Capital.ba

Dolar bi u 2015. mogao postati jači od evra

26.05.2015. / 6:20

dolariTALIN, Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva mjeseca najvjerovatnije je završena, pišu analiticari Admiral Marketsa, investicione kuće specijalizovane za valutna tržišta.

Prethodne nedjelje dolar je ponovno počeo da jača u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute. U odnosu na evro, američka valuta je u posljednjih desetak dana ojačala 5,0 odsto, a trenutni kurs evra prema dolaru na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971. Na tom nivou kurs je posljednji put bio krajem aprila, prenosi Tportal.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao dva procenta, a u odnosu na švajcarski franak 3,5 odsto.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata, jer je vrijednosti energenata i plemenitih metala u negativnoj korelaciji s kretanjem kursa dolara. Kada dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi – cijena raste.

Shodno tome, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala pet odsto i trenutno iznosi 59,50 dolara po barelu, a cijena zlata je pala dva procenta i iznosi 1.204 dolara po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na osnovu osjetno bolje privredne situacije u SAD nego u ostalim razvijenim ekonomijama.

Zbog toga će americka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi da zateže monetarnu politiku, što će uzrokovati prelivanje ogromne količine kapitala u SAD i zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar bar na kratko postati jači od evra.

Na nastavak jačanja dolara može da utiče i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može da uznemiri finansijska tržišta, dodaju iz Admiral Marketsa. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta, kao što su zlato, švajcarski franak i američki dolar, podsjećaju analitičari te investicione kuće. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!