Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.06.2015.
06:00
N. S. Preradović - Vesti A

Ne ide ni za džabe

Iako je usvajanje novog (jednokratnog, kako je nazvan) zakona o legalizaciji, još jednog u nizu akata kojim se namerava staviti tačka na oko jedan i po milion nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, najavljeno za ovaj mesec, teško da će ovaj veliki državni problem skoro biti rešen.

A. Čukić
Bez građevinske dozvole najviše se gradilo u Beogradu

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da će, nakon javne rasprave koja je u toku, Vlada utvrditi predlog do kraja juna i dati ga Skupštini na usvajanje.
Ministarka je istakla da je novi zakon usaglašen sa Evropskom komisijom i da će zajedno sa njim biti usvojen i zakon o premeru i katastru.

Vlasništvo budućih generacija

Sve u Srbiji što je nelegalno izgrađeno, u najvećem procentu će biti legalizovano. Jednom moramo da stavimo tačku, rekla je Mihajlovićeva. Naglasila je da neće moći da se legalizuju objekti u nacionalnim parkovima prirode poput onih na Goliji, Staroj planini, Đerdapu...
- Neverovatno je da neko može
nešto da gradi u nacionalnim parkovima prirode, jer je to vlasništvo budućih generacija - istakla je Mihajlovićeva.

Kada smo pozvali Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, i pitali šta je tačno predviđeno novim zakonom rekli su nam da smo "malo požurili sa pitanjem" i da će se u narednom periodu znati više o novom zakonu.

Srbija je zemlja u kojoj se stalno priča o legalizaciji, ali se slabo napreduje po tom pitanju. Nadležni već četvrt veka obećavaju da će stati na put divljoj gradnji. Donose propise i produžavaju rokove za predaju i dopunu dokumentacije nelegalnih objekta.

Od 2003. godine na svake dve do tri godine država je pozivala građane na legalizaciju i menjala propise. Rezultat nije prelazio više od dva do tri odsto ozakonjene gradnje. Svaka
vlada je građanima smanjivala obaveze, i finansijske i u broju potrebnih dokumenata. Svaki ministar građevinarstva pokušavao je da napravi revoluciju u legalizaciji, ali u tome nije uspevao. U vreme ministra Olivera Dulića ponuđena je gotovo besplatna legalizacija, ali je to Ustavni sud obustavio jer su bespravni graditelji dobili povlašćeniji položaj od onih koji su gradili po zakonu.

Čajetina jeftina, selo besplatno

Čajetinska skupština donela je odluku kojom se za 50 odsto umanjuje naknada za legalizaciju garaža, štala, šupa, sjenika, radionica, sušara... Naknada će se plaćati za objekte u nekoj od pet urbanih zona područja opštine Čajetine, dok će legalizacija van tog područja, tj. na selu biti besplatna.

Bez građevinske dozvole najviše se gradilo u Beogradu gde je, od septembra 2009. do jula 2013. niklo novih 13.000 divljih objekata. I sve to pored činjenice da je takva gradnja proglašena krivičnim delom.

Čak i kada imaju građevinsku dozvolu, investitori tokom gradnje odstupaju od dozvoljene spratnosti, pa problem imaju i kupci stanova, ali i vlasnici kuća pored tih zgrada, kojima se urušavaju legalno izgrađene kuće.
Inspektori tvrde da su nemoćni da to spreče i traže bolju saradnju sa tužilaštvom i policijom.

- Mi izađemo na teren i konstatujemo da je investitor odstupio od građevinske dozvole, da je ozidao više od onoga što stoji u tehničkoj dokumentaciji. Donosimo rešenje i zaključak, ali ga ne izvršavamo dok se legalizacija ne okonča, i to investitori maksimalno koriste - objašnjavaju inspektori.

Milan Kovačević, ekspert za strana ulaganja kaže da se u državi radi sve netransparentno.
- Pretpostavke su da će po novom zakonu legalizacija biti još jeftinija. U ovoj državi svako ko je blizak trenutnoj garnituri vlasti ne gradi po planu. Jednostavno, to im se ne isplati - kaže dr Kovačević.

Nedelja 07.06.2015. 08:25
ŠTA dobija čovek koji se prijavi za "legalizaciju"? NIŠTA osmi godišnjeg poreza koji će mu vlast razrezati . Šta je ta ista država pomogla tim ljudima koji su gradili gde su gradili ? Da im nije možda dovela vodu , struju , telefon , asfaltni put ? Dakle sve i da ponude potpuno besplatnu "legalizaciju" NE TREBA se prijavljivati ni za živu glavu jer prijavom svaki čovek stavlja sebe u ruke dželata . Ne treba nasedati na pretnje "države" jer taj pokojnik je gotov samo to nisu još "javili" . REALNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online