I stanari Stepe spremaju tužbu!

M. Lj. POPOVIĆ

28. 05. 2015. u 18:00

Veliki broj kupaca stanova u nekim delovima grada spori se sa Građevinskom direkcije Srbije

И станари Степе спремају тужбу!

STANARI naselja Stepa Stepanović spremaju tužbu protiv Građevinske direkcije Srbije (GDS), zbog, kako kažu, promene prvobitnih sadržaja iz projekta samog naselja, ali i spuštanja cene stanova. Ovo, inače, neće biti prva tužba koja stiže na adresu GDS jer se protiv njih vode još dva pravna postupka koja su pokrenuli nezadovoljni kupci nekretnina!

Građane koje su pazarili stanove od direkcije u novosagrađenom naselju na Voždovcu posebno je naljutila izgradnja pumpe koja, kako kažu, nije bila planirana.

- U projektu naselja, na osnovu kojeg se većina nas i odlučila za kupovinu stana, jasno piše da je u planu izgradnja dva obdaništa, dve osnovne škole, kao i jednog multifunkcionalnog objekta od 65.000 kvadrata u kom bi trebalo da se nalaze dom zdravlja, pijaca, tržni centar, bioskop... - kaže, za "Novosti", Vladimir Vićovac, iz Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović. - Umesto toga imamo vrtić i osnovnu školu, a dobićemo jedino ambulante primarne zdravstvene zaštite i pumpu koja nije planirana.

Ako stanari novosagrađenog naselja ne odustanu od namere, Građevinskoj direkciji Srbije ovo će biti već treća tužba od nezadovoljnih kupaca. Naime, 43 stanara zgrade u Ulici Veljko Vlahović 53, u naselju Padina, tužilo je GDS zbog "velikih propusta u izgradnji samog objekta".

Kupci imaju konstantan priliv vode jer na objektu ne postoji adekvatna drenaža - kaže Sanja Đelić, advokat iz kancelarije "Vuković i partneri" koja zastupa nezadovoljne kupce. - U stanovima postoje i brojne pukotine po zidovima. Ipak, GDS ostaje pri stavu da propusta nije bilo, a tvrde i da su otklonili i one koji su eventualno postojali.

"SMRDLjIVE ZGRADE"

NAJVEĆI problem za GDS, bez ikakve dileme, predstavljaju "smrdljive zgrade" u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu. Nekoliko objekata predviđeno je za totalnu sanaciju koja bi trebalo da traje godinu dana. Međutim, dok ne počnu radovi, GDS mora svim stanarima da plaća smeštaj na drugim lokacijama.


GDS: PUMPA JE PREDVIĐENA PROJEKTOM

U GDS odbacuju optužbe stanara o prevarama.

- Pumpa je predviđena prema važećem Urbanističkom projektu naselja - tvrde u GDS. - Protivljenje izgradnji bilo kakvog sadržaja koji će koristiti žiteljima ovog dela Beograda, a ne samo Stepe, potpuno je neosnovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Vlada

28.05.2015. 20:08

GDSu : Vidimo se na sudu! A i na ulicama, vrlo brzo! Za gradjane Srbije, svaku nadoknadu koja ce se isplatiti ostecenim vlasnicima, platice gradjani Srbije. Znaci, uzeli su pare od vlasnika, potrosili, a sada ce opet da se uzimaju krediti za nadoknadu! Zemljiste na kome planiraju pumpu da grade je mesto rezervisano za dom zdravlja i zelenu pijacu. Posto im fale pare za rusenje na NBG sada bi izgradili pumpu da nadoknade pare a na ustrb vec placenih sadrzaja

Marko

28.05.2015. 22:06

Mislim da osnova za tuzbu nema jer je predmet Ugovora iskljucivo stan. Dodatni sadrzaji nisu predmet Ugovora, a "predvidjene" objekte predstavlja skoro svaki investitor u gradu. Kazu kako ce tu biti vrtic, metro i slicne stvari. Stanari Labudovog brda cekaju dom zdravlja 30 godina i jos ga nisu dobili, o vrticima po citavom Beogradu da ne govorim. Tuzba nije jeftina stvar, a nisam siguran da ovde ima bilo kakvog osnova, nazalost.

branka

28.05.2015. 23:59

Za naselje S.Stepanovic svakako ce ici tuzba. Po Urbanistickom projektu naselja u doba kada smo kupovali stanove bile su predvidjene 2 skole, 2 vrtica i depandans, Dom zdravlja, trzni centar, supermarket,otvorena i zatvorena zelena pijaca, a nikako pumpa i slicni objekti. Pa gospodo, nudili ste nam jedno, a sad pokusavate da nam podvalite nesto sto nam ne treba. Da ste bar sagradili sve gore navedene sadrzaje...ali ni to niste. Tuzba!

Smanjite dozivljaj

29.05.2015. 10:24

@branka - dobili ste stanove po nizim cenama, na racun svih gradjana. Budite zahvalni. A, na ostale sadrzaje, cekajte kao sto i mi cekamo...

Budna duša

29.05.2015. 13:18

@branka - Da smo dobili to što smo platili mi se ne bi ni žalili ni tužili.Šta je tu nama dato a na štetu građana Srbije. Cena m2 je cca 400 eur (po Veljinoj konstataciji i našim saznanjima),Razlika je bila raspoređena na finansiranje stanova za Ministarstvo odbrane i ostale obećane-projektovane-nedostajuće sadržaje.Da smo dobili stanove solidarnosti kao Romi u Obrenovcu pa i da budemo zahvalni.Ovako,kreditno posmatrano plaćamo preko 2000 eur/m2 za nešto što u ovom stanju košta max 850 eu/m2.VI čekajte!!!

stanarka "Stepe"

29.05.2015. 00:51

Kad je trebalo da nam uzmu pare sve je bilo med i mleko, kad su poceli da prave brljotine na svaku primedbu odgovor je bio: "Tuzite nas!" E pa evo, gospodo iz GDS-a, ispunicemo Vam zelju, dobicete tuzbu! U okolini "Stepe" na koju god stranu da krenete imate pumpu na kilometar razdaljine, tako da ova treba jedino GDS-u da na novcima koje su uzeli nama kroz cenu stanova, a koji su trebali da sluze za izgradnju pratecih sadrzaja, naprave sebi profit! Nece moci!

Pedja

29.05.2015. 05:41

Gonite prevarante bez milosti. A kada bude pravosnazna treba tuziti i odgovorne kao fizicka lica u pravnom licu jer ce steta biti isplacena novcem gradjana. To bi imalo najvise efekta za sve koji zloupotrebljavaju polozaj i ostecuju budzet.

Budna duša

29.05.2015. 06:54

Ja znam da stanari koji žive kod Hrama dotični i ne poseduju, kao što stanari kod Skupštine istu i ne poseduju.Ali isto tako žitelji okolnih naselja što zbog sadržaja kojeg imaju u okolini što zbog čestog nemanja dozvola za gradnju imaju nekretninu koja toliko i vredi.Mi smo pošteno stali pred državu, platili u napred i taj stan i prednosti koje je država obećavala tom lokacijom.Ovo je obmana i lažiranje vrednosti koja se ovaj put neće zadržati na našem čuđenju.

Gradjani Srbije

29.05.2015. 07:22

Koliko vidim, vi cete tuziti nas, gradjane Srbije, iako smo vam subvencionisali i te stanove... Izgubicete.

Rade-x

29.05.2015. 12:05

@Gradjani Srbije - Ovo sto si napisao, zeleo si da provociras postene kupce stanova koji su prevareni od strane GDS-a. Trebalo bi da podjes od uzroka a ne od posledica. Uostalom, ako su gradjani Srbije subvencionisali nama stanove, odgovori mi gde je onda zarada od tih stanova zavrsila? U cijim dzepovima? Nije zavrsila tamo gde je trebala, na dobrobit svih gradjana Srbije.

Budna duša

29.05.2015. 13:07

@Gradjani Srbije - Da, neka ide po džepu svih koji jesu glasali za ove lopove ili su pak svojim ne izlaskom na glasanje takođe za njih glasali. Neka ide po džepu svih poplašenih koji su saučesnici u zločinu. A kada procentualno bude više budnih od uspavanih, prestrašenih i ravnodušnih, tada tužbi neće ni biti jer ćemo biti uređeno društvo gde lopovi leže po zatvorima a ne sede na funkcijama. Državo plaćaj! Ako jaje vredi 15din a košta 150din, a dobijete ga po120din...šta je tu subvencionisano? POBEDIĆEMO !

bnd

29.05.2015. 09:57

GDS najobičniji hohštaplerski skup neradnika prevaranata.Najobičniju parket lajsnu nisu u stanju da zamene godinu dana.

Budna duša

29.05.2015. 11:04

Kupac nekretnine plaća vrednost nekretnine uvećanu za vrednost pogodnosti i sadržaja koje dotična lokacija nudi. Ne kupuje niti Hram, niti Arenu, niti Skupštinu. Ali urbanizovan prostor olakšava život, to košta i to je plaćeno. U prigradskim naseljima nema vitalnog sadržaja a često nisu potrebne ni dozvole pa je cena sa razlogom mala. Neću više ali i ne prihvatam manje od plaćenog. Nema suza, nema čuđenja, samo tužba dok glave ne padnu, novci ne legnu ili ne isporuče plaćeno.

Radence

29.05.2015. 11:48

GDS je isto to uradio i u naselju Padina, ulica Vojvode Vlahovica 53, gde je dok nam je prodavao stanove, pokazivao fotoshop prikaze sadrzaja, govorio kako cemo imati dovoljno parking mesta, imati lep decje igraliste, trzni centar u blizini, itd. A mi danas nemamo nista od toga, ni jedno drvo nije posadjeno. Umesto parka, dobili smo da smo okruzeni zgradama privatnih investitora koje u medjuvremenu nicu. Dobili smo i divlju kanalizaciju i vodovod a platili smo 1,290e /m2. Tuzbu vec smo predali!

Ja

29.05.2015. 12:26

Ma da li je moguce?Svaka vama cast kad ste imali mogucnosti da po tim cenama kupujete stanove!I sad vas prevarili?Imate novac pa ih tuzite ali gde u vasim ugovorima o kupovini stana pisu ti sadrzaji?

Rade-x

29.05.2015. 13:36

@Ja - Dodji da vidis kakvu su bedu stanari dobili za tih 1,290 e/m2. Zidovi u hodnicima i stanovima popucali od nejednakog sleganja temelja, proziri najnizeg kvaliteta ispali iz lezista, vrata najgora metalna, unistena od brusenja da bi se stanari odglavili tokom sleganja, Plocice u hodnicima odlepljene, najlosiji kvalitet plasticnik kanalizacionih cevi koje cure po glavama u garazama. Evo ako mislis da smo dobro pazarili, kupi od mene, prodacu ti za 1,200e/m2 odmah! Ispod cene dakle!

Vlada

29.05.2015. 14:06

@Ja - Procitajte zakon o zastiti kupaca.Postoji nesto sto se zove obmana kupaca.Vidimo se na sudu!

Marko

30.05.2015. 23:12

@Ja - Upravo je problem sto se vi i pozivate na Zakon o zastiti potrosaca koji je pun rupa gde ne mozes zapravo nista da dokazes. Ti po tom zakonu ne mozes danas ni cipele da vratis iako nisu onakve kakve su ti rekli da jesu ili pise u deklaraciji, a kamoli stan. Narocito sto se zakon o kupovini nekretnine iskljucivo odnosi na stan i ni na sta drugo. Vasa tuzba moze samo da podigne neku prasinu i vama stanji novcanike, nikada nista pravosnazno ne mozete dobiti.

kivan

29.05.2015. 12:42

Vec dve godine nam pricate da pumpe nece biti, a sad odjednom oduvek je planirana. Sve smo evidentirali i tuzicemo vas i za obmanu. Mora se stati na put ovo GDS-u. Tuzba!

Marko

29.05.2015. 20:06

@kivan - Prica je bila predizborno obecanje. Vec je donet novi plan za naselje i vi se tada niste izborili za promenu tog plana, vec samo poverovali obecanju. Ne moze predizborno obecanje biti neki dokaz na sudu. I stalno se pogresno izrazavate, ne tuzite vi drzavu vec jednu firmu - GDS. Vi pricate kao kad bi neki korisnik MTS-a kome se ne svidja telefon otisao da prica sa ministrom. Problem stana jeste veci realno, ali pravno gledano nije. Tuzba ce pred sudom biti neosnovana.

Vlada

30.05.2015. 18:11

@kivan - Gresis. To se zove obmana i na sudu to itekako jeste validno jer se u svim ugovorima jasno i nedvosmisleno poziva na projekat naselja iz 2010 godine na osnovu koga se formirala volja za kupovinu nekretnine. Buduci da je investitor odustao od sadrzaja koji formiraju okruzenje, a samim tim i cenu nekretnine, nedvosmisleno je naneo stetu (jer to nije trece lice vec investitor) i time ostetio vlasnike stanova. Postoje 3 opcije:1) da izgrade obecano, 2) da nadoknade stetu 3) da vrate pare a mi stan

Marko

30.05.2015. 23:03

@kivan - Stan se kupuje po vidjenju, ili u izgradnji kao ugovor o zajednickoj gradnji, ti kao kupac dodjes kao ulagac. Nigde u ugovoru se ne pominje nikakav projekat vec samo tvoj stan sa x m2. Ne moze neki investitor da ti obeca skolu koja je nadleznost drzave, vrtic koji je nadleznost grada i sl. Sve na sta mozes da tuzis je konkretan propust u tvojih x m2 kao sto su problem imali stanari naselja Padina ili Dr Ivan Ribar gde su stanovi neuslovni za zivot. Nista sem stana ne moze biti predmet tuzbe.

Vlada

31.05.2015. 23:25

@kivan - Tacka 1 ugovora! Stambeno-poslovni kompleks Stepa Stepanovic po odluci Vlade Srbije ... a na osnovu gradjevinske dozvole br.... Cena se formira na osnovu urbanistickih zahteva, tj. sadrzaja prostora koji cini taj prostor... a ne na osnovu stana. Jer da je na osnovu stana onda bi platili 400 evra po m2(koliko je placeno izvodjacima) +profit a ne 1300 m2