŠLA SVET: Policija tešila uplakanog penzionera, koji je ostao bez penzije

Planeta -
Kada su mu i u četvrtoj banci objasnili dam u ne mogu isplatiti njegovih 120 evra to je bilo previše za njega. On je u svom očaju seo na beton ispred banke i glasno zaplakao dok su pored njega ležale njegova lična karta i štedna knjižica

SOLUN– Grčka kriza udarila je na sve moguće načine na već ionako osiromašeno stanovništvo koje je iz dana u dan očajnije jer ne mogu da podignu novac u bankama kako bi mogli preživeti.

O svoj dramatičnosti grčke krize svedoči I slika koja je obišla planetu a na kojoj se vidi ostareli Jorgos Čacifotijadis (77) koji se srušio na pod ispred banke i iz očaja zaplako:

- Ne mogu gledati više svoju državu u ovakvom stanju, plačući je rekao Jorgos.

Sedamdeset sedmogodišnji Jorgos Čacifotijadis iz Soluna je u imenu svoje žene sa kojom su zajedno više godina teško radili u nemačkom rudniku, a kasnije i u livnici, da su zaradili penziju pokušao je doći do novca čak u tri različite banke, ali je posvuda bio odbijen da novca nema.

Kada su mu i u četvrtoj banci objasnili dam u ne mogu isplatiti njegovih 120 evra to je bilo previše za njega. On je u svom očaju seo na beton ispred banke i glasno zaplakao.

Prizor kako izmučeni pensioner sedi pred bankom, a pored njega na betonu njegova lična karta i štedna knjižica u objektiv je uhvatio fotoreporter Sakis Mitrolidis.

Izmučeni penzioner je rekao da je psihički slomljen, i da ne može više da podnese stanje duboke krize koja je pogodila njegovu državu.

- Ovo me je više pogodilo od mojih ličnih problema. Gledam moj narod koji na ulici moli za nekoliko centi, da bi mogao kupiti hleb. Vidim sve više samoubistava. Osećajan sam čovek, ne mogu više gledati stanje u kome se nalazi moja država. Evropa i Grčka su napravili greške, ali mi moramo naći rešenje dodao je on.

Naime on je dodao da neće izaći na referendum, jer se njegovo biračko mesto nalazi 80 kilometara od njegove kuće.

- Nemam novca da dođem do biračkog mesta, osim ako me ne budu vozila moja deca, rekao je on.

Podsetimo, grčke banke su od ponedeljka zatvorene, ali su neke u sredu otvorile svoja vrata kako bi penzioneri koji nemaju platne kartice mogli doći do svojih penzija. Suma koju mogu da podignu ograničena je na 120 evra, ali uprkos tome veliki broj grčkih penzionera nije uspeo da dođe do svog novca.

( 24.ur)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track