01. jul  2015. 15.20  →  16.27 | Izvor: Tanjug

Filmski festival na Paliću "Evropski san"

BEOGRAD -

Na otvaranju 22. Festivala evropskog filma 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću biće prikazan "The Here After" Magnusa von Horna, koprodukcija Poljske, Francuske i Švedske, a do 24. jula u devet programskih celina učestvovaće više od 80 filmova.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je danas da je ovogodišnji slogan "Evropski san", a da je on na izvestan način dosanjao svoj san, koji je započeo još 1992. sa osnivačima festivala Blažom Perovićem i Mitrom Lazovićem.

"Posle izmena koncepcija od 2003. smo evropski festival, osvojili smo podršku i publike i stručne javnosti. Postepeno se sređuju objekti, pa će od ovog leta konačno u funkciji biti Velika terasa. Programi će se održavati na ukupno sedam lokacija na Paliću i u Subotici, uz prisustvo gostiju iz skoro svih filmova iz takmičarskih selekcija, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu", rekao je Zelenović.

On je takođe izrazio zadovoljstvo što će nagradu "Aleksandar Lifka" lično primiti reditelji Želimir Žilnik i Roj Anderson, napominjući da švedski autor ne voli avion, ali će se potruditi i na Palić doputovati vozom.

Programski direktor Miroslav Mogorović izjavio je da je glavni program plod dugog rada na kompilaciji koja objedinjuje nove talente i veterane, slavne autore kao što su Vim Venders i Nani Moreti ("Moja majka"), debitante, stare znance Palića poput nemačkog reditelja Ditriha Brugemana (" Heil ") .

Kuriozitet će biti prva 3D projekcija na Letnjoj pozornici - Vendersov film "Sve će biti u redu" (Nemačka, Kanada, Švedska, Francuska, Norveška), premijerno prikazan na Berlinalu.

"Uvek vodimo brigu i o domaćim autorima pa smo uvrstili "Panamu" debitanta Pavla Vučkovića, koji je svetsku premijeru imao u Kanu. To je film namenjen mladima, a sličnu energiju nosi i "Svet je moj" rumunskog debitanta Nikolaja Konstantina Tanasea koji će ovog meseca imati premijeru u Karlovim Varima", rekao je Mogorović.

Uz originalni slovačko-češki film "Koza" Ivana Ostrovskog, islandske "Ovnove" Grimura Hakonarsona i druga interesantna ostvarenja, imaćemo svetsku premijeru estonskog filma "Rukli" Veikoa Ounpua, istakao je on, dodajući da nedostaju dva-tri željena filma koja je "oteo" festival u Sarajevu.

Glavni program ocenjivaće žiri u sastavu: Kristijan Jeune, jedan od čelnka Kanskog festivala, reditelji Dome Karukoski (Finska), Agnes Kočiš (Madjarska) i Mira Fornaj (Slovačka), glumci Sergej Trifunović (Srbija) i Johanes Kuhnke (Švedska).

Selektor Petar Mitrić najavio je deset filmova iz takmičarskog programa "Paralele i sudari", posvećenog istočnoj Evropi, koji otvara "Miraž" Sabolča Hajdua, o savremenom robovlasništvu i rasizmu u Mađarskoj.

Izuzetni su, kako je rekao, i ruski film bez dijaloga "Test" Aleksandera Kota, rumunski "Sprat niže" Radua Munteanua i "Aferim" Radua Žudea, a prvi put je na Paliću jedan film iz Moldavije "Divnog li sveta" Anatola Durbale.

Premijerno će biti prikazan film Marka Novakovića "Bez stepenika", u kojem je prvu glavnu ulogu na velikom platnu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković.

Van konkurencije u ovaj program je uvršten "Most na kraju svijeta" reditelja iz Subotice Branka Ištvančića, koprodukcija Hrvatske, Srbije, BiH i Francuske.

"Paralele i sudare" ocenjuje žiri kritike u kojem su Đerđi Baron (Mađarska), Vladimir Džudović (Srbija) i Majkl Patison (Velika Britanija).

Festivalski program čine i selekcije: Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž za dobitnike nagrade "Lifka" i za laureate " Underground Spirit ", Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest .

Direktor komunikacija Festivala Dejan Zvekić podsetio je da predfestivalska dešavanja počinju već 13. jula (Klasici na Trgu), a u pratećim programima su izložba Ilije Šoškića posvećena Pazoliniju, izložba o istoriji slovačke kinematografije, postavka "55 godina Letnje pozornice".

Tu su i debatni programi - okrugli sto " GMO - ekološki i ekonomski rulet" i panel diskusija "Novi talas španskog filma", kao i radionica filmske kritike.

Zvekić je najavio izuzetan muzički program, koji će ove godine obuhvatiti i klasičnu muziku, nastupe di-džejeva, kao i kompozicije Lifke, jer se ovaj pionir kinemetografije bavio i muzikom.

"Sve to ostvaruje se sa skromnim budžetom, jer je u poslednji čas odustao jedan od velikih sponzora", rekao je on, dodajući da festival ima podršku Republike, Pokrajine i Grada, kao i lokalnih firmi.

Tagovi