Ministri finansija evrozone isključili su svaku mogućnost daljih razgovora o novom „spasilačkom zajmu“ za Grčku pre nego što u toj zemlji u nedelju bude održan referendum o prethodno ponuđenim uslovima poverilaca. Premijer Aleksis Cipras pozvao je narod da zaokruži „ne“.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis optužio je poverioce da ucenjuju Atinu, ali smatra da dogovor može biti postignut brzo posle glasanja. Varufakis je obećao građanima da će sadašnja ograničenja za podizanje gotovine sa bankovnih računa uskoro biti smanjena.

Pošto je Evropska centralna banka zamrzla sredstva za likvidnost Grčke, banke u toj zemlji ove nedelje uglavnom nisu otvarane. Podizanje keša sa bankomata ograničeno je na iznos do 60 evra, ali su neke banke potom otvorile šaltere kako bi omogućile penzionerima koji nemaju kartice da podignu do 120 evra. Dugih redova pred bankama bilo je i juče ujutro.

Grčki mediji izveštavaju da pritisak na ekonomiju raste, a neke firme prekidaju proizvodnju pošto ne mogu da isplate dobavljače. Zabeleženi su i slučajevi zatvaranja radnji pošto vlasnici ne mogu da isplate zaposlene. Pošto je prethodnom „spasilačkom paketu“ međunarodnih poverilaca istekao rok trajanja, Grčka više nema pristup fondovima koji se mere milijardama evra.

Vlada u utorak nije uplatila 1,5 milijardi evra koje je od nje očekivao Međunarodni monetarni fond, čime je nastupio „difolt“ Grčke prema toj instituciji. Dok evropski lideri referendum koji će biti održan u nedelju tumače kao izbor između ostanka u evrozoni i izlaska iz nje, premijer Cipras tvrdi da „gregzita“ neće biti. Prema istraživanju koje je objavio sajt euro2day.gr, oko 47 odsto birača glasalo bi za prihvatanje uslova poverilaca, dok je tome protivno 43 odsto. Prema prethodnoj anketi, pristalice odbijanja uslova bile su u neznatnoj prednosti.

Premijer Cipras u sredu je partnerima iz evrozone ponudio novi predlog prihvatajući većinu uslova poverilaca, uz neke svoje uslove. Ponuda je tesno vezana uz zahtev da se odobri treći „spasilački paket“ koji bi trajao dve godine i iznosio do 29,1 milijardu evra. Cipras je, međutim, potom ponovo pozvao da se glasa protiv uslova poverilaca, što, kako tumače analitičari, za cilj ima da pojača poziciju Atine za eventualne pregovore posle glasanja.

„Ovo je veoma mračan trenutak za Evropu. Zatvorili su naše banke samo da bi ucenjivali, za šta? Glasanje za neodrživo rešenje bilo bi loše za Evropu… U ponedeljak će poverioci, zajmodavci, dobiti poruku grčkog naroda… Što pre prime tu poruku, budite uvereni da će za veoma kratko vreme na nju stići odgovor“, rekao je gostujući na televiziji ministar finansija Janis Varufakis.

Međutim, presednik evrogrupe Jeroen Dijselblom izjavio je da se o novom zajmu može raspravljati tek „posle i na osnovu ishoda“ glasanja. Istovetne stavove izrazili su i nemački ministar finansija Volfgang Šojble – koji je u sredu rekao da mu je žao grčkog naroda – i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Šefica MMF-a Kristin Lagard zbunjena je i razočarana potezima grčke vlade. „Primili smo u poslednjih par dana toliko puno 'poslednjih' ponuda, koje su, opet, bivale poništavane i ponovo pokretane, izmenjivane i dopunjavane da je potpuno nesigurno šta su tačno poslednje ponude bile“, rekla je Rojtersu.

Evropska komisija – koja uz MMF i Evropsku centralnu banku čini „trojku“ grčkih poverilaca – traži od Atine da poveća poreze i smanji javnu potrošnju da bi ispunila svoje obaveze i dobila novi zajam.

Fransoa Oland, predsednik Francuske, ostao je nečujan sa svojim stavom da se sa Grčkom valja dogovoriti pre glasanja.

„Nepošteno“ glasanje?

Savet Evrope tvrdi da će referendum u nedelju biti „ispod međunarodnih standarda“, prenosi Bi-Bi-Si. Razlozi za to su navodno to što je glasanje raspisano za kratko vreme i što će referendumsko pitanje biti nejasno.

Štajnmajer zbunjen

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer ocenio je juče da je nejasno da li grčka vlada ima strategiju šta posle nedeljnog referenduma, prenosi Sputnjik. Štajnmajer je, na konferenciji za štampu u Beču, kazao da trenutno ne postoje mogućnosti za napredak i da se mora sačekati odluka Grka na referendumu. „Tek nakon toga možemo da odlučujemo o daljim koracima“, naglasio je šef nemačke diplomatije. On je rekao da ne razume ponašanje grčke vlade i da ne zna koja je strategija koju imaju, kao i da li Grčka uopšte ima odluku šta će raditi posle referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari