Dva promila alkohola - oduzimanje automobila

Z. USKOKOVIĆ

09. 06. 2015. u 20:21

Načelnik USP Vladimir Rebić izneo detalje predloženih izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Bez kola i oni koji odbiju da se alkotestiraju, i oni za volanom bez položenog vozačkog

Два промила алкохола - одузимање аутомобила

Ilustracija

VOZAČIMA, koji budu imali više od dva promila alkohola u krvi ubuduće će se automatski oduzimati vozilo. Bez kola će ostati i oni koji odbiju da se alkotestiraju, kao i oni koji sednu da voze bez položenog vozačkog ispita.

Ovo su neke od novina predloženih izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju. O njima je u utorak govorio načelnik Uprave saobraćajne policije (USP) MUP Srbije Vladimir Rebić, uz napomenu da tek treba o tome da se razgovara sa sudijama za prekršaje i da se čuje njihovo mišljenje o ovim merama.

Rebić je istakao da izmene zakona imaju cilj da unaprede efikasnost vođenja prekršajnog postupka i da sankcijama i novim rešenjima odvraćaju ljude od činjenja prekršaja. On je dodao da se izmenama predviđaju i "efikasniji mehanizmi na otkrivanju prekršaja putem video-nadzora".

- To je fokus rada saobraćajne policije koji treba da se produbi u narednim godinama - poručio je Rebić. - Želimo da vozači budu svesni da, iako nisu zaustavljeni, na kućnu adresu može naknadno da im dođe poziv da se izjasne o prekršaju.

Rebić je rekao i da je prethodnih pet godina bilo određenih problema u procesuiranju takvih slučajeva. Zbog toga su pripremljene izmene zakona, kako bi se stimulisao vlasnik vozila da kaže ko je upravljao automobilom. U suprotnom moraće da plati zaprećenu kaznu, bez utvrđivanja ko je konkretno učinio prekršaj. O tome se razgovara sa sudijama za prekršaje kako bi se napravio zajednički dogovor, odnosno da se postave standardi kojih će se policajci i sudije pridržavati.

U pripremi je i predlog izmena Zakona o prekršajima koji, kako je Rebić rekao, treba da napravi bolji sistem za dovođenje ljudi koji izbegavaju odazivanje sudu.

Oni na taj način "otežu" prekršajni postupak i prave dodatne troškove državi - navodi načelnik USP. - Želimo da napravimo ambijent gde će se građani, praktično, sami javljati sudiji za prekršaje da reše svoje probleme, a da izbegnu potencijalna dovođenja. Saobraćajna policija je u poslednjih godinu dana značajno povećala rad na otkrivanju saobraćajnih prekršaja. Tako je u prvih pet meseci ove godine za 56 odsto povećan broj otkrivenih prekršaja u odnosu na prethodnu godinu.

Rebić je naglasio i da je posao saobraćajne policije samo prvi deo procesuiranja. Zatim sledi rad sudija za prekršaje, koje svojim odlukama treba da potvrde rad saobraćajaca. Inače, postupci protiv vozača, za prekršajna i krivična dela, čine više od polovine predmeta svih sudova u Srbiji.

SPORAZUMI

U SRBIJI je sklopljeno više hiljada sporazuma o priznanju krivice. Gotovo 80 odsto sporazuma između samih građana, prekršilaca i saobraćajne policije odnosi se na prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 21 do 50 kilometara na čas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

Rademmm

09.06.2015. 22:14

@KGB - Zato i treba ovakav zakon,oduzeti vozilo i kazniti vlasnika istog jer ga nije zastitio od kradje pa ce svi roditelji povesti vise paznje pri vaspitanju svoje djece bilo oni bogati ili ne i kad vozilo ucestvuje u nesreci to vise nije privatna svojina vec dokazni materijal sa kojim se pocinio prekrsaj...borite se za taj zakon i time svojoj djeci obezbjedjujete bolju i sigurniju buducnost...!

Dejan Bgd

10.06.2015. 08:40

@KGB - Prekrsaj je prekrsaj ne krivicno delo. Mesate babe i zabe. Nije auto kriv nego vozac istog. Treba imati adekvatne kazne za vozaca sto ne znaci da terba streljati pored puta,prvo i osnovno zakon nam je kao da su ga sklepali diletanti.

Srdjan Grković

09.06.2015. 21:00

ču da oduzimaju automobile, oduzimajte vozačke,strplajte u zatvore, a ne da oduzimate ljudima automobil, o gospode boze

. . .

09.06.2015. 21:35

Neviđena je glupost oduzimati imovinu. Zašta će onda služiti apsane?. Onda svakog zatvorenika treba pustiti na slobodu i maznuti mu nešto iz kuće, npr. stoku, živinu, koji ar placa . . .

Rademmm

09.06.2015. 22:08

Samo tako,oduzeti i unistiti iso vozilo u prisustvu vozaca a posebno kazniti one koji kao od roditelja ''uzmu''ili ti posude vozilo tada kazniti dodatno vlasnika vozila jer ga nije obezbjedio ili dao na koristenje jer voli svoje dete...isto ciniti i za brzu voznju sve preko 20 km van naselja isto kazniti oduzimanjem vozila a u naselju jos biti rigorozniji i tu kad se ugrozavaju drugi nema privatne svojine sto je jedan napisao....samo tako stati u kraj javasluku i primitivizmu  ma ulici..!

vlada

09.06.2015. 22:33

Kaznena politika treba samo da sprovodi /bez izuzetaka/ i ako treba povećaju kazne! Neustavno je nekom "narediti" da ako se "pretera" sa prekršajima, polaže ponovo vozački ispit! On je to jednom položio za ceo život! Još manje da mu se zbog prekršaja oduzima imovina! Neka bude kazna na pr. 100 000 din. i da ne postoje "intervencije"! Zamislite da lekar "pogreši" kod pacijenta, zar ponovo na "medicinu" ili inženjeru se "nakrivi" objekat i on ponovo na fakultet ...? Stečena "diploma" je stalna!

Orvel

10.06.2015. 06:07

@vlada - Ljubavnice nacelnika policije na svim nivoima i politicke veze i ove izmene ce ih amnestirati od svih prekrsaja.

Станоје

10.06.2015. 07:49

@vlada - па није бахата вожња па још у пијаном или надрогираном стању, па још при којој још побије неко целу породицу која је кренула на летовање и иде мирно својом траком тек нека грешка. то је за смртну казну а не за одузимање имовине и поновно полагање за дозволу, али пошто не може то а и нема сврху после такве трагедије, онда барем да се потенцијалне друмске убице ојаде што је више могуће. таквим мајмунима је одузимање имовине као смртна казна, још ако мора поново да полаже то им је тек мука.

Monika_Bg

10.06.2015. 08:29

@vlada - Lekar je stidirao medicinu a inzenjer gradjevinu (studirati znaci ici na falkutet na predavana, uciti i polagati ispite i tako 4,5,6 godina) a vozac 40 casova voznje koja traju mesec, dva. Polozio testove, polozio voznju i to ne znaci da zna da vozi a svi vrlo dobro znamo kako se u Srbiji dolazio do dozvole. I treba da budu rigorozni zakoni.

Darko Citic

09.06.2015. 22:59

Samo neka kazu da ovakav zakon postoji u jos nekoj zemlji i sve ce biti ok!!!

Dominikanac

10.06.2015. 04:03

@Darko Citic - Zakon postoji u New York-u....i to vec 15-20 god...jos od gradonacelnika Dzulijanija...!!!

vozac

10.06.2015. 08:41

@Darko Citic - U svakoj zapadnoj zemlji ti oduzima vozilo ako imaš 2 promila a i vozačku dozvolu. Lecenje od alkohola dolazi posle. Ništa novo samo se prilagođavamo Evropskim standardima.

pinki

10.06.2015. 10:28

@Darko Citic - u svakoj zapadnoj zemlji ne postoje putevi kao kod nas sa rupama u kojima mozes da plivas a negde i ronis... u svakoj zapadnoj zemlji deca se edukuju u kvalitetnim skolama, a ne u ucionicama koje samo sto se ne sruse a profesori moraju da paze kako ce pogledati ucenika da ga ne bi prebio njegov otac. u svakoj zapadnoj zemlji je standard takav da za cetvrtinu plate mesecne mozes kupiti hranu za ceo mesec za 4 clanu porodicu, i da ti ostane na kraju meseca hrane da je bacis...

oduzimanje i za manijake

10.06.2015. 00:54

Bravo. Ovaj nas narod se samo strasnim kaznama moze izdresirati da bude normalan kao na zapadu. Na zalost kazne nema za sistemase i partijce..Ipak..Nesto pametno od lopovske birokratije.Samo bih dodao obavezno oduzimanje za voznju preko 100 u naseljenom mestu.

Brzi

10.06.2015. 02:01

Ama koji zakon bre to se zove kradja vozila,povecati kazne i uvesti drustveno-korisni rad umesto zatvora pa samo nek piju valja ocistiti ovaj i jos mnoge gradove u Srbiji.

Bojan

10.06.2015. 03:50

Oduzimanje imovine je glupost. To nigde ne postoji. Šta ako je vozilo zajedničko za dva ili više člana porodice? Onda su i ostali kažnjeni ni krivi ni dužni. Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.

e moj rebicu

10.06.2015. 04:06

Da mi je samo jos da vidim tog strucnjaka sto je predlozio taj novi zakon u Zemlji Super Srbiji.Evo na primer u Austriji,pijan vozis,kazna 700-1400 evra,ako ponovis uzimaju ti vozacku i ides da polazes sve od pocetka,al prvo ides kod psihijatra na kontrolu i polazes idijoten test,ali to traje od 6 mjeseci do godinu,pa tek onda vozacki,ogranicenje brzine,fotografisu te sa svih strana i samo salju na adresu.Znaci samo gledas da nisi preso ogranicenje.U Somaliji to nema.

munze

10.06.2015. 06:59

Ja bih predlozio sledece!Oduzimati kuce ,Hranu,Odecu i Decu.Sve oduzeti i dati Ne vladinim Ogranizacijama onim koje Naj vise Mrze Srbiju.Pa kad je bal nek je bal.

ksenija

10.06.2015. 07:52

stvarno mi nije jasno dokle ovo ide, kako neko sme da oduzme vozilo koje je kupljeno sopstvenim sredstvima i naravno opet bi i tu najgore prošao običan čovek a oni sa silnim moćnim džipovima i skupim automobilima što izlaze iz klubova i splavova mortus pijani,,,,, pa naravno njih kao i uvek niko neće dirati.Slažem se da treba da budu novčane kazne ali oduzimanje i uništavanje lične imovine to je suludo

Dejan Bgd

10.06.2015. 08:35

Po kom osnovu moze se nekome oduzeti nesto sto je licna svojina osim ako nije krivicno? Sve razumem ali oduzeti auto e to vec tesko.Pijanima za volanom pa uzimte im dozvolu na 5 godina ali stvarno uzimte bez ovo mu je prvi put jer to sigurno nije. Voznja bez dozvole? Pa ok je i to 100000din kazna pa izvoli.

jovan

10.06.2015. 08:49

Mislim da zakon mora biti još oštriji,pa pored oduzimanja automobila treba predvideti i oduzimanje stana ili kuće,ušteđevine u banci i obaveznu višegodišnji zatvorsku kaznu. Svaka čast našoj policiji na pametnim predlozima.

Miskec

10.06.2015. 10:02

Svojina je neprikosnovena, tako stoji i u Ustavu Srbije, taj zakon pada na prvoj primeni! Neka teraju u zatvor, primenjuju drakonske novcane kazne, ali imovinu ne mogu da oduzimaju. Zasto se ubicama ne oduzima stan ili kuca, ukoliko je izvrsio ubistvo u njima?

SNS

10.06.2015. 17:58

@Miskec - To brate, nije mi to palo na pamet, sve ideje cemo usvojiti. Fabrike, rudnike i tenkove smo utopili, sad nema to vise, telekom osta. Sa otimanjem stanova smo davno krenuli, penzija i plata, a sa automobilma imamo gubitak jer smo se tek skoro setili, dajte ljudi sto vise ideja da nemamo gubitaka zbog nedostatka maste oko otimanja. Trziste smo predali strancima "strateskim" partnerima, tenkove smo rastopili i utopili, pomozite nam da ostanemo na vlasti, mada kazu dok bude ljudi bice i para!

pinki

10.06.2015. 10:23

kad ce mitrovicevom sinu da oduzmu auto? kad ce petri cvijic da presude? kad ce kalinicu da oduzmu auto???

Radio kod njih

10.06.2015. 11:21

Ma uzmite svima automobile unapred mozda se nekad napiju za svaki slucaj.

Beograd

10.06.2015. 11:27

A sto se ne promeni zakon koji delo kradje automobila tretira kao lakse krivicno delo "pozajmljivanja" vec je taj zakon usvojen pre 5,6 godina i dalje je na snazi. Sve to pod nagovor lopovskog lobija i auto mafije. Zasto se ne pise o tome?

Dr. za rock and roll

10.06.2015. 12:11

Bravo za zakon!!!!! Ko vozi trezan nema oko cega da se nervira. Mislim da bi mladje od 25 i pocetnike isto tako trebalo kaznjavati za 0,7-1 promil

makinalni

10.06.2015. 13:20

i jedan promil je puno, ali smo na dobrom putu da one koji nemaju svest, savest dovedemo u red. Bravo !!!

ODRANI BG

10.06.2015. 14:12

U ovoj banana drzavi je sve moguce stim da ce kao i obicno samo onaj ko nema vezu i sirotinja nagrabusiti sto mitrovica ne kaznise nego ipade da je pesak kriv ili karica kad je sa 200km udario u drvo iosakatio devojku ovo su cisti lopovi nema veze sa sprecavanjem necega samo otimacina i punjenje budjeta nasi radari istrcavaju iz zbuna ko zecevi a ogranicenja su nam svuda ko u naseljenom mestu od subotice do bg ima da te oderu jer je svuda skoro 60km ogranicenje SAMO NAPRED LOPOVI

H20

10.06.2015. 18:11

Ljudi to se zove otimacina cak i na balkanu. Da li ste razmisljali koliko treba neko da radi, da bi zaradio da kupi auto, i vi ga otimate zato sto je neko bio na slavi, kod rodjaka koji je dobio dete ili... svi znaju da nude da se popije, ali kazne treba da budu za pijanstvo novcane, da se radi na deponijama, poljoprivrednim kombinatima a ne otimacina. Cak i na balkanu to je otimacina i pljacka.

Raščanin

10.06.2015. 23:49

Svaka cast tako i treba ako ne i strozije ali da vazi za sve! A ti posle razmisljaj da li si trebao ili nisi.

Mare

11.06.2015. 10:20

pa lepo u ovoj nasoj drzavi moze sve,dodju dva policajca nervira ga neko iz grada kazu nije se podvrgao testiranju uzimaj auto..kakav prostor za stvaranje jos vece korupcije a svi dobro znamo da rade za 1000 dinara i da naplacuju kazne samo sirotinji,ovo ce im biti dodatna zarada...samo napred satrite sirotinju.. Banana drzava..

Hesler

11.06.2015. 12:47

slazem se ali policija je korumpirana tako da ce da pukne po onom ko nema da podmiti.

Cika Misko I Ortaci

11.06.2015. 17:36

Samo onima koji su ojadili ovu drzavu, koji su je opljackali do kiske, e njma nista ne oduzimajte.

Pera Peric

25.07.2015. 16:09

Treba tako! Podrzavam 100% Ako idem na slavu ili krstenje... i znam da cu da popijem, ne idem kolima! I to je to. Kad vozim, ne pijem! Cak ni jedno pivce! Veoma jednostavno! Drasticno bi poostrio kazne i onima sto telefoniraju! Neki cak i kuckaju poruke! Nebrojeno puta sam video kako prave probleme u saobracaju!