Читај ми!

NBS: Nema mesta panici, klijenti banaka potpuno sigurni

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković rekla je da su klijenti koji imaju račune u četiri grčke banke koje posluju u Srbiji potpuno sigurni. "Imamo tri nivoa zaštite, sve banke posluju kao i ranije, ali je naš nadzor pojačan", navela je Tabakovićeva.

U Srbiji posluju četiri banke sa grčkim kapitalom. Iz Narodne banke već je saopšteno da te banke nastavljaju da redovno posluju bez obzira na ishod pregovora Atine i kreditora i da su svi klijenti zaštićeni.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković rekla je da se sprovode vanredne mere u vezi sa kontrolom četiri grčke banke koje posluju u Srbiji.

"Nismo iznenađeni situacijom, pripremali smo se za ovakvu situaciju i sve mere su preduzete", napomenula je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, klijenti koji imaju račune u grčkim bankama koje posluju u Srbiji potpuno su sigurni.

"Imamo tri nivoa zaštite, sve banke posluju kao i ranije, ali je naš nadzor pojačan", navela je Tabakovićeva i dodala da su kao preventiva otvoreni posebni računi za te banke.

Guvernerka je rekla da NBS nema prava da kaže da će je ova situacija iznenaditi, i ističe da je ta institucija tu da pruži sigurnost građanima.

Kako je dodala, nije moguće izneti privredni kapital, a iz banke je to još manje moguće.

Tabakovićeva je rekla da ne može da kaže da je ova situacija beznačajna, ali da NBS mora da pruži garanciju.

"Nužno je da sačuvamo stabilnost finansijskog sistema", istakla je Tabakovićeva i dodala da novac nije otišao u slamaricu, što znači da, iako je neko povukao depozit iz grčke banke, on je samo premešten u neku drugu banku. 

Tabakovićeva je rekla da je dinar danas ojačao u odnosu na evro, i da ne mora da znači da će se desiti slabljenje dinara.

"Mi verujemo u najbolje ishode, ali smo spremni za sve scenarije", kaže Tabakovićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво