Hrvati prodali i vilu državne bezbednosti

V. Crnjanski Spasojević / D. I. Krasić

30. 05. 2015. u 20:02

Više od 400 zgrada, odmarališta i letovališta srpskih firmi i institucija susedi konfiskovali i preprodali

Хрвати продали и вилу државне безбедности

Hotel "Dubravka"

VIŠE od 400 zgrada, odmarališta i letovališta srpskih preduzeća Hrvatska je konfiskovala na osnovu uredbe Vlade iz 1991. i do danas ih nije vratila. Hrvati priznaju da su uzeli 318 objekata. Među njima je i hotel "Dubravka" u Baškoj Vodi, nekada ekskluzivno letovalište jugoslovenske obaveštajne službe. Vredne nekretnine date su na raspolaganje Hrvatskom fondu za privatizaciju i najveći deo je u međuvremenu prodat.

Srpske firme sada vode ili maratonske postupke pred hrvatskim pravosuđem, u startu osuđene na propast, ili im hrvatski referenti odbijaju predstavke u Strazburu "kao nedopustive". Na makarskoj rivijeri podržavljen je 21 objekat na 95.000 kvadrata, među kojima i pomenuta "Dubravka". Do 1992. vlasnik u zemljišnim knjigama bio je Kazneno-popravni dom Sremska Mitrovica. Zemljište i objekte na 8.000 kvadrata HFP je prodao "Ina-turizmu", a oni Imoćaninu Veljku Đuzelu.

Probleme ima i nekadašnji zrenjaninski gigant "Servo Mihalj". Veliko odmaralište u Promajni pripadalo je ugostiteljskom preduzeću "Vojvodina", u njegovom sastavu. Pošto ga je Hrvatska oduzela, od Fonda za privatizaciju ga je prvo kupio Marinko Boban, otac fudbalera Zvonimira Bobana, i preprodao Tomislavu i Ivanu Dukiću, iz Tomislavgrada. Mada u stečaju, menadžment "Servo Mihalja" ne odustaje od borbe. Nedavno su se obratili i Općinskom državnom odvjetništvu u Makarskoj, pozivajući se na aneks G sporazuma o sukcesiji. Odgovoreno im je da sporazum ne važi dok Srbija i Hrvatska ne donesu akte kojima će propisati postupak vraćanja imovine. Pravnici u Srbiji ovo, naravno, demantuju.

Lista oduzetih odmarališta je podugačka: "Avala" u Tučepima, knjižena na beogradski GSP, posle prodaje Mladenu Galiću, 1994. godine, pretvorena je u hotel "Laurentum" najviše kategorije. U Brelima, Grad Beograd imao je šest vila u kojima je letovao politički vrh, a koje su nacionalizovane od predratne srpske građanske klase. U Šojatovoj vili letovao je i Tito, a prodata je preduzetniku Anti Žužulu.

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ U "GENEKSU" SEDIŠTE Pučkog pravobranitelja Hrvatske, u Zagrebu, dugo se nalazilo u poslovnim prostorijama "Progresa", a "Geneksova" zgrada u Rusanovoj 13, u Zagrebu, od početka "domovinskog rata" promenila je više vlasnika. Na kraju je pripala Hrvatskom nogometnom savezu.

Prema procenama, NIS je u Hrvatskoj imao imovinu vrednu preko pola milijarde evra. "Karneks" iz Vrbasa imao je zgradu predstavništva u Splitu, "Industrija mesa Čoka" u Zagrebu i Rijeci, subotički "29. novembar" u Zagrebu, Puli i Rijeci, novosadska "Neoplanta" u Splitu i Rijeci, a "Žitko" iz Bačke Topole u Karlovcu.

Preduzeća iz Vojvodine imala su odmarališta u čak 18 gradova: "Elektrovojvodina" hotel "Avala" u Rovinju, "Beočinska fabrika cementa" vilu u Dubrovniku, Novosadska banka odmarališta u Orebiću i Vodicama, "Pionir" u Splitu, "Vojvodinaturs" u Malom Lošinju, "Vital" iz Vrbasa u Makarskoj, "Lutrija Vojvodine" u Igranama, "Livnica Kikinda" na Braču, Gradsko veće Saveza sindikata Novog Sada u Crikvenici.

Zgrada i zemljište u Motovunu, koje koristi Sveučilište u Zagrebu, bili su vlasništvo "Jugoslovenske revije Beograd". Auto-kuće Tokić i Zubak u Zagrebu došle su do imovine "Univerzala" i INEKS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

mamiks

30.05.2015. 20:29

Hrvati od Srbije traze sve sto mogu i sto jeste i sto nije njihovo. Koliko je samo Srpske imovine u hrvatskoj o tome nasi slabo govore i samo cute jer su faktor stabilnosti i cute ne zato sto su slabi vec zato sto su jaki. Ma ovo zadnje mi nesto poznato i cesto cujem ali ne kontam.

Aca

30.05.2015. 20:41

Hrvati su najgori Srbi. Hrvatska je projekat etno-inženjera iz Vatikana radi pljačke Srba. Vatikan je od Sarba koji od iskona 27.000 god. žive na teritoriji tzv.Hrvatske napravili Srbe katolike, odnosno Hrvate. Srbi katolici tzv. Hrvati su živoj srpskoj deci nožem oči vadili u Jasnovcu pod komandom Vatikana. U pitanju je civilizacijska sramota čovečanstva! Zakletva Lojole:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“

Eugen

31.05.2015. 13:48

@Aca - Rastko Nemanjić (poslije sveti Sava) rođen je kao katolik i kršten u katoličkoj crkvi u Baru u Crnoj Gori. Ovih dana Srbi se polako vraćaju katoličkim korijenima. Dobro došao odbjegli sine u krilo sveopće, univerzalne (katolikos,καθολικός) majke Katoličke crkve. Radujemo ti se.

Слађана

31.05.2015. 15:15

@Aca - Еугене, мало си помешао историјске чињенице. То је био његов отац Немања који је крштен у Бару. Растко се родио у Расу у Србији, зато је и добио име Растко. А ако неко треба да се врати правој вери, то сте ви. Ту нема збора.

Маја М.

31.05.2015. 15:48

@Bogati Hrvat iz Makarske - Уууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!

mina

30.05.2015. 21:20

LOPOVI,al ni to im nece pomoci kad ih Nemci srede sa kreditima,ustvari vec su bankrot.Lopoviiiii!!!!!!!!!!

lepi

30.05.2015. 21:30

Ova nasa vlast nista ne radi po tom pitanju a ni prethodna nista nije uradila.Mogli bi od braca da trazimo nase ko i oni od nas. Da se lepo raskusuramo pa svi mirni. Ko je njima aminovao da se to proda,Eu ?Strazbur ako mora.

Branko

30.05.2015. 21:34

Ljudi moji, ekskluzivno letovalište jugoslovenske obaveštajne službe?!? Da se čovek krsti i klanja, rukama i nogama. Pa njima, toj obaveštajnoj službi, je mesto na Golom otoku. Šta će Hrvatska činiti sa svojom zemljom i obalom - njihova, hrvatska, stvar. Pa i sa Golim.

Andra Loncaric emigrant

31.05.2015. 07:23

-E bas mi zao sto UDBASI nece imati gde da letuju?? Sto neko rece, ovde treba im obezbeiti na GOLOM Otoku odnor o nekoliko godina.? - A sto se tice "otimanja" imovine od strane Hrvatske i Hrvata,nista novo. Rade ono sto je uraila i Srbija otimnjem i preprodajom nacionalizovane imovine od svojih gradjana. Restitucijom vracaju, mizerije a ono sto je najvrednije je vec preprodato po partiskoj liniji "drugovima" tajkunima za mizerne pare...A bivsi vlasnici oni su "tamo daleko" i nemogu se vratiti..

GALEB BIJELI

31.05.2015. 13:38

Sva imovina na Jadranu sad je naša, i o tome ne može biti diskusije! Eventualne diskusije i pregovora može biti tek ako Srbija pristane vratiti našu imovinu u Srbiji! Dakle- reciprocitet, i ni milimetar više od toga!

Hrvate ne mrzim ali ih još manje volim

31.05.2015. 16:04

Tako treba kada naši mlakonje od političara nikako da Hrvatima udare kontru- kako oni nama tako mi njima pa makar nas nikada, što će verovanto i biti i bez naše "kontre" HR, ne prime u EU! Dokle bre da nas patuljak od države, iskompleksirana HR, ucenjuje svim i svačim? Razjuriti porezom iz Sbije njihovih preko tristotine firmi, preispitati otimanje oranica, ljudima hrvatskog porekla, kao oni Sbima u HR, uskratiti pristup visokim funkcijama u vladi, rebnuti ih po džepu- tu je HR najosetljivija!

Petrasin

06.06.2015. 10:33

Ma kakve državne bezbednosti. Hotel je sa još osam depadans vila (Miki, Mini, Paja...) je bio vlasništvo zatvora u Sremskoj Mitrovici. Gradili su ga i u njemu radili zatvorenici KPD Sremska Mitrovica. Glavni kuvar, glavni konobar, sobarice i su bili iz Baške Vode, ostalo osoblje (recepcija, konobari, pomoćni kuvari, mesari, radnici na plaži i parkingu......) se popunjavalo iz KPD poluotvorenog i odvorenog tipa. U glavnom su boravili stranci, kao i domaći gosti.