Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Bosna i Hercegovina stagnirala sedam godina

Bosna i Hercegovina stagnirala sedam godina

U sedam proteklih godina, u kojima je BiH formalno stagnirala na putu ka EU, Hrvatska je uspela da postane punopravna članica, a Crna Gora i Srbija kandidati za članstvo u Uniji.

246557_eu
246557_eu

Koliko je finansijski BiH izgubila zbog toga što nije provodila slične reforme prethodnih godina, te zbog blokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, teško je proceniti, ali sigurno je da je veliki zaostatak za regionom problem za zemlju. Samo zbog napredovanja Hrvatske do statusa članice EU BiH je izgubila veliko tržište za izvoz svojih proizvoda, a posebno mleka, koje vrlo teško nadoknađuje.

Saša Magazinović
Saša Magazinović

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je zbog toga mnogo kada se izgubi i mesec dana, a ne godine.

- U periodu od 2000. do 2002. BiH je bila svojevrsni savetnik susedima, a posebno Vladi Srbije da dostignu status koji je BiH već tada imala. U međuvremenu se situacija drastično promenila, pa samo to dovoljno govori koliko je izgubljeno. Međutim, treba imati u vidu i da je zastoj BiH bio i političke prirode, te delom i posledica nerazumevanja naših partnera iz EU koji su pred nas postavljali uslove koji nisu provodivi. Sada kada imamo novi pristup EU prema BiH, koji predviđa da se o najtežim stvarima razgovara na kraju, mislim da imamo šanse da se nešto promeni. Pod uslovom, naravno, da se uspostavi dobra dinamika u ispunjavanju obaveza koje donosi aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – ističe Magazinović.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH objašnjavaju da stupanje na snagu SSP, ne znači prelazak u narednu fazu integracije, ali ima mnogo direktnih i indirektnih političkih i ekonomskih koristi za BiH.

- U BiH treba da usledi provođenje reformi za koje su lideri BIH potpisali izjavu o opredeljenosti, a napredak u njenoj realizaciji doveo bi BiH u poziciju da preda zahtev za članstvo u EU. Najznačajnije obaveze koje već ima u procesu, BiH će nastaviti da provodi, poput slobodnog kretanja robe i usklađivanja zakonodavstva. Međutim, počinju teći i rokovi za realizaciju pojedinih novih obaveza, koje nisu bile obuhvaćene Privremenim sporazumom o trgovini, a koji se primenjuje dok SSP ne stupi na snagu – ističu iz Direkcije.

Osim toga, primena odredbi SSP trebalo bi da dovede i do povećanja zaštite potrošača, zaštite ličnih podataka i tržišne konkurentnosti, na način kako se to radi u EU. Preduzeća iz BiH moći će i da učestvuju u postupcima nabavki i da se poslovno nastanjuju na teritoriji EU, pod istim uslovima kao i preduzeća iz članica EU. Istovremeno, BiH će odobriti kupovinu nekretnina u BiH državljanima država članica EU.