• Search form

27.05.2015 | 15:42

Medalja za Šok zadrugu

Medalja za Šok zadrugu

Umetnička grupa Šok zadruga iz Novog Sada na čelu sa Nikolom Džafom dobila je Medalju 19. Prolećnog anala u Čačku “Proleće. Umetnost i društvo”, dok je drugu nagradu dobila beogradska umetnica Milica Ružičić za rad “Štrajk borskih radnika”.

Medalja 19. Prolećnog anala, čija je selektorka Marija Radoš, dodeljena je Šok zadruzi kao kolektivu koji kontinuirano interveniše u sferi javnog dobra.

Snaga aktivizma Šok zadruge leži u domenu vizuelnog i participativnog, jer “vezuje formu i sadržaj, individualno i kolektivno, formalno i neformalno, starije i mlađe, terapetue i traumatizovane”, naveo je u obrazloženju žiri, koji su činili Ivan Arsenijević (predsednik), Jelena Veljković i Vesna Petrović.

Šok zadruga učestvuje na 19. Prolećnom analu izborom rezultata kontinuirane akcije performativnog, kolektivnog crtanja “Zlo ne spava”.

     Šok zadruga, Zlo ne spava

Kolektivnim crtačkim akcijama, kako je navela Marija Radoš u tekstu za katalog, svako od učesnika doživljava simboličku inicijaciju u kolektivno telo. Suočavanjem sa crtežom na kojem je radilo već nekoliko ruku, osvešćuju se psihološki procesi zauzdavanja ega, koji su preduslov za stvaranje funkcionalnog kolektivizma.

Plaketa Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” dodeljena je na 19. Prolećnom analu umetnici Milici Ružičić za rad "Štrajk borskih radnika”, a žiri je naveo da se, s obzirom da nosi određenu dozu odgovornosti u izboru radova, poveo osećajem empatije koji je ujedno bio i važan princip selektorke. U tom smislu žiri je naglasio da je važno skrenuti pažnju na sistematsko urušavanje svih vrednosti u društvu u Srbiji od 90-ih godina naovamo.

    Milica Ružičić

Na 19. Prolećnom analu “Proleće. Umetnost i društvo”, u čijem je fokusu odnos umetnosti i društvene svesti u vremenu sistematskog urušavanja sistema vrednosti, učestvuje 12 umetnika čiji su radovi u čvrstom empatijskom odnosu sa sredinom u kojoj stvaraju.

Osim nagrađenih, na izložbi učestvuju i: Aleksandrija Ajduković, Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, Aleksandar Todorović, Vladimir Miladinović, Ivana Ivković, Nemanja Nikolić, Srđan Đile Marković, Olivera Parlić Karajanković, Predrag Damjanović i Sandra Stojanović.

19. Prolećno anale otvoreno je u Likovnom salonu Doma kulture u Čačku od 22. maja do 22. juna.

*Foto: Predrag Damjanović

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav