MMF: Grčkoj treba dodatnih 50 milijardi evra i otpis duga; Varufakis: Radije bih odsekao sebi ruku, nego potpisao sporazum

Tanjug

02. 07. 2015. u 09:53

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da će podneti ostavku ukoliko Grci na referendumu u subotu zaokruže opciju "Da"

ММФ: Грчкој треба додатних 50 милијарди евра и отпис дуга; Варуфакис: Радије бих одсекао себи руку, него потписао споразум

Foto Tanjug, AP

ATINA - Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da će podneti ostavku ukoliko Grci na referendumu u subotu zaokruže opciju "DA" koja bi značila podršku programu reformi kog od Atine zahtevaju međunarodni kreditori.

Na pitanje televizije "Blumberg" da li će i dalje biti ministar finansija ukoliko na referendumu pobedu odnese opcija "DA", Varufakis je rekao: "Neću, ali ću pomoći sledećoj vlasti u borbi sa dužničkom krizom", prenosi agencija AP.

Ministar je dodao da neće potpisati nikakav dogovor sa kreditorima koji ne bi podrazumevao restrukturu grčkog dužničkog tereta.
"Radije bih odsekao ruku nego potpisao sporazum koji ne uključuje restrukturu duga. Želimo da reformišemo zemlju, ali to želimo da uradimo uz restukturu duga", poručio je on.

"Grčku tretiraju kao neku dužničku koloniju koja nema nikakva prava", rekao je Varufakis, napominjući da ipak očekuje da će Grci na referendumu zaokružiti "ne" i da će, zajedno sa premijerom Aleksisom Ciprasom nakon referenduma raditi na obostrano prihvatljivom sporazumu sa ostatkom Evrope.

NE MOŽEMO ŠTAMPATI DRAHMU, JER NEMAMO PRESE Sa porastom spekulacija da će Grčka biti primorana da izađe iz evrozone i da će morati da štampa sopstvene novčanice posle referenduma, zakazanog za 5. juli, grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da Grčka više nema prese za štampanje drahmi. "Nemamo kapacitet. U 2000. godini, godinu dana pre pridruživanja Grčke evrozoni, jedna od stvari koju smo morali da uradimo je bila da se rešimo svih naših štamparskih presa kako bismo uverili evropski blok da je ulazak u monetarnu uniju nepovratan proces", izjavio je Varufakis. "Uništili smo sve štamparske prese, više ih nemamo", poručio je Varufakis.
Bonitetna agencija "Standard i Purs" (S&P) upozorila je da bi izlazak Grčke iz evozone imao ozbiljne posledice po ekonomiju te zemlje, čiji bi bruto domaći proizvod pao 20 odsto ispod nivoa na kom se očekuje da će biti za četiri godine, a Atina bi trajno izgubila pristup finansiranju iz Evropske centralne banke (ECB), što bi izazvalo ozbiljan nedostatak sredstava u privatnom i javnom sektoru.

S&P j eove nedelje snizio kreditni rejting Grčke na ČC- sa ČC, odnosno još dublje u neinvesticioni status, uz ocenu da su izgledi za izlazak Grčke iz evrozone porasli na 50 odsto.

Još jedna bonitetna agencija, "Mudis", snizila je sinoć kreditni rejting Grčke dublje u neinvesticionu teritoriju, na nivo Caa3, upozorivši da su sve manje šanse da će međunarodni kreditori pružiti podršku Grčkoj bez obzira na ishod referenduma zakazanog za nedelju.

Rejting Grčke je uz novo rezanje sada svega dva stepena iznad nivoa koji označava bankrot i dolazi nakon što Grčka nije vratila tranšu duga vrednu 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).


SVE VEĆE GUŽVE ISPRED BANAKA


Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka, pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rešavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda.

Banke su zatvorene cele nedelje u nastojanju da se spreči preveliko povlačenje novca, ali nekoliko ih je ponovo otvoreno da bi se pomoglo penzionerima koji nemaju kartice za podizanje novca sa automata, prenosi AP.

Ipak banke i dalje posluju. Uslovi Evropske centralne banke za hitnu gotovinsku pomoć Grčkoj od 100 milijardi dolara su i dalje nepromenjeni, iako je Grčka zakasnila jedan dan sa plaćanjem duga MMF-u i njen program spasa je istekao.

MMF: GRČKOJ TREBA DODATNIH 50 MILIJARDI EVRA I OTPIS DUGA

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) je saopštio da će Grčkoj biti potrebno 50 milijardi evra novih finansijskih sredstava u naredne tri godine, javljaju dopisnici britanskog lista Gardijana, koji su imali uvid u dokument MMF-a.

Samo nekoliko dana uoči održavanja referenduma u Grčkoj, MMF poručuje da će zvaničnoj Atini trebati otpis velikog dela duga radi kreiranja manevarskog prostora i stabilizovanja privrede. Zvaničnici Fonda, takođe, navode da nisu spremni da Odboru direktora iznesu predlog o trećem paketu pomoći za Grčku, ako on ne bude podrazumevao obavezu sprovođenja ekonomskih reformi i otpis duga. Prema mišljenju MMF-a, Grčka treba da dobije grejs period od 20 godina pre nego što počne da vraća dugove, a konačna isplata duga, kako ocenjuju u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji, ne bi trebalo da se dogodi do 2055. godine.

"MMF priznaje da pogoršanje finansijske pozicije Grčke znači da ona nije u stanju da se uhvati u koštac sa vraćanjem dugova tokom još najmanje tri godine, čak ni kada bi dobila otpis duga. I uz lakše uslove finansiranja do 2018. godine, dug Grčke bi decenijama ostao na izuzetno visokom nivou", navodi se u dokumentu MMF-a, navodi britanski list.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

goran

02.07.2015. 15:00

@hristina - "Podrska Ciprasu i grckom narodu" ..... Dok su imali EU iza sebe da im daje pare ziveli su lepo. I nama je bilo fino kada su US davale Titu bespovratne kredite. A onda se iznenada sve promenilo.

Branislav

02.07.2015. 16:11

@hristina - @Gorane: Grcka nije dobila bezpovratne kredite,Naprotiv, sa visokim kamatama je dobijala kredite.Nesto slicno je i sa nama. EU i MMF ,su zelenaska mafija kako ti i to nije jasno.Ti i ja ne smemo po zakonu da zelenasimo ,tojest da pozajmljujemo sa kamatom a EU i MMF to mogu legalno. Legalno p[ljackaju siromasne ili one zemlje koje su osiromasili nametanjem njihovih ekonomskih i finasijskih uslova

elektricar

02.07.2015. 17:06

@hristina - Jedini krediti koji nisu vraceni su oni koji su uzimani posle 2000.-te godine. Oni sada prave "grcku spiralu", ali to je nepotrebno pricati onima koji su "opredeljeni" i onima koji nemaju sansu da znaju...

leon

02.07.2015. 18:56

@hristina - Branislave ,za vredne i pametne ti uslovi su sasvim podnošljivi,to što su Grci zamislili da su oni posebni i da treba da žive a da ne rade to je njihova zabluda ,svi moraju platiti ono što su potrošili pa naravno i Grci

hristina

02.07.2015. 19:58

@hristina - goran/ 92% para uzetih od kreditora, vratio im se sa debelim kamatama. Adug se, u pet godina krize, utrostrucio! Ko je dobitnik, a ko gubitnik? I, ako to nije zelenastvo i ekonomski terorizam, sta je?! Podrska Ciprasu i grckom narodu!!!

xy

03.07.2015. 06:48

@hristina - Koja demagogija... Zašto se onda proizvodnja sa Zapada prebacuje u Kinu, Indiju, Vijetnam, itd? Zašto zapadnjaci ne rade, ako to donosi bogatstvo, nego tu blagodet iznose iz svojih država, ili uvoze milione egzistencijalno ugroženih ljudi, da rade na zapadu?

duzna

02.07.2015. 14:04

u celoj prici mene zanima da li cu mozda ja profitirati s obzirom da imam kredit u EFG banci koji vracam vec 5 godina ali sve teze i teze......mozda i mene sunce ogreje...potajno se nadam haha

Xristos Makropoulos

02.07.2015. 15:20

Jorgose cela Grcka je uz tebe nikakav potpis nece biti niti ce postojati dogovor.

Драгица

02.07.2015. 16:48

Подршка Ципрасу и Грчком народу.Све те стране банке биле оне Централна европска банка,М МФ или Рајфајзен банка су пљачкашко-зеленашке банке које се понашају као увек жедне пијавице и треба их продрмати и мало дозвати памети.Најбоље немати посла са њима.

OTAN

02.07.2015. 20:57

@Драгица - @Dragica*** Ko je terao Grke da se zadužuju kod "žednih pijavica",mogli su da žive i od svog rada,bez kredita ?! Niko ne kuka kada se zadužuje a posle pada u belu penu kada se dug mora vratiti ! I još ga mnogi odavde smatraju za mučenka ?!

naranca

03.07.2015. 18:17

@Драгица - @otan Znas sta ?Ima I toga.Zovu se'''Credit killers''.Odu predstavnici neke velike banke kod Africkog poglavice I kazu''Uzmi ove povoljne kredite od nas.I dobices procenat.Ako ne.Organizovacemo drzavni udar ili atentat''Dovidjenja.I covek sta ce kuce uzme kredite I to je kraj.

Dule Los Angeles

02.07.2015. 16:52

"Smatraju nas kao koloniju bez ikakvih prava"! Tacno tako.Bilo je i bice. Ko ima pare-Taj bira muziku. Ostali slusaju,ili-Idu napolje! Da sada i o nama nesto ozbiljno kazemo! Koliko nam primera,kao Grcka treba,da bi se dozvali pameti? Da vidimo,da putem kojim trenutno glavinjamo,nije pravi put! Rasprodajemo "dedovinu",a zaduzujemo se,i time ulazimo na otvorena vrata ropstva! Sta ostaje onom,koji sve rasproda i nadje se na ulici? Bez pare u dzepu? Ostaje mu da sluzi u- Ropstvo! Ili konopac!

naranca

03.07.2015. 23:44

@Dule Los Angeles - @dulela Ostaje jos nesto.Revolucija.I USA su isto u sapama MMF-a.

leon

02.07.2015. 18:19

Ove grčke lenčuge bi na grbaču čitave Evrope,e neće moći baćo ,oznojite se malo pa će te imati...

hristina

02.07.2015. 20:17

@leon - leon, procitaj statistiku Eurostata, ne grckog Elstata, evropskog Eurostata, da saznas ko je lencuga a ko je nije! Videces da su Grci u samom vrhu po vrednoci. Covece, kasnis. Tu propagandu ne koriste vise ni Nemci, jer je dokazana laz!

Род Сварожић

02.07.2015. 20:24

@leon - Леоне не тролуј, стара ботчино.

naranca

03.07.2015. 17:36

@leon - @leon A ti si ta ''grbaca cele Evrope'' pretpostavljam.Nego znas sta?Ako ne naplate od Grka dolaze kod vas u Zagreb:)Idi kupi cvijece.

sreto

02.07.2015. 18:58

Nije to nas "Vucko" da potpise sve sto mu stave pod nos. "Nabljuvana" EU treba sto pre da se raspadne, bolje danas nego sutra !!!

karate

02.07.2015. 21:11

@sreto - I sve nam objasni ti koi upravo ovo tipka iz zapadne Evrope . Slova te izdase a da nije slova neko bi mozda pomislio da si "veliki Srbih " jer seces kao sablja .

OTAN

02.07.2015. 20:32

Cipras najavio ostavku,vagabund Varufakis takođe....Lakše je vlast dobiti nego obećanja ispuniti ! A narod naivan,veruje u bajke a ne u matematiku ! Tako mu i treba, mislili su da će z.j.b.ti ceo evropski finansijski sektor i da će i dalje živeti na račun novca nekih drugih Evropljana ! E,pa neće moći.....

hristina

02.07.2015. 21:49

@OTAN - NATO/ Sto je babi milo,... Laz je da je Cipras najavio ostavku i propagandisticki tumacis izjavu Varufakisa. I razumljivo je. Bojite ih se! I s' pravom! Poslace vas tamo gde vam je mesto! Podrska Ciprasu i grckom narodu!!!

Eh

02.07.2015. 20:39

Clanstvo u nato podrazumeva prezaduzivanje za kupovine americkog oruzja zbog "kompatibilnosti", a sada svi vidimo i cemu to vodi. A kakvi su im prijatelji EU i USA i to vidimo, kad nece ni da im reprogramiraju te dugove. Sve u svemu, nisu jedini u EU u takvoj situaciji, a bice ih sve vise jer su im gazde uvek sve gladnije. Eto to su "koristi" od clanstva u NATO i EU.

OTAN

02.07.2015. 20:50

Varufakis je zaboravio da dužnik ima prava.....da vrati dug u dogovorenom roku ! Ako ne može nije ni trebao da se zadužuje, ali kako bi se onda vozila besna vozila,kako bi se održavao standard? Neko će morati da vrati pare evropskim poveriocima,a to Grcima baš i ne prija !

ljudožder

02.07.2015. 22:00

@OTAN - A odakle pare u fondovima? Štancaju se svetske valute, a onda se u promet guraju preko fondova, koji "investiraju", "kreditiraju razvoj", po već pripremljenom scenariju, i političkom, i zakonodavnom. I od toga "investiranja i razvoja", i "tržišnih" kamata, države ostaju bez svoje privrede, bez svog tržišta, pa se dodatno zadužuju, i sve po "tržišnim uslovima". A svetski štampači dobro plasirali novac, i dobro zaradjuju, sa perspektivom da postanu vlasnici sve imovine na svetu, pa i svih ljudi.

hristina

02.07.2015. 22:21

@OTAN - NATO/ Odaj nam tajnu. Kako ta TVOJA drzava nema ni unutrasnji ni spoljanji dug? Od zapada do istoka, na ovoj planeti, svi su zaduzeni! Po zelenaskom sistemu ekonomskih terorista u saradnji sa izdajnickim vladama. Ili si jedan iz tog drustva ili nisi sa ove planete?

Da

03.07.2015. 07:22

@OTAN - Država povećava količinu novca u opticaju. Da li neko razmišlja kako se novi novac stavlja u promet, kako, na koji način, ko dobija taj novac da ga stavi u platni promet?

Padje

02.07.2015. 22:06

Moj komsiaj uzeo kucu pod hipoteku,auto na kredit sve sljusti i sasti a on ce u grob otici duzan. Ja menam nikom nista duzan, jes da zivim pod kiriju i vozim auto staro 15 godina ali sam slobodna covjek . Duznici su ti koji hoce da zive iznad svojih mogucnosti i to u pravilu traje neko vriijeme dok krediti ne dodju na naplatu. Prosta logika niko nikog ne nagoni da uzima kredite stvart izbora. Sad citam komentare tipa kriva EU i MMF i to samo zato sto su Grci pravolslavci i nama dragi .

IQ

02.07.2015. 22:45

@Padje - I tebi je normalno da si podstanar, da voziš auto od petnaest godina, i da nemaš mogućnosti da živiš bolje? I normalno ti da banke postoje na ovakav način, kako postoje danas, i kako danas posluju? I ne izgleda ti da te je neko prevario, jer ne voze svi auto od 15 godina, nisu svi podstanari, a banke su oličenje bogatstva i rasipništva?

Padje

03.07.2015. 00:18

@Padje - Ne takav podstanar kao u Srbiji vec imam drzavni stan koji placam mjesecno i sve dok to cinim u njemu sam. Sa druge strane ja imam ustedjevinu od 200 000 Eura u kesu .Sto se auta tice za mene je najbitnije da me odveze od tacke A od tacke B i apsolutno mi nije bitno dali je macka crna jal bijela...Zivim skromo i ne oskudijevan ni u cemu i nisam nikom i nista duzan te mogu gotovo svakom da kazem ono sto mislim jer ne zavisim ni od koga vec samo od sebe i svog rada. Duznik to nije !

naranca

03.07.2015. 16:47

@Padje - @padje ''imam ustedjevinu od 200 000 Eura u kesu '' Ha ha ha ha ha ha ha ha........Pa sto ne dodade jos tri nule!Ha ha ha ha ha ha ha.

Padje

03.07.2015. 20:00

@Padje - Sa mjesecnim prihodima od 4500 Eura ( nas dvoje) i radnim stazom od 25 godina ....

boban zg

04.07.2015. 01:08

@Padje - A tebi je normalno da te kuca od$ 100 000 u otplatnom roku od 30god.izadje tri puta vise,,/to nije tvoja kuca/kaze komsija platio BMW oko 75000 doll,kazem ja si to kupio za gotovinu,,ma ne veli on ima$ 790 mjesecnu ratu,,pa to nije tvoje auto covjece,,,znas IQ kada bi svi radili jedno vrijeme kao on,,vjeruj da bi bankarska politika bila mnogo bolja,,benzin nije skup sto je proizvodnja i prerada skupa nego sto supohlepni kreditori,,zato moja kona za bonus/radi u banci/kupi novo auto,,cash!

Nebojsa007

03.07.2015. 00:21

Ajde svi koji podrzavate da grcka ne vrati dug da date meni pozajmicu koju vam nikada necu vratiti.

naranca

03.07.2015. 16:43

@Nebojsa007 - Nebojsa007.Jesi li ikada uzeo neku pozajmicu???Ako nisi ti kad budes trazio kazi ocu ovakvu sa kamatom kakvu Grci imaju.......Svi legalni I nelegalni pozajmljivaci ce da se otimaju o tebe.Videces koja je to milina I kako Grci nisu u pravu:)Treba to da uradis .Da I tebi krene.........

Jovanka

03.07.2015. 17:47

@Nebojsa007 - Moze da ti pozajmi mama (zato sto je mama), neko sa zadnjom namerom ili neko ko je glup. Sta su od navedenog poverioci Grcke?

@nebojsa

03.07.2015. 21:43

@Nebojsa007 - Ne nije tako bilo, nisi razumeo. Ne uzimas ti kredite, ti ih samo vracas, ti te pare niti si video u fabrikama, niti u pomoci , samo znas da su uzeti ne tvoje ime i kao nesto je uradjeno sa tim parama a neznas sta, kazu ti isplatili smo i onda neka prica nista konkretno nista novo, sve ko i ranije, samo sada kazu za to im trebaju krediti. I onda opet uzmu kredite da bi platili kredite, znaci ja sam tebi sad bas pozajmio i vrati mi a sto nisi video , veruj mi utrosio sam ih za tvoje dobro!

naranca

04.07.2015. 00:09

@Nebojsa007 - @@nebojsa Ili jos gore bombardovali smo Srbiju za te pare a I ti si clan Nato pakta.......!

buddy

03.07.2015. 04:35

Mi volimo Grke to se podrazumjeva a da ih MMF gurnuo da se prezaduze jeste.Nikome banka ne da kredit ako smatra da nisi u stanju vratiti nego se vrsi pritisak na Grcku i njen narod ko to hoce moze da vidi. Grci imaju prebleme od zadnje olipimijade koju su morali da odrze ufff pa prisjetimo se toga a za koju godinu cete videti i Brazil na kolenima odma posle igara...

Aleksandar

03.07.2015. 05:29

grci jesu vozili dobra kola i svaki grk imao nesto na vodi..ali da se potsetimo da je to sve bilo pre nego im je eu rupa "pomogla"

Ковачи новца

03.07.2015. 06:17

Комшија што се тиче преса за штампање новчаница,не брини! Наше тренутно не раде баш много али су раније разрађене и послужиће вам за прво време,док се не снађете!

naranca

03.07.2015. 16:38

Samo 50!Moja ekipa strucnjaka misli da je bolje da im traze 5 555 5555 5555 milijardi.

naranca

03.07.2015. 17:24

Alo ''Novosti''.Ovo niko nije komentarisao od 6 sati jutros???????????????????

naranca

03.07.2015. 17:45

Molim mnogobrojne pojedince da ukapiraju da je ovo clanak o medjunarodnom bankarstvu a ne o njihovim individualnim finansijama (kojima se ja neizmerno divim)!!!

Padje

03.07.2015. 20:06

@naranca - Takvima kao ti neophodno je objasniti licnim primjerom da se samo i iskljucivo licnim radom, zalaganjem odrIcanem moze pristojno zivjeti a ne kao Grci na racun kredita koje sad treba vracati e onda kuku lele...Koliko vidim u preko 90% slucajeva ih podrzavate.Jeli zato sto su braca pravoslavcci pa iako su prevaranti,lijencine ...

naranca

03.07.2015. 21:13

@naranca - @padje Pravoslavci pa sta imas nesto protiv,Mislio sam da su evropljani progresivni kad se tice religije.a ne zatucani.Srbi kazu Lenstina a ne lijencina.

naranca

04.07.2015. 00:07

@naranca - @padje Ti si dijete socijalizma.Zar ne vidis da bankari sede piju viski I dizu kamate kako im opadne na pamet.A danas je trziste nestabilno +5%.A danas je volatilno+7%.A danas je sumnjivo+6%.A danas mora doci do korekcija+5%.Oproravak je slab 3%.Ulazimo u zonu rizika+10%..............I tako do 50 milijardi evra duga.To cak postaje surova humoreska,koju ljudi zive I trpe......Ne smem vise da se nerviram.Djenja.

naranca

03.07.2015. 18:09

Isto se desilo u Argentini 90-tih.Imali su neku lokalnu valutu I neku dogovornu ekonomiju,ne znam bas kako ali su se 100% izvukli iz krize.Znaci postoji utvrdjena efektivna borba protiv MMF-a.

naranca

03.07.2015. 20:53

Jaaaaaooooj sad sam gledao Varufakisov intervju na BBC world.Pametan,strucnjak,brz ,svetski covek ,poznavalac ekonomije,poznavalac Zapada(ziveo u Australiji).....Nemci nemaju sanse.Lako je bilo sa onim nasim polupismenim,pohlepnim ,izdajnickim nesposobnima.Jedino cega se plasim da ce poceti sa atentatima I ''silovanjima''.Mada su do sada Grci svirali''buzuki'' besprekorno.Sretno Braco!