MOSKVA PODSEĆA PARIZ: Francuzi, nismo zaboravili mistrale, brodovi ili pare?
Foto: Reuters

Nema pritiska

MOSKVA PODSEĆA PARIZ: Francuzi, nismo zaboravili mistrale, brodovi ili pare?

Planeta -
Ugovor je vredan 1,3 milijardi dolara, a Vladimir Putin je odavno rekao Fransoi Olandu da očekuje brodove ili novac

SANKT PETERBURG - Rusija očekuje da dobije predlog Francuske o rešavnju sitacije oko isporuke nosača helikoptera tipa "mistral", izjavio je danas zamenik šefa Rosoboronjeksporta Igor Sevastjanov.

"Još je rano govoriti o konkretnim rezultatima", rekao je Sevastjanov, preneo je Itar-Tass.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral" zaključili su francuska kompanija "DCNS/STX" i ruska firma "Rosoboronoeksport" 2011. godine, a vrednost ugovora je bila 1,2 milijarde evra.

Putin Olandu: Brodovi ili pare (Foto: Reuters)
Putin Olandu: Brodovi ili pare (Foto: Reuters)

Prvi brod, "Vladivostok", trebalo je da bude isporučen Rusiji u novembru prošle godine, ali je francuski predsednik Fransoa Oland "stavio isporuku na čekanje kao izraz njegovog neslaganja sa navodnim mešanjem Moskve u ukrajinsku krizu". Drugi nosac helikoptera "Sevastopolj" trebalo je da bude isporučen ove godine.

Stav Rusije, koji je predsednik te zemlje Vladimir Putin lično rekao francuskom kolegi Fransoi Olandu, jeste da Moskva očekuje naručene brodove ili da joj u potpunosti bude isplaćen ugovor.

Pariz je "navodno" predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera trećoj strani, ali Moskva je odbila ponudu Pariza, jer se dogovor trenutno procenjuje na vrednosti od oko 1,3 milijarde dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track