27. maj  2015. 18.47  | Izvor: Beta

I Jagodinska pivara hoće zaštitu

JAGODINA -

Radnici Jagodinske pivare održali su danas štrajk upozorenja nezadovoljni odlukom da se njihovo preduzeće ne nađe na spisku zaštićenih, što znači da im, posle 31. maja, preti blokada računa i stečaj.

Zatražena je uplata doprinosa za četiri godine, sprečavanje stečaja i poboljšanje kriterijuma za model privatizacije firme, složili su se predstavnici tri reprezentativna sindikata koji su se obratili radnicima okupljenim u krugu fabrike. Predsednik Nezavisnog sindikata Jagodinske pivare Jugoslav Đurđević rekao je da potražvanja poverilaca prevazilaze kapital fabrike, što vodi u stečaj.

"Nas interesuje po kom kriterijumu se odlučivalo koje će firme opstajati, a koje ići u stečaj. Neke od njih ne isplaćuju radnicima plate i imaju velika dugovanja. Mi hoćemo da ostanemo, da radimo, jer redovno primamo platu koju sami zarađujemo", objasnio je Đurđević.

On je kazao da sindikati zahtevaju od premijera, Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju, da im objasne te kriterijume za zaštitu određenog broja firmi od naplate poverioca, za koje kažu da su politički.

Predsednik ASNS Pivare Lepomir Urošević je rekao da fabrika ima dugove od oko 2,5 milijarde dinara koji su nastali 90-ih godina zbog neplaćenih akciza. Na osnovicu duga godinama su se gomilale kamate.

"Najveći poverilac Pivare je Poreska uprava. Imamo i neke izvršne presude, ali o njima može da se napravi dogovor i da firma nastavi da radi", kazao je Urošević.

On je dodao da "u toku ove i sledeće godine treba oko 60 radnika da ode u penziju, tako da će ostati taman toliko ljudi koliko je dovoljno za proizvodnju i plate".

Od sutra će radnici Jagodinske pivare početi da popunjavaju anketu za socijalni program. Oni su najavili da će sutra i prekosutra opet održati štrajk i protestnu šetnju kroz grad, a spremni su, kako kažu, da idu i pešice za Beograd.

Država je vlasnik oko 60 odsto kapitala tog preduzeća, ostalo su akcije radnika. Pivara ima 263 radnika.

Direktor proizvodnje Jagodinske pivare Mališa Milošević je rekao da je Pivara prošle godine proizvela 50.000 hektolitara piva, kao i da radnici sami zarađuju za plate prodajom piva.

"Nikada nismo imali subvencije od države, za razliku od nekih firmi koje su i plate dobijali od subvencija", rekao je Milošević.

On je ocenio da Pivara ima mesto na tržištu i da bi uz smanjenje zaposlenih mogla da bude konkurentna na tržištu.

"Imamo dugovanja još od pre 2000. godine. Na to su došle kamate, imali smo i konverziju dugovanja i taj deo duga je trebalo da se otpiše", rekao je Milošević.

Pivaru je na tenderu 2005. godine kupio konzorcijum novosadskog Pan bira i mariborskog Infond holdinga za 75.000 evra. Zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora država je raskinula ugovor o privatizaciji, a od 2010. godine preduzeće je u restrukturiranju.

Jagodinska pivara je osnovana 1852. godine. Pored piva proizvodi bezalkoholna pića, slad i kvasac.

Tradicija proizvodnje piva u Jagodinskoj pivari je duža od 160 godina, a procedura po staroj češkoj tehnologiji nije se menjala.

Broj komentara: 4

Spectator  27. 05. 2015. | 22:33
Lako je njima. Sve njihove probleme rešiće Palma. Čudi me da to već nije učinio kada se onoliko hvali sa svojim uspesima u razvoju jagodinske privrede. Očekujem da će srediti i stanje u Kablovima. Naravno , ovo što sam napisao je neozbiljno, jer je neostvarivo. Palma se ne meša u ozbiljne probleme za čije rešavanje je potreban veliki novac.
Pravda  27. 05. 2015. | 22:53
Када побољшате квалитет пива можете на списак заштићених, ако треба ко белих медведа.
Zoran Ristic  28. 05. 2015. | 14:12
@Pravda Ti se mnogo razumez u kvalitet piva?!!!!!Da li si ikada probao Jagodinsko pivo pa tako pricas?Ova vlada sistematski unistava sve sto je dobro u Srbiji.A ti si sramota za ovaj narod a i svi koji misle da ce u Srbiji biti bolje ako se zatvore ove firme.Da li si se zapitao sta ce biti sa ovim ljudima sto dobiju otkaz i njihovim porodicama?
7
1
Nenad Manojlović  27. 09. 2016. | 16:30
Poštovani, čitam u novinama da vaša, „Jagodinska pivara“ ide u stečaj, pa vam nudim jednu mogućnost, kojom možda može da se spase. Naime ja sam mašinski inženjer koji se već dugo godina bavi racionalizacijom potrošnje energije i nažalost nemam nikakvvu podršku u tom radu, iako bi moji patenti mogli da se primene u mnogim slučajevima. O tehnologiji proizvodnje piva ne znam mnogo, ali znam da se troši dosta toplotne energije, racionalizacija njene potrošnje je moja oblast i tu sam ostvario svetska dostignuća, što za našu zemlju nije iteresantno. Konkretno, ja mogu da redukujem, bez ikakvih problema, potršnju toplotne energije za 10 - 15 puta. Može i više, ali je to dosta skupo. Ako takva ušteda može da spase vašu pivaru, ja sam spreman da pod vrlo povoljnim uslovima redukujem potrošnju energije u pivari.
Srdačan pozdrav
Nenad Manojlović