Najnovije vesti
Vesti Svet
Apelacioni sud odlaže primenu Obamine uredbe o imigraciji

Apelacioni sud odlaže primenu Obamine uredbe o imigraciji

Peti apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država odlučio je danas u korist 26 saveznih američkih država koje su dovele u pitanje uredbu o imigraciji predsednika Baraka Obame, rekao je guverner Teksasa Greg Ebot.

619256_obama-ap
619256_obama-ap

Za sada nije jasno da li će se vlada žaliti na odluku Petog apelacionog suda sudu u Nju Orleansu ili Vrhovnom sudu SAD.

Države koje su povele postupak protiv Obamine uredbe, a predvodi ih Teksas, smatraju da je Obama prekoračio ovlašćenja i da će ih planirane Obamine reforme dovesti do toga da odvajaju više novca za organe reda, zdravstvo i obrazovanje.

S druge strane, Bela kuća je saopštila da je predsednik radio u okviru svojih ovlašćenja kako bi popravio "slomljeni imigracioni sistem".

Obama je u novembru prošle godine predstavio reformisani zakon o imigrantima, odnosno izvršnu uredbu, prema kojem će milioni imigranata koji ilegalno žive u SAD moći da podnesu zahtev za dobijanje radne dozvole.

Ovo pravo stekli su imigranti koji žive u SAD pet godina i imaju decu sa legalnim boravkom u toj zemlji. Očekuje se da će korist od reformskog paketa imati oko pet miliona ljudi.

Obama je u ovom slučaju iskoristio svoja izvršna ovlašćenja i time zaobišao Kongres. Republikanci su zbog toga optužili predsednika da je "ilegalno prigrabio vlast".

Procenjuje se da u SAD živi oko 11 miliona ilegalnih imigranata.