Nalazi obdukcije ekshumiranih iz Tomašice

Veštak optužbe Džon Klark opisao je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu nalaze obdukcije 293 tela ekshumirana 2013. iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Izvor: Beta

Sreda, 01.07.2015.

16:32

Default images

Klark je precizirao da je 275 tela bilo celo, dok su ostala bila nekompletna.

Naglasio je da su sve žrtve bile u “svakodnevnoj odeći” koja je u nekim slučajevima bilo neuobičajeno višeslojna, ali da “uopšte nije bilo vojnih uniformi, uključujući i obuću, koja je bila lagana, bez čizama”.

Tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina Kosa bili pokopani Muslimani koje je Vojska Republike Srpske ubila tokom etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992.

Po optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, taj progon je u Prijedoru imao razmere genocida.

Kako je prekjuče svedočio forenzički direktor Međunarodne komisije za nestala lica Tomas Parsons, iz Tomašice i Jakarine Kose ekshumirana su i identifikovana ukupno 604 tela.

Velika većina u Tomašici bila je, po današnjem Klarkovom iskazu, ubijena vatrenim oružjem, i to jednim hicem, iako su na jednom telu nađene rane od devet metaka.

Rane nanete vatrenim oružjem bile su uzrok smrti čak 283 osobe, što čini 97 odsto ekshumiranih, kazao je veštak.

"Iznenađujuće je veliki bio broj pogodaka u glavu, 35 odsto, što me je navelo na zaključak da je to bio deo tela koji je gađan... To znači da rane nisu bile nanete nasumičnom vatrom", naglasio je Klark.

U 12 slučajeva, po njegovim rečima, patolozi nisu mogli da utvrde uzrok smrti.

"Bili smo svi zapanjeni koliko su tela bila dobro očuvana, jer smo očekivali da će, posle 21 godine, biti samo skeleti... Nikada do sada nisam video takvu očuvanost tela", rekao je Klark, dodajući da je to olakšalo identifikaciju povreda.

Unakrsno ispitujući veštaka, Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da Klark "kao naučnik, ne može isključiti da je bilo koje od ovih lica umrlo u borbi".

"Tako je, ja to ne mogu isključiti", odgovorio je svedok. On je potvrdio i da njegov zadatak pri obdukciji nije bio da procenjuje koliko je tela bilo ekshumirano.

Branilac Lukić je rekao da višeslojna i preterana odeća, nađena na nekim od tela, "nije uobičajena za jul, ukoliko nisu nameravali da spavaju napolju".

"To je istina za neke od njih, ali neki su imali i veoma laganu odeću, većina njih samo košulje... Bilo je, u nekim slučajevima, preterane odeće za jul, ali to su bili izuzeci", odgovorio je Klark.

Unakrsno ispitivanje Klarka, zastupnik odbrane okončaće sutra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: