SAD: Oslobađajuća presuda za ubicu nenaoružanog provalnika

Tanjug

30. 05. 2015. u 09:04

Sud u Nevadi je oslobodio muškarca koji je iz vatrenog oružja ubio jednog, a ranio drugog nenaoružanog provalnika koji su provalili u njegovu praznu kuću

САД: Ослобађајућа пресуда за убицу ненаоружаног провалника

Sud u Nevadi je oslobodio muškarca koji je iz vatrenog oružja ubio jednog, a ranio drugog nenaoružanog provalnika koji su provalili u njegovu praznu kuću, objavili su danas američki mediji, dodajući da je to najnoviji slučaj koji testira granice zakona o samoodbrani.

Porota u gradu Rino je zaključila da penzionisani nastavnik Vejn Burgarelo (74) nije kriv ni po jednoj tački optužnice, uključujući moguće optužbe za prvostepeno ubistvo, ubistvo bez predumišljaja ili pokušaj ubistva, prenela je agencija AP.

Burgarelo je policiji rekao da je delovao u samoodbrani kad je u februaru 2014. pucao i ubio Kodija Divajna i teško povredio Dženej Vilson.

Više od 30 američkih saveznih država je usvojilo ili pooštrilo zakone o nužnoj samoodbrani otkad su vlasti Floride 2005. proširile postojeći zakon i dopustile primenu smrtonosne sile i izvan doma.

Zakoni Nevade o nužnoj samoodbrani dopušta vlasnicima nekretnine da upotrebe smrtonosno oružje protiv napadača koji predstavljaju neposrednu opasnost, bez obzira da li su naoružani ili ne.

Taj zakon, ipak, precizira da vlasnik nekretnine ne može prvi da napadne.

Tužilac je tvrdio da je Burgarelo želeo da se osveti za višestruke provale i vandalizam u svom stanu u radničkom naselju istočno od Rinoa, u kojem nije živeo poslednjih devet godina ali ga je iznajmljivao.

Dženej Vilson, koju je Burgarelo ranio, tvrdila je na suđenju da je u kompleksu povremeno ilegalno boravila poslednje tri godine.

Ona je izjavila da je Burgarelo bez ikakve provokacije otvorio vatru na nju i Divajna, dok su spavali na dušeku u jednoj od soba.

Ni Divajn ni Vilsonova nisu imali oružje, ali je Burgarelo policiji rekao da je Divajn podigao ruku "kao da drži pištolj".

Njegov advokat Tereza Ristenpart je navela da je Burgarelo mogao da pomisli da je crna ručna baterija, pronađena na licu mesta, pištolj i dodala da je on imao samo sekund da reaguje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

repus

30.05.2015. 09:17

нападају ме кад кажем да америка никада у историји није погрешила и да је једина земља која брине о свом народу тако се то ради кад је држава на страни поштених грађана а сада погледајмо нашу државу која има белог анђела студеницу и хвалимо се да смо народ небески и нај старији а обавезно патриоске странке мора да нагрде америку јел њима и лоповима не одговара сређена држава која брани своје грађане

zapad jednako normalno

30.05.2015. 11:42

@repus - Bravo za komentar. Ne trudise da objasnjavas ogranicenim masama. Uostalom procitaj izvestaj svetskih psihologa o prosecnoj inteligenciji u Srbiji. Samo kod nas se dobro zameni za lose i suprotno. Komunisti i titoisti su uradili dobar posao. Ali dace Bog da dodje sve na svoje mesto..

ranko75

30.05.2015. 12:41

@repus - A mi cekamo dan kada ce tvoji zlocinacki ameri da plate za sve zlocine koje pocinise, nicija nije gorela do zore.

repus

30.05.2015. 13:09

@repus - боже ме опрости ви као да вам је жао што деца шумадије и србије више не гину по туђим земљама послата под присилном мобилизацијом прекид погибије деце шумадије је настао дејтоном и кумановским споразумом и један и други су допринели американци да рат стане а не московски пекиншки берлински париски бечки или неки други европа и русија 10 година нису могле или хтеле да спрече ужасе рата сем америке са дејтоном и комановским споразумом вама као да је криво што је мир и рад а не што не ратујемо ужас

Nikola

30.05.2015. 09:20

Na zapadu nista novo 200 godina. Samo nema vise indijanaca posto su ih sve skoro potamanili, a ostatak strpali u logore pa se sad medjusobno prackaju. Ocigledno samo jezik sile razumeju.

repus

30.05.2015. 12:36

@Nikola - стотинама година лењи индијанци су пушили печурке лудаје и мантали о неком маниту ако закасне бизони са сеобом умиру од глади доласком белаца и када су разјурили нерадне индијанце америка постаје житница света две жетве годишње ни млађе земље а успешније за кратко време су додирнули друге планете а студеница код нас колико има векова а где смо као држава и народ само смо изазивали кофликте и уназађивали се под изгоивором да нас други нападају

Djura

30.05.2015. 09:57

Kad bi se ovo i kod nas primenjivalo bilo bi mnogo manje provala i ubistava starih ljudi. Kod nas je obratno ,Kaznjavaju se oni koji brane svoju imovinu,sebe i svoju porodicu,a provalnici se pustaju na slobodu. SRAMOTA!!!

Mladen

30.05.2015. 10:55

E zbog ovakvih zakona poštujem Sjedinjene Države. Daj jaki Bože da mi jednog dana dobijemo ovakve pravedne zakone.

gagymad

30.05.2015. 10:55

ako ista u ovoj USA valja to je prvao na odbranu i pravo privatnog poseda. A ne kao kod nas gde je provalnik zasticen kao medved.

buve ocenjuju slona

30.05.2015. 11:38

@gagymad - Da ti nisu rusofili i komunisti i tata sa planine sto se doselio u grad,isprali mozak,znao bi da tamo vredi mnogo toga. Ukljucivsi taj internet, tehnologiju i slobodu sto koristis..

ranko75

30.05.2015. 12:38

@gagymad - A sada malo gukni o onomu sto tamo ne valja ako hoces da budes objektivan, a narocito o njihovom nametanju celo svetu silom onoga sto njima treba.

Рашо

02.03.2016. 08:50

@gagymad - Да заиста, измислише та господа сиајсет "цивилиуацијских достигнућа". Нарочито донеше много слободе на све меридијане света од Гренаде до Вијетнама! Мало је нзгодно што милиони гробова невиних људи остадоше на путу до те слободе!

Марко

30.05.2015. 15:50

Nije tačno da je zakon u US bitno drugačiji u pogledu nužne odbrane u odnosu na naš. Ako je to tačno, zašto se u tekstu navodi da je pomenti optuženi na Floridi izjavio na suđenju da je video da je ubijeni podigao ruku, što je on shvatio kao pretnju. Prema tome, možda je on oslobođen zato što je u mraku bio u neotklonjivoj stvarnoj zabludi da je nezvani gost naoružan. U takvoj situaciji i prema našem zakonu će biti oslobođen. Mnogi u USA su osuđeni zbog prekoračenja nužne odbrane u svom stanu.

Albanpe69

30.05.2015. 23:22

Да простите, прике, не прочитасмо које боје коже је ЖРТВА, а које УБИЦА... или... У Македонији је оружана акција против ТЕРОРИСТА, прекорачење употебе силе итд. итт. Очекујем да се УБИЈЕНИ сахрани у "алеји великих" или "меморијалном" парку или шта год , уз највеће државне почасти државе невада и уз благослов Психа из вашингтона који ће да постави "шпалир" гарде на дочеку и испраћају... Минимум, 24 сата "лапрдања" пропагандног...