25. maj  2015. 23.53  | Izvor: Beta

Ambrozija se širi Evropom

PARIZ -

Ambrozija, biljka iz Severne Amerike čiji polen izaziva jaku alergiju, nastaviće postepeno da raste u Evropi narednih decenija, saopštili su danas francuski naučnici u novom istraživanju.Uvedena u Evropu krajem 19. veka, visoko alergena biljka ambrozija (ambrosia artemisiofolia) može da poraste do dva metra visine i ima male cvetove koji izazivaju alergije, među kojima rinitis, iritacija očiju i otežano disanje.

Ambrozija je najviše prisutna u centralnoj i južnoj Evropi, posebno na severu Italije i na jugoistoku Francuske gde se redovno sprovodi iskorenjivanje te biljke.

ambrozija1

Stručnjaci su naveli da je njeno iskorenjivanje veoma teško jer se pojavljuje u urbanim zonama.

Na osnovu matematičkog modela, tim naučnika iz Francuske, Velike Britanije i Austraije izračunao je da će koncentracija polena ambrozije biti učetvorostručena do 2050. godine u Evropi.

U studiji se navodi da će ambrozija zahvatiti i severni deo Evrope, sever Francuske i jug Velike Britanije.

Naučnici su ocenili da ambrozija brzo raste zbog globalnog zagrevanja koje podstiče rast vegetacije.

Pored Evrope i Severne Amerike, ambrozije ima na nekim područjima Australije, Južne Amerike, čak i Japana.

Ambrozija je prvi put u Srbiji primećena u Sremskim Karlovcima 1953. godine. Prema podacima iz 2006. godine, u Beogradu je pojedinih dana izmereno i do 400 polenovih zrna po kubnom metru. Od tada se posebno vodi računa i pokrenuta je široka akcija za nadgledanje površina i uklanjanje tog korova.

Na ambroziju mogu da budu alergične i životinje.

Broj komentara: 1

Mihajlo  26. 05. 2015. | 07:50
.....Da li mi moze neko odgovoriti: kad se poslednji put unistavala ambrozija kod nas?Odnosno, da li je iko platio ikad kaznu za ne ukljanjanje ambrozije sa zapustenih privatnih povrsina? Zasto se ne ugledamo na sev. susede? Drasticne su kazne za ovo!