Najnovije vesti
Vesti Politika
Krajnja desnica opasno preti

Krajnja desnica opasno preti

Stranke desnice u Srbiji kao što su Srpska radikalna stranka, Dveri, DSS i ostali nacionalistički pokreti okupljeni oko njih imaju sve veću podršku u glasačkom telu.

618287_stranke-rejting
618287_stranke-rejting

Ukoliko bi se danas održali izbori, ove stranke bile bi, iza SNS, druge po snazi, pokazalo je najnovije istraživanje Strateškog marketinga.

Srpska radikalna stranka beleži rast i sada ima podršku od 6,8 odsto opredeljenih birača, dok je pre nešto više od mesec dana bila na samoj ivici cenzusa. Međutim, SRS će po svoj prilici i dalje da raste, naročito zbog ponovnog otvaranja priče o hapšenju i odvođenju njenog lidera Vojislava Šešelja u Hag po nalogu Tribunala za ratne zločine.

S druge strane, Šešelj kao ličnost ima mnogo veću podršku nego što je ima SRS i istraživači procenjuju da je neki maksimalni potencijal radikala čak na 12 odsto podrške građana.

Rast podrške javnosti beleže i Dveri koje trenutno nastupaju zajedno sa DSS. Ova koalicija sada ima podršku od 6,6 odsto ispitanika, ali je njen potencijal na izborima daleko veći i može doći čak do 10 odsto.

Porastu desničarskih stranaka najviše doprinosi loše ekonomsko stanje građana kojima nacionalistička retorika, kao i laka i brza ekonomska rešenja dobro zvuče bez obzira na to što u realnosti ne bi imale nikakvo uporište.

Najveće iznenađenje predstavlja Demokratska stranka, koja prema ovim rezultatima ima samo 6,1 odsto podrške. To je oko dva odsto manje nego što su imali pre mitinga koji su krajem aprila održali u Beogradu.

S druge strane, na granici cenzusa je stranka Borisa Tadića, ali Tadić lično prema oceni istraživača ima jako dobar izborni potencijal, čak duplo više od DS.