Nova vest
Fudbal

Sreda, 27.05.2015.

08:42

Održavanje SP 2018. i 2022. neizvesno?

Hapšenja visokih zvaničnika u sedištu Svetske fudbalske federacije povezana su sa izborom domaćina svetskih prvenstava 2018. u Rusiji i Kataru 2022. godine.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

Kako navodi izvor ruskog sajta 'Sputnjik', svi događaji u Švajcarskoj imaju najviše veze sa nepravilnostima u dodeljivanju domaćinstva Kataru.

Takođe, švajcarsko tužilaštvo objavilo je i da je deset zvaničnika FIFA privedeno na informativne razgovore, jer postoji osnovana sumnja da su učestvovali u mahinacijama prilikom glasanja za spomenute Mundijale.

Švajcarska policija uhapsila je šest zvaničnika FIFA zbog optužbi za pranje novca, reketiranje, korupciju i primanja mita.

Kako prenosi BBC, policija ih je uhapsila u Cirihu rano jutros, a optužbe uključuju pranje novca, reketiranje i prevare tokom poslednjih 20 godina.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko demantovao je da hapšenja imaju bilo kakve veze sa izborom Rusije za domaćina Mundijala.

Uhapšeni zvaničnici FIFA optuženi su za primanje mita u vrednosti većoj od 100 miliona dolara i to devedesetih godina na turnirima u SAD i Latinskoj Americi.

Među uhapšenima su predsednik Fudbalske federacije Kostarike Eduardo Li, kao i Džefri Veb, Eugenio Figuredo, Džek Vorner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafel Eskuivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leoz, tvrdi "Njujork tajms".

Portparol FIFA Valter de Gregorio rekao je da predsednik Svetske fudbalske federacije Jozef Sep Blater uopšte nije umešan u slučaj hapšenja funkcionera FIFA.

"Među uhapšenima nije Blater. On uopšte nije umešan u ovaj slučaj", rekao je za agenciju AP portparol FIFA, istakavši da je Blater u trenucima kada su uhapšeni njegovi saradnici bio u drugom hotelu u Cirihu.

On je izjavio da će Mundijali 2018. i 2022. biti održani u Rusiji i Kataru, kako je planirano, kao i da će FIFA u potpunosti sarađivati sa istražnim organima u vezi istrage.

Inače, članovi FIFA okupljaju se u Cirihu zbog godišnjeg sastanka, na kom bi sadašnji predsednik Blater trebalo da traži peti mandat, a FIFA je saopštila da neće biti odlaganja i da će kongres biti održan po planu u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve