Najnovije vesti
Vesti Srbija
Palma u Grčku poveo delegaciju od 350 zanatlija

Palma u Grčku poveo delegaciju od 350 zanatlija

U organizaciji Skupštine grada Jagodine juče uveče je u Grčku otputovala delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga.

557554_palma-02rasfoto-zoran-ilic
557554_palma-02rasfoto-zoran-ilic

Reč je o kovačima, pčelarima, stolarima, pinterima, tkaljama, opančarima, slikarima, izrađivačima narodnih nošnji, proizvođačima ruža i pečurki, vodeničarima, ikonopiscima, pletarima korpi, asurdžijama, proizvođačima tekstila, zdrave hrane...

Naš cilj je da u Grčkoj pokažemo da je Jagodina primer u Srbiji i da ovi zantlije i vlasnici samostalnih zantaskih radnji izvoze svoje proizvode u Evropu. Ovo je izvoz na direktan način, rekao je Marković pre dva dana na konferenciji za medije.

On je napomnuo da će zanatlije u Paraliji, imati prostor gde će moći da izlože svoje proizvode i dodao da će zanatlije poneti u Grčku, svako od njih koliko može biti smešteno u autobus svojih proizvoda i da ih tamo prodaju.

"Nijedan proizvod, siguran sam neće biti vraćen u Srbiju. Grci će sigurno otkupiti ove proizvode i siguran sam naručivati u buduće. Zamolio sam prijatelje u Grčkoj, da otkupe ove proizvode, i zanatlije će se iz Grčke vratiti sa devizama. Za ovu priliku štampan je katalog sa biografijama zanatlija i o tome šta oni proizvode", naveo je Marković.

On je tada napomenuo da će politička delagacija razgovarati sa gradonačelnikom Soluna i glavnim ljudima Regionalne privredne komore tog dela Grčke, privrednici će razgovarati a svojim kolegama, medicinari će posetiti nekoliko zdravstvenih ustanova, a vaspitači nekoliko predškolskih ustanova.

"Sa gradonačelnikom Soluna, razgovaraćemo i o mogućnostima da Srbija koristi Luku solun za uvoz i8 izvoz, jer je put do Soluna kraći i bolji, nego do Bara", rekao je tada Marković.

Pre zanatlija, ovaj deo Grčke u organizaciji Skupštine grada, posetile su delegacije, privrednika i poljoprivrednika, zaposleni u zdravstvu, školskim i predškolskim ustanovama Jagodine.