Vesti

1

Dačić: Zakasnela teza Nikolića o autonomiji Kosova

Autor: AP

Izvor: Tanjug

Dačić: Zakasnela teza Nikolića o autonomiji Kosova

Izvor: Foto: Beta / AP

On smatra da se Srbija neće suočiti sa zahtevom za priznanjem Kosova, jer ni sama Evropa, kako je naglasio, o tome nema jedinstven stav.

"U ovom trenutku niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u sporazumu, ali je tačno da se od nas trži da sa Prištinom potpišemo pravno obavazujući sporazum", rekao je on.

Dačić i dalje smatra da je podela Kosova i Metohije najbolji, najpravedniji i jedini moguć pristup rešavanju tog problema - Srbiji treba da pripadne sever, a Albancima teritorije južno od Ibra.

Dačić je za sutrašnje Večernje novosti rekao da će se katastrofalno po srpske nacionalne interese završiti ukoliko se nastavi praksa da se sedi u Beogradu i drže predavanja o tome kako niko ne sme da diskutuje o Kosovu, dok ceo svet o tome raspravlja u situaciji kada je više od sto zemalja priznalo nezavisnost.

Na pitanje da li predlaže da Srbiji pripadne sever, a Albancima teritorije južno od Ibra, Dačić je odgovorio da bio tome trebalo da se razgovara, ali da smatra da je to jedini način za dogovor.

Prema njegovim rečima, Srbiji treba jaka međunarodna pozicija da bi rešavala kosovsko pitanje i ne treba se konfrontiranti ni sa kim.

"A trenutno smo u situaciji da zavisimo od toga da li će Rusija ili Kina staviti veto u SB UN", ukazao je Dačić.

On je, na pitanje da li je platforma tačka razdora između predsednika Nikolihca i vlade, odgovorio da mu je bliska politika koju vodi premijer Aleksandar Vučić, ali da je sigurno da predsednik vlade ima kontakte sa predsednikom države, kao i da se njih dvojica konsultuju u vezi međunarodnih tema.

Dačić je "priznao" da nije čitao platformu, ali je naglasio da je najvažnija svrha tog dokumenta, podsetivši da je velika razlika između političkih deklaracija u Beogradu i potreba ljudi na terenu.

Šef diplomatije je naveo i da ne zna da li su se strani ambasadori informisali o platformi iz medija ili su je čitali, ali da shvata da je za njih najspornije to da li će u tekstu biti reči o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

zarko milosevic

Ne treba dovoditi u sumnju izjavu Ministra Dacica oko sadrzaja, citat:"Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je zakasnela teza predsednika države Tomislava Nikolića da se autonomijom Kosova unutar Srbije može rešiti taj problem, jer Albanci to ne prihvataju, kako što Srbi ne prihataju jednostrano proglašenu nezavisnost".Ocito je da su u "sukobu" dva koncepta(ali ne "od juce") pojma Drzave dveju delegacija u Briselu, jedne koja zastupa teoriju sile(Siptarsku) i drugu psiholosko-ugovornu(Srpsku)!(Dr Radomir Lukic, Teorija drzave i prava izdanje II BGD 1986.g str.247-257)Tu treba dodati, i tvrd(konstantan) stav Nemacke, o potpisivanju pravno-obavezujuceg dokumenta izmedju dva Subjekta u pregovarckom procesu.Koji ce koncept prevladati, treba sacekat jos neko vreme!