Artemije dobio poslednju šansu

R. Dragović

27. 05. 2015. u 19:37

Sveti arhijerejski sabor SPC pozvao na pomirenje bivšeg vladiku raško-prizrenskog, dat mu rok od tri dana

Артемије добио последњу шансу

SVETI arhijerejski sabor pozvao je bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija da se vrati u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ostavio mu rok od tri dana da se izjasni o pozivu. Najviše crkveno telo načelno je odobrilo i nastavak dijaloga o statusu kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Da je nekadašnjem vladici, a danas monahu Artemiju, upućen još jedan poziv na pomirenje, saopšteno je u sredu iz srpske Patrijaršije. Ponuđeno mu je da se vrati "miru i jedinstvu", a najviše crkveno telo javno se obavezalo da će "na zadovoljavajući način rešiti pitanje njegovog kanonskog statusa".

- Ukoliko se, ne daj Bože, oglušite o ovaj poziv, Sveti arhijerejski sabor biće primoran, vašom krivicom, da umesto jedinog spasonosnog rešenja, preduzme dalje i konačne kanonske mere - kaže se u otvorenom pismu upućenom Artemiju, a koje je potpisao patrijarh srpski Irinej.

Pismo koje je Sabor uputio Artemiju sa pozivom da se vrati u kanonski poredak SPC, poslednja je prilika da se bivši vladika ponovo nađe pod okriljem srpske Patrijaršije. On je trenutno u zvaničnom statusu monaha bez manastira i blagoslova Crkve, ali sebe i dalje smatra episkopom. Ukoliko to ne učini, prema saznanjima "Novosti", Sabor SPC će mu izreći i najtežu sankciju koju ima na raspolaganju - trajno isključenje iz Crkve.

EGZIL NEKADAŠNjI vladika Artemije danas je na čelu verske organizacije koja sebe naziva Eparhija raško-prizrenska u egzilu. Uz sebe ima više desetina, prema nekim procenama i do stotinu, sveštenika i monaha. Od njegove smene 2010. godine ova grupa je sagradila više od 20 bogoslužbenih objekata, tzv. katakombi, na prostoru Srbije. Artemije redovno služi liturgije, pričešćuje vernike i širi jerarhiju. Izborom nekadašnjeg igumana manastira Crna reka Nikolaja za horepiskopa, ova grupa je pored Artemija dobila još jednog vladiku.

Da li će prihvatiti patrijarhov poziv za pomirenje, bivši vladika Artemije u sredu nije ni potvrdio, niti demantovao.

- Ne mogu ništa da komentarišem. Sačekajte da istekne rok i sve će biti jasno - kratko nam je rekao bivši vladika raško-prizrenski.

Poglavar SPC i Artemije dopisivali su se i početkom prošle godine. Slično intoniran patrijarhov poziv bivši vladika je tada odbio, smatrajući da je SPC u "jeresi ekumenizma" i optužujući je da je odstupila od puta Svetog Save.

Upućeni u crkvena zbivanja i u poslednjim potezu Sabora prema Artemiju prepoznaju nameru patrijarha Irineja i kruga njemu bliskih episkopa da reše što veći broj pitanja koja opterećuju crkvu. U istom cilju je i odluka Sabora da načelno odobri i nastavak dijaloga između predstavnika SPC i nepriznate crkve u Skoplju.

Najviše crkveno telo imenovalo je i specijalnu komisiju za razgovore, koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Njeni članovi će biti vladike bački Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop David iz Ohridske arhiepiskopije.

Stav Patrijaršije je da će dijalog i pozitivno rešenje ovog pitanja biti mogući samo ukoliko predvodnici raskola neizostavno obustave nepravedni progon arhiepiskopa Jovana, ali i obustave sve sudske procese protiv ostalih sveštenika vernih Ohridskoj arhiepiskopiji.

RUSI POSREDUJU U DIJALOGU

RAZGOVORI o statusu nepriznate Makedonske pravoslavne crkve mogli bi da počnu već na leto. Po završetku Sabora najverovatnije će biti organizovan sastanak tehničke prirode, na kome će biti utvrđena dinamika sastanaka. Ključni akter u ovom procesu, međutim, biće Ruska pravoslavna crkva, uz čije posredništvo će razgovori biti vođeni. To će biti i razlog, kako se čuje u Patrijaršiji, za skoru posetu ruskog mitropolita Ilariona (Alfejeva), čiji će autoritet biti ključan za uspeh razgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

pera

27.05.2015. 19:52

Mitropolit Amfilohije da predvodi komisiju za razgovore, o cemu. Ekumenisti vrsljaju na sve strane i oni su nesreca nase crkve.

dace Bog

27.05.2015. 20:00

Vrati se vladiko u crkvu ako Boga znas,ne igraj se vecnoscu ni svojom ni svoje pastve....daj Boze Gospode da se vladika Artmije urazumi i vrati u jedinstvo spc.Amin.

Капетан

28.05.2015. 10:02

@dace Bog - Владика Артемије је разуман не треба да се уразумљује! Међутим, требао би да услиши, бар, Његошеву мудрост "ко на брдо ак и мало стоји више види но онај под брдом"!

Darko

28.05.2015. 12:35

@dace Bog - Vladika Artemije je već u SPC, on nije ni jeretik ni raskolnik. Kada bi promenio vršenje službene protvi kanona, onda bi bio raskolnik i jeretik. On je samo proteran bez ikakvog papira i kanonskog suđenja. Nije imao šanse da se odbrani.

El Pavlos

28.05.2015. 14:02

@dace Bog - A hirotonija Nikolaja ,,crnoreckog'' u horepiskopa, bez prisustva drugih episkopa, sta li je ako ne krsenje svetih kanona? Osnivanje ,,manastira'' I ,,hramova'' po tudjim eparhijama, sta je ako nije krsenje svetih kanona? Itd.itd.

Prerovac

27.05.2015. 20:05

Артемије -Патријарх Србске Светосавске Православне Цркве.Достојан

Milojko

28.05.2015. 00:20

@Prerovac - On je za mene nas patrijarh jos od odlaska patrijarha Pavla iz ovozemaljskog zivota.

Predrag Zdrale

28.05.2015. 02:12

@Prerovac - Samo tako i nikako drugacije. Kakva vlada takva i crkva, da nije zalosno bilo bi smesno. Ipak ima nade uz Boziju pomoc i dok je takvih kao Vladika Artemije pravi naslednik Njegove Svetosti Patrijarha Pavla.

Petar XXL

27.05.2015. 20:23

Posteno bi bilo da Vladiku Artemija vratite na mestoVladike Rasko-Prizrenske, i da mu se izvinite za sve nevolje koje ste mu naneli.

Mirko iz Rume

27.05.2015. 21:52

@Petar XXL - A, novci za koje je optužen, šta bi sa njima! Oprošteno? Malo smo se zaigrali, gospodo popovi...!?

Miki

27.05.2015. 23:04

@Petar XXL - To za novac nista nije dokazano i bilo je deo lazne propagande i medijskog linca uperenog protiv vladike Artemija po nalogu americke vlade.

Klempavi Martin

28.05.2015. 00:17

@Petar XXL - Zemljace iz Rume, zar zaista sumnjas u nase istrazne organe i nasu vlast!? Da je bilo neke pronevere ili kradje, to bi se vec odavno obelodanilo, vladika bi bio vec osudjen i na izdrzavanju kazne. Bar mi iz Rume bi trebalo da znamo koji i odakle vetar duva.

Vernik

28.05.2015. 03:10

@Petar XXL - Да ли су спорне наводне паре оне које је дао господин из Руме? И друго, какве везе имају попови са оптужбама против калуђера; првенствено Симеона а затим њему претпостављеног Артемија?Ови безбожници не престају да завлаче нос у црквене касе! Мирко, престани то да радиш.

DARKO

28.05.2015. 12:33

@Petar XXL - Pa neka ga optuže za taj novac i neka se brani, vladika Artemije ne beži od toga ali ne smeju da ga optuže jer će sebe višpe uvaliti.

Mirko iz Rume

28.05.2015. 15:36

@Petar XXL - Zemljače iz Rume, zar stvarno veruješ da nije ukrao ni banke od svih onih nekontrolisano dobijenih para od donacija za gladne na Kosovu!? da Vas, zemčjače iz Rume, podsetim! tražili su pd naroda slanjem SMS-a pomognu narod na K. , tada je to vredelo euro! Vi možete bilo gde da pojedete za taj euro dobar topli obrok....sve sa mesom (btw, naplaćivali su pdv na sms..), a te pare nisu stizale do onih, kojima su ih građani uputili... No, nije to glavni problem između SPS i Artemija!

Mirko iz Rume

28.05.2015. 15:43

@Petar XXL - Da nastavim, zemljače iz Rume! kada je pre desetak godina pok. Patrijarh P. potpisao ugovor sa eu-om o donacijama za izgradnju porušenih objekata crkvenih na K. tada se pobunio Artemije, da na tenderrima za izgradnju tih objekata može da pobedi '' nekrst'' i da gradi pravoslavne objekte, što je, zamislite, bogohulno delo ( kao da ti ''nekrsti'' nisu božija deca..) i napao je patrijrha da je ugovor potpisao zelenim mastilom, što je kao dokaz da je dotični gospodin pod uticajem ''nekrsta''!

Mirko iz Rume

28.05.2015. 15:45

@Petar XXL - Da nastavim, zemljače iz Rume, i tada je posao dobio zet Artemijevog sekretara, slučajno....Novci su razlog, zemljače iz Rume, novci, a ne velikodostojnost Artemija i inih...

Pazarac

28.05.2015. 01:16

Народ је уз Владику Артемија, а Ви господо новинари дођите у: Љуљаке, Драгобраћу, Лозницу, Ариље, Дежеву, Жеровницу, Брезовицу, Мушвете, Кулу, Барајево, Врњачку Бању, Прањане, Леушиће, Белу Паланку, Дудовицу, Ниш... Да осетите благодат Светосавских катакомби

Милица Хребељановић

28.05.2015. 01:37

Баш је занимљиво да видимо колика је сујета Артемијева и да ли ће гледати свој интерес или интерес Цркве. Мада је и до сада гледао само свој интерес и завет послушности рушио, тако да је слаба вајда, одприлике,А раније ми је био занимљив, али како време пролази уочавам чисту таштину, зато је и речено у св. Писму :" Таштина над таштинама, све је таштина".

Milojko

28.05.2015. 13:04

@Милица Хребељановић - Tvoje ime govori o tvojoj skromnosti i skrusenosti. Verujem da si takva od glave pa do pete.

самурај

28.05.2015. 07:18

Тотални раскол у СПЦ.Светославље ће ускоро да буде мит,захваљујући овим владикама новотарцима.Велики је грех обуци мантију и људе наводити да раде погрешне ствари.Верујем да Артемије неће да прихвати ултиматум од ових новотараца,Ко скрене са пута СВЕТОГ САВЕ следи му пропаст,него што ће да поведе и велики број људи.

urazumite se ,ako u Boga verujete

28.05.2015. 09:18

Srpska pravoslavna crkva ima poslednju šansu da se pokaje i da se izvini ovom velikom čoveku.