22. maj  2015. 23.18  | Izvor: RTV

Javna rasprava u Privrednoj komori Vojvodine

NOVI SAD -

U Privrednoj komori Vojvodini održana je javna rasprava o novom zakonu o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja juna.

video icon

Tim zakonom konačno bi trebalo da se urede svojinski odnosi nad građevinskim zemljištem u Srbiji, smatraju u resornom ministarstvu.

Cilj tog zakona je da se reši pitanje vlasništva nad građevinskim zemljištem i da se zajedno sa Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i Zakonom o premeru i katastru, koji se takođe nalazi u javnoj raspravi, završi zakonsko uređenje te oblasti.

U Mreži za restituciji smatraju da je tim zakonom, omogućeno da onima koji su učestvovali u procesu privatizacije poslednjih 25 godina, dobiju u svojinu zemljišta po svaku cenu uz razne beneficije.

Inače, predmet konverzije ne može biti zemljište koje je nekim posebnim zakonom izuzeto iz prodaje, kao ni zemljište koje je planskim dokumentom predviđeno za izgradnju objekata javne namene.

Tim zakonom se ne oduzima pravo korišćenja građevinskog zemljišta, što znači da ukoliko oni na koje se zakon odnosi, ne konvertuju zemljište ili ne ga ne uzmu u dugogodišnji zakup, nemaju pravo gradnje na tom zemljištu.

 

 

Broj komentara: 1

Danka N  23. 05. 2015. | 13:36
Ne možete izbeći restituciju uprkos svih pokušaja da je nekako zabašurite i nadmudrite. Zemljište kao i objekti se moraju vratiti izvornim vlasnicima i naslednicima bilo naturalno u originalu bilo zamenom za sličnu nepokretnost iz državnog fonda ili se mora izvršiti isplata nadoknade po tržišnoj ceni. Nema uređenja vlasničkih odnosa bez restitucije, nema imovinsko pravne stabilnosti dok se ne izvrši restitucija, nema prometa i privatizacije pre restitucije i sve što je protiv restitucije neće važiti dok se ona ne izvrši do kraja. Ne može se graditi i razvijati na nerazrešenim i nezavršenim odnosima koji žestoko teže razrešenju. Nema prodaje, nema prometa bez izvršene restitucije. Nema socijalnih stanova i ustanova ni legalizacije nepokretnosti bez restitucije. Ako treba, restitucionari će se dodatno organizovati i sami vratiti svoju dedovinu čak i naplatiti uzgubljenu dobit za sve decenije. Ne glumite kapitalizam na tuđem kapitalu ni socijalizam na nevraćenoj privatnoj imovini iz kapitalizma