Katar dobija japansku elektranu

Novu termoelektranu i postrojenje za preradu vode u Kataru gradiće japanske kompanije TEPKO i Micubiši, saopšteno je iz TEPKO-a.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:10

Default images
Foto: Thinkstock

Operater japanske nuklearne elektrane Fukušima, Tokio elektrik pauer kompani (TEPKO), i japanska kompanija Micubiši korp gradiće temoelektranu i postrojenja za preradu vode u Kataru, saopštio je TEPKO.

Sporazum vredan oko 2,5 milijardi dolara između dve japanske kompanije i katarske korporacije KAHRAMAA rezultat je međunarodnog tendera koji je firma iz Katara pokrenula u maju 2014, navodi TEPKO, a prenosi agencija Frans pres.

Projekat podrazumeva izgradnju elektrane i upravljanje njom na period od 25 godina.

Sporazum predstavlja dobru vest za japanskog premijera Šinza Abea, koji je apelovao na japanske kompanije da prodaju tehologiju u inostranstvu, a takođe je i najveći inostrani komercijalni uspeh za TEPKO posle nuklearne katastrofe u Fukušimi iz 2011.

Planirana je izgradnja elektrane na gas kapaciteta 2,4 gigavata i fabrike za desalinizaciju vode kapaciteta 590.000 kubnih metara vode dnevno, a početak radova predviđen je za 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: