Strazbur odobrio pljačku Srba

V. C. S. - D. I. K.

27. 05. 2015. u 13:29

Evropski sud odbio Iliju Lakobriju iz Novog Sada, iako mu je konfiskovana kuća u mestu Pirovac kod Šibenika. Hrvati su 1992, uz saglasnost države, prisvojili spornu imovinu

Стразбур одобрио пљачку Срба

Srpska imovina u Pirovcu kod Šibenika prešla u ruke Hrvata

POŠTANSKO sanduče predsednika Evropskog suda za ljudska prava Dina Špilmana zatrpano je pismenim obraćanjima nezadovoljnih srpskih građana i preduzeća, čija je imovina ostala u Hrvatskoj. Njima hrvatski referenti u sekretarijatu Suda, bez obrazloženja odbijaju predstavke, pa tako Evropski sud "aminuje" hrvatske odluke da konfiskuju srpsku imovinu!

Jedan od onih koji se obratio sudiji Špilmanu je i Ilija Lakobrija iz Novog Sada. Kako kaže, do sada ga ni predsednik Evropskog suda, niti bilo ko iz sudske administracije nije udostojio odgovora. Više puta se obraćao gospođi Elici Grdelić iz sekretarijata Suda, sa molbom da mu napiše razlog odbijanja - bez rezultata.

- Moj jedini problem je što sam Srbin, koji već 15 godina pokušava da vrati svoju imovinu u Hrvatskoj. Uredno sam vodio sporove pred institucijama Hrvatske, iako sam unapred znao da ću ih izgubiti - kaže Lakobrija.

On je 1987. kupio, u mestu Pirovac, legalan plac, na njega platio porez i dobio građevinsku dozvolu. Izgradio je kuću i u njoj sa porodicom živeo dve godine, do rata.

- Kao Srbin, nisam uspeo da uknjižim kuću, niti da dobijem upotrebnu dozvolu. Početkom 1992. državljani Hrvatske, uz saglasnost države, prisvojili su sve kuće čiji su vlasnici Srbi, pa i moj plac i građevinski objekat - kaže Lakobrija.

TRAŽE ORANICE I MAŠINE Procene su da potraživanja naših građana koji su u Hrvatskoj živeli i imali vikendice dostižu 30 milijardi evra! Izbegli Srbi traže 600.000 hektara zemlje, 14 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, oko 980.000 grla krupne stoke i 100.000 poljoprivrednih mašina. Ulaganja Srba u samodoprinose i deonice procenjena su na pet milijardi evra.

Lica koja su uzurpirala njegovu imovinu, 1997. godine, uz pomoć advokata, države i opštinskog suda u Šibeniku, dobijaju pravosnažnu presudu "zbog izostanka tužene strane", kojom se njima priznaje pravo vlasništva nad imovinom:

- S obzirom na to da je stvarni vlasnik, lice od koga sam ja kupio parcelu, umro, oni tuže "nevlasnika", neko sasvim treće lice koje nema nikakve veze sa parcelom. Pošto se to lice ne pojavljuje na sudu, sud na prvom ročištu donosi presudu, ne upuštajući se u proveru identiteta parničnih strana i valjanost tužbenog zahteva - konstatuje Lakobrija.

Ni Evropski sud za ljudska prava nije se upustio u suštinu njegove predstavke, ni u činjenicu da mu je imovina oteta, već ju je hrvatski referent prosto odbio iz proceduralnih razloga, bez objašnjenja i prava na žalbu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Goran

27.05.2015. 13:46

Zar nije potencijalni konflikt interesa da hrvatski referenti obrađuju tuzbe protiv Hrvatske? Čudo je taj sud u Strazburu. Kao da nemaju referente iz drugih drzava. Srbija bi trebala pravno i politički da pomogne ovim ljudima jer ovo stvarno nije u redu.

Katunjanin

28.05.2015. 09:44

@Goran - Postovani Gosp. Uredncice,Zivim u San Diegu, Kalifornija 30 godina. Federalni sud u Kaliforniji prihvatio je tuzbu P.B* iz Dubrovnika. Posto sam zvanicni tumac/prevodioc, pristao sam da uslugu uradim pro bono. Presuda je izvrsena. Gosp. P. B. prihvatio je presudu, gde kucu mora da plati Hrvatska vlada u iznosu od $ 600.000.00 kao I mesecnu kiriju za cello vreme dok je hrvatska vojska zivela u njegovoj kuci. Ime dobitnika parnice iz privatnog razloga ne objavljujem ovom prilikom.

MilosBg

27.05.2015. 14:18

Drzava mora da odreaguje i digne galamu i u SE i UN i svuda redom. Ovo je divljastvo i pljacka nevidjeno jos od kada su komunisti konfiskovali sta su hteli

Moja Licnost

27.05.2015. 14:28

ja bih to po kratkom postupku, da je meni neko tek tako otudjio imovinu na pravdi boga, ne bih cekao ni sudove ni sudije niti evropsku uniju, ti koji su usli u te kuce dobro znaju cije su one i oni dobro znaju da je za te kuce neki srbin prolivao znoj i krv da ih izgradi i pored toga prave se ludim, ja bih lepo otisao tamo i zapalio tu kucu ili bi silom i upotrebom oruzija isterao pravdu, pa neka se oni posle cesu po glavi i pitaju sta to bi!!!

ic

27.05.2015. 16:26

@Moja Licnost - Nije to bas tako jednostavno kako ti mislis. Lakse je uzeti malo novaca pa se zabaviti sa nekom zenskom i tako ce ti zivot biti vise osmisljen i rijesene enigme iz mladost. Lopata mi oduvijek je bila slabija strana.

Robert

27.05.2015. 18:26

@Moja Licnost - Jos bi ti platio njima i odstetu za tvoju imovinu i bi jos i robijao.

bljak

27.05.2015. 14:31

pa Hrvati vide da su Srbi nezasticeni! Oni nemaju drzavu koja brine o njima!Nece da se zamera Evropi!

ana

27.05.2015. 14:40

sad sude Šešelju sto je rekao da Ilija treba da uzme imovinu hrvata u Srbiji ili (MEGA MARKETE i fabrike koje su ovi kupuli u Srbiji.)

Hrvoje

28.05.2015. 15:12

@ana - A kako je konkretno kriv taj netko tko je Hrvat u Srbiji i tamo ima stan, pa da bi mu se trebala oduzeti imovina? A sto ako je netko recimo po majci Hrvat a po ocu Srbin - da li mu se onda treba oduzeti pola stana? Ili ako je baka bila Hrvatica - onda cetvrtina stana? Kako ste vi to zamislili?

Andra Loncaric Emigrant

27.05.2015. 14:58

- Nista neobicno...- Ja sam Srbin i moju dedovinu, kuca, su oteli Srbi komunisti.Do dana danasnjeg, 70 god. od tada niko od nas nije se mogoa useliti, vratiti u sopstvenmu kucu. Zato Srbija treba prvo da pocne cistiti po svojoj kuci i svojim zakonima...Tako je to "Ustase i komunisti"...opet zajedno...PS: Kladim se nece proci cenzuru...

Из Србије

28.05.2015. 11:53

@Andra Loncaric Emigrant - Никада нису ни престали да сарађују. И после Тита...

Miki

27.05.2015. 15:07

Hrvatska usla EU na vreme. EU stiti svoje clanice i svoje gradjene. Sta je tu cudno ? Mi smo terali inate. Kad se inat isplatio i kome ?

Jugoslava Pravdic

29.05.2015. 18:47

@Miki - @Miki.... Ako je privatna svojina neprikosnovena u EU, onda to važi za sve. Ostalo je sve rasizam, ili diskriminacija. Neka se svi Srbi udruže i napišu otvoreno pismo prdsedniku UN i svim ostalim institucijama.

Pera

20.10.2017. 18:50

@Miki - Ma jesi naivko! Pa sve je to ista bagra. Oni pričaju o nekoj pravdi i demokraciji ali koje se primenjuju samo u slučajevima kada njima odgovara. Pravo je veoma široki pojam isto kao i demokracija. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Sam donosiš zakone i sam ih izigravaš. Zakon jačega. Kao na divljem zapadu.

Mikac

27.05.2015. 15:11

Svi Srbi kojima je oteta imovina u Hrvatskoj,sloveniji, kosovu i BIH treba da podnesu zahteve Vladi Republike Srbije i da vlada Srbije uz pomoć sudstva Srbije podnese odštetne zahteve protiv dotičnih zemalja. Ukoliko te zemlje ne plate dugove onda konfiskovati sve u Srbiji što imaju dotične zemlje ili njihovi graadjani. Sve dok se ne isplati i zadnji dug. Znači konfiskuje se sve što se nadje na posedu Republike Srbije a vlasnici su gradjani ili firme a nisu Srbi zemlje koje duguju Srbima.

TesnaKoza

27.05.2015. 15:11

Mojim roditeljima je oduzet stan u Osijeku, nasilno su uselili neke ratne invalide i nikada nisu izasli. Obratili smo se istim institucijama, Srbija zna za ove poraze ali malo preduzima.Kada bi se sve srpsko vratilo vlasnicima pola krvatske bi bilo nase ako ne i vise. Jedno znam, da ni jednom hrvatu nije uzeta imovina u Srbiji....

Zagreb

27.05.2015. 16:14

Treba biti uporan u svojoj borbi i vjerujem da ce covjek docekati svoju pravdu. Istina da borba kosta zivaca ,zdravlja i novaca ali postoji nadoknada stete. I mi hrvati imamo slicne probleme a ja osobno sam dozivio nesto slicno tako da covjeka razumijem. Ovaj problem nije nacionalni nego sugavo nasljede komunizma gdje su ti javni radnici zasticeni ko mrki medo. Kad bi uzeo pravdu u svoje ruke jos bi zbog budala i robijao.

cileyu

27.05.2015. 17:57

Nije to bas sve tako, a taj jadni covek je dobro poznat u Novom Sadu, veliki biznismen, koji je napravio hacijendu na vodi. Nikada ziveo nije ni pola mjeseca u Pirovcu! Sramota da takvog jednog stavljate u isti kos sa onim jadnim ljudima, pravim Srbima koji su izgubili svoja ognjista. Proverite pre svega o kome pisete i kako pisete. Nije ovo hvala za vase novine. U lazi su kratke noge

Raša

28.05.2015. 09:09

@cileyu - Kakve veze ima da li je biznismen ili je 'jadni čovek'? Oduzeta je legalno kupljena imovina. Ovde je u pitanju nešto drugo. Sistematsko oduzimanje imovina Srba u Hrvatkoj i brisanje svih njihovih tragova. U pitanju je problem koji je država Srbija davno morala da reši bilateralnim sporazumom sa Hrvatskom.

Бг

27.05.2015. 23:54

ватикан фашизам и хазбуршка монархија је увелико делила словене то и сад чине успешно

d b

28.05.2015. 02:59

Nije mi jasno kako su svi koji su dosli u Kanadu za dobre pare prodali kuce i imanja a i dobijali pomoc za poravku ostecene objekte.

Nina Jerković

28.05.2015. 22:47

Нека оду Титу што је направио хрватску са Српским народом као мањином за шиканирање, протеривање и убијање, и Милошевићу што је издао све Србе на Балкану за своју муку, па и Српски народ у хрватској да би од Туђмана несметано добијао нафту да може "мали" Марко Милошевић у време најжешћих санкција да организује ауто трке по Србији.

ranko75

19.09.2016. 19:11

@Nina Jerković - Pri Titu srbii nisu bili u Hrvatskoj manjina,nego konstitutivan narod.